Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

153 Νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Γαλλία απο το τρομοκρατικά κτυπήματα



Στο έλεος των τρομοκρατών βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής το Παρίσι. Ενα θέατρο, ένα γήπεδο, ένα μπαρ, ένα εστιατόριο και ένα εμπορικό κέντρο ήταν μεταξύ των επτά σημείων που επέλεξαν να αιματοκυλίσουν οι δράστες. Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους του Παρισιού ενώ κλειστά θα παραμείνουν προς το παρόν σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και δημόσιες υπηρεσίες.

Ένοπλοι εξτρεμιστές και βομβιστές - καμικάζι εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις στο Σταντ ντε Φρανς - την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας με 80.000 θεατές- πολυσύχναστων εστιατορίων, μπαρ και του χώρου συναυλιών Μπατακλάν. Συνολικά, έξι ως επτά ταυτόχρονες επιθέσεις διαπράχθηκαν σε διάφορους τομείς της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα.


Από το πρωτοφανές κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 120 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, 80 βαριά εκ των οποίων βαριά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν.  Οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν. Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σταντ ντε Φρανς και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολτέρου, κοντά στο Μπατακλάν, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού.

Περίπου 1.500 άνθρωποι βρίσκονταν στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όταν εισέβαλαν οι ένοπλοι. «Δύο ή τρία άτομα μπήκαν άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ στα τυφλά εναντίον του πλήθους», δήλωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1, που βρισκόταν στην αίθουσα.



«Υπήρχαν πτώματα παντού... Η επίθεση διήρκεσε πάνω από 10 λεπτά. Ήταν εξαιρετικά βίαιο και επικράτησε πανικός», με τον κόσμο να ποδοπατιέται για να σωθεί.

«Πυροβολούσαν μέσα στο πλήθος φωνάζοντας "Αλάχου Άκμπαρ"», διηγείται άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Τους άκουσα να ξαναγεμίζουν... Συνέχισαν να ρίχνουν στον κόσμο... Πηδούσα πάνω από πτώματα, ήταν εφιάλτης», πρόσθεσε, με τη φωνή του να διακόπτεται από λυγμούς.

Οι δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας που επενέβησαν για να τερματίσουν την κατάσταση ομηρίας.

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, η μία εκ των οποίων προκλήθηκε από βομβιστή - καμικάζι, σημειώθηκαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, όπου διεξαγόταν φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γαλλίας και της Γερμανίας με 80.000 θεατές, περιλαμβανομένου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Στο Παρίσι η αστυνομική διεύθυνση κατέγραψε πολλές επιθέσεις ενόπλων, στο Μπισά (10ο διαμέρισμα) και στη Ρι ντε Σαρόν (11ο διαμέρισμα), κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ.
Στη Ρι Μπισά, μέσα στο εστιατόριο Le Petit Cambodge, «όλος ο κόσμος ήταν στο πάτωμα, κανένας δεν κινείτο», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. «Ο κόσμος δεν καταλάβαινε τι είχε γίνει. Ένας νεαρός μετέφερε ένα μικρό κορίτσι στα χέρια. Έμοιαζε να είναι νεκρό», πρόσθεσε.



Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Γαλλία

Μπροστά στην έκταση των επιθέσεων, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη, ενώ στα νοσοκομεία του Παρισιού κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επανέρχονται οι έλεγχοι στα σύνορα και ζήτησε να σταλούν ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις, άλλοι 1.500 άνδρες, που προστίθενται στους 7.000 στρατιωτικούς που είναι μόνιμα ανεπτυγμένοι εντός της Γαλλίας για αποστολές ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου. «Είναι φρίκη», είπε ο Ολάντ, καταγγέλλοντας τις «τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς προηγούμενο» που διαπράχθηκαν.

«Γνωρίζουμε από πού προήλθαν αυτές οι επιθέσεις», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος χωρίς να κατονομάσει κάποια οργάνωση. «Υπάρχουν πράγματι καλοί λόγοι να φοβόμαστε», πρόσθεσε.

Δηλώσεις καταδίκης και αλληλεγγύης έφθασαν πολύ γρήγορα από όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα βοηθήσει τη Γαλλία να «προσαγάγει τους τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης», το Κρεμλίνο καταδίκασε τις «απάνθρωπες» επιθέσεις, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε «συγκλονισμένη» από τις «προφανώς τρομοκρατικές» επιθέσεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τη Γαλλία ότι την υποστηρίζει στον «κοινό πόλεμο» εναντίον της τρομοκρατίας.

Οι χθεσινές επιθέσεις καταγράφηκαν δέκα μήνες μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και ενός εβραϊκού πολυκαταστήματος στο Παρίσι με 17 νεκρούς. Εκείνες τις επιθέσεις είχαν διαδεχθεί και άλλες, ή απόπειρες για επιθέσεις.

Η πιο πρόσφατη είχε γίνει την 21η Αυγούστου σε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας Thalys που εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι. Το μακελειό σε εκείνη την περίπτωση είχε αποφευχθεί χάρη στην επέμβαση επιβατών, περιλαμβανομένων Αμερικανών στρατιωτών που έκαναν διακοπές, που κατάφεραν να εξουδετερώσουν έναν άνδρα οπλισμένο με ένα Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Δύο άνθρωποι είχαν τραυματιστεί. Ο δράστης, ο Αγιούμπ ελ Χαζανί, ένας νεαρός Μαροκινός γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, είχε συλληφθεί.

Μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου, βάσει του σχεδίου εθνικής ασφαλείας Vigipirate της Γαλλίας το επίπεδο ασφαλείας στην περιοχή του Παρισιού παρέμενε στο ύψιστο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, μια αποστολή εσωτερικής ασφάλειας έχει ανατεθεί στον γαλλικό στρατό.

Η Γαλλία συμμετέχει εδώ και πάνω από δύο χρόνια στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ. Τον Οκτώβριο, η γαλλική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να διεξάγει πλήγματα εναντίον στόχων του ΙΚ και στη Συρία.
Το Παρίσι είχε ανακοινώσει την 5η Νοεμβρίου ότι τον Δεκέμβριο θα πλεύσει εκ νέου στον Κόλπο το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, κίνηση που ακολούθησε την αμερικανική απόφαση να κλιμακωθούν οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί στη Συρία.



ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου