Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Εν αναμονή της απόφασης Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ



Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ για την οριστικοποίηση της λίστας των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Καθοριστική για να ξεκαθαρίσει το τοπίο θεωρείται η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το εάν θα συμμετέχει στην κούρσα διαδοχής ή όχι. Πάντως, αν όχι σήμερα, τότε μέσα στα επόμενα 24ωρα ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος θα ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Προς το παρόν η λίστα των υποψηφιοτήτων περιλαμβάνει τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ υπογραφές για να θέσει υποψηφιότητα συλλέγει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους είναι να έχουν τις υπογραφές 50 μελών της Πολιτικής Επιτροπής ή του 1/10 των μελών του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος.

Πολλά είναι τα στελέχη που προτρέπουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διεκδικήσει την προεδρία, ενώ την υποψηφιότητα του στηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής φέρεται, μάλιστα, να διαφωνεί με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα και να έχει δηλώσει στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ότι το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει με εξωκοινοβουλευτική ηγεσία.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι την ενότητα της ΝΔ υπό τις σημερινές συνθήκες μπορεί να την εγγυηθεί καλύτερα ο νυν πρόεδρος του κόμματος και αυτό το ξεκαθάρισε στον Β.Μεϊμαράκη στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν. Εντός του Σαββατοκύριακου φέρεται να έγινε και συνάντησή τους στην Ραφήνα, αν και η πληροφορία αυτή διαψεύδεται και από τις δυο πλευρές.

Εάν ο Β.Μεϊμαράκης αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία, τότε θα υπάρξει και επίσημη συνάντησή του με τον Κ.Καραμανλή στο πολιτικό γραφείο του πρώτου, ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως να αναδειχθεί ότι αυτός είναι ο υποψήφιος που στηρίζει το καραμανλικό στρατόπεδο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα τηρήσει η Ντ.Μπακογιάννη, καθώς πληροφορίες θέλουν τη βουλευτή να στηρίζει την υποψηφιότητα του Β.Μεϊμαράκη. Εάν ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θέσει υποψηφιότητα, τότε θεωρείται πιθανό η κ. Μπακογιάννη να αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία.

Κατά της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα τάχθηκε, με δηλώσεις του στο Mega ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εξωκοινοβουλευτική υποψηφιότητα και υπάρχει «απόλυτο κώλυμα εκλογιμότητας έως το 2019», που σημαίνει όπως είπε πως «αν γίνουν εκλογές το 2018 θα μείνει εκτός Βουλής μέχρι το 2022».

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι η ΝΔ «περνάει μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία της», καθώς οι αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες που δεν συζητήθηκαν σε βάθος και εκτενώς έχουν δημιουργήσει πολλά ανοιχτά ζητήματα, και σημείωσε ότι το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί αλλά ενωμένο.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει ενθαρρύνει τον Β.Μεϊμαράκη να είναι υποψήφιος «γιατί χρειαζόμαστε υποψηφιότητα ενωτική για να διασφαλίσει και την ανανέωση».


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου