Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Προς επώδυνο συμβιβασμό για κόκκινα δάνεια & 1η κατοικία




Μετά από άλλο ένα τετ α τετ το βράδυ της Παρασκευής, Τσακαλώτος και Σταθάκης ετοιμάζονται για άλλο ένα ραντεβού με το Κουαρτέτο το μεσημέρι του Σαββατου, στο οποίο- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία.


Ο χρόνος εξάλλου πιέζει. Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας πρέπει να συγκληθεί το EuroWorking Group ώστε να ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και κυρίως την μεταφορά των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ESM στο ΤΧΣ.

Για να συγκληθεί το EuroWorking Group, θα πρέπει οι επικεφαλής των Θεσμών  να συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης» δηλαδή την αξιολόγηση των νομοθετημένων μέτρων από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Και για να ολοκληρωθεί αυτή η «έκθεση συμμόρφωσης» θα πρέπει να συμφωνηθεί και να αποσαφηνιστεί σε όλο το εύρος της η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Κόκκινα δάνεια το μεγάλο αγκάθι

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας και συγκεκριμένα το εισοδηματικό, το κριτήριο της αξίας της κύριας κατοικίας αλλά και το κριτήριο της συνολικής περιουσίας.

Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να υποχωρήσει σε μια λύση που θα καλύπτει το 25% - 30% των δανειοληπτών όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.  

 Οπως  αποκάλυψε το MNI στηριζόμενο σε έγγραφα από όσα συζητήθηκαν στα πρόσφατα σε EWG, Eurogroup  η  προστασία δεν θα ξεπερνά το 30% των δανειοληπτών καθώς δεν απορρίφθηκε μόνο η πρόταση της Αθήνας αλλά και η σχετική πρόταση της Κομισσιόν.

Μετά το 2016 εκτός 100 δόσεων με μια μέρα καθυστέρηση.

Όσον αφορά τέλος, στο θέμα των 100 δόσεων και πότε ο φορολογούμενος «βγαίνει» από τη ρύθμιση αυστηροποιείται εντός του 2016 το πλαίσιο.
 
Κάθε εξάμηνο θα μειώνεται το όριο των 30 ημερών κατά 15 ημέρες έτσι ώστε στο τέλος του 2016 όποιος καθυστερεί έστω και μια μέρα την καταβολή της δόσης να χάνει την ρύθμιση.

Η απαίτηση των δανειστών ήταν για απώλεια της ρύθμισης την επόμενη κιόλας ημέρα της μη καταβολής μιας τρέχουσας φορολογικής υποχρέωσης.

Ο γόρδιος δεσμός του ΦΠΑ λύνεται με επιβολή τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ  

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η λύση έχει βρεθεί: θα επιβληθεί εισφορά πέντε λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ μέτρο που μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά να καλύψει την «τρύπα» από τη μη επιβολή του ΦΠΑ σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία.


Πότε θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή    

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα . Η κυβέρνηση  δεν θα ήθελε η Βουλή να συνεδριάζει με διαδικασίες κατεπείγοντος, ώρες πριν από τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοέμβρη.

Οι επικεφαλής των δανειστών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ, ESM) έχουν προγραμματίσει να παραμείνουν στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα πρέπει να προετοιμαστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.


Πηγή : Κέρδος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου