Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

SGLT2 αναστολείς στον Διαβήτη Τύπου 1. Τι Γνωρίζουμε;




Οι SGLT2 αναστολείς είναι μια κατηγορία φαρμάκων σε μορφή δισκίων, η οποία χρησιμοποιείται στον Διαβήτη Τύπου 2 και μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και στον Τύπου 1. Αν θα συμβεί το δεύτερο θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα μελετών, που τρέχουν. Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής;

Η πρώτη μελέτη που ολοκληρώθηκε, γι’  αυτό το θέμα, ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο στην Στοκχόλμη, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα αποτελέσματα της ήταν διφορούμενα, βάζοντας σε σκέψη τους ειδικούς. Η μελέτη έδειξε ότι η χρήση SGLT2 αναστολέων στον Διαβήτη Τύπου 1, μπορεί να είναι αποτελεσματική, αυξάνει όμως την πιθανότητα των υπογλυκαιμιών και κετοξεώσεων. Επίσης προσθέτει τις παρενέργειες που από τη φύση του φαρμάκου προκύπτουν.

Πριν γίνουμε πιο αναλυτικοί, όσον αφορά στα αποτελέσματα, θα πρέπει να πούμε μερικά λόγια για τον τρόπο δράσης των SGLT2 αναστολέων. Τα φάρμακα αυτά αποβάλουν τη περίσσεια γλυκόζης από τα νεφρά, χωρίς η δράση τους να εμπλέκεται με στην δράση της ινσουλίνης. Πρόκειται λοιπόν, για έναν πρωτότυπο τρόπο δράσης, που θα είχε νόημα να τον εκμεταλλευτούμε και για την θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1.

Γι’ αυτό τον σκοπό σχεδιάστηκαν μελέτες, από τις οποίες αναμένουμε να παρθεί η οριστική απόφαση. Πολλά, όμως , κέντρα χρησιμοποίησαν το φάρμακο στη θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1, χωρίς να υπάρχει η επίσημη έγκριση. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί μια πρωτόγνωρη παρενέργεια, αυτή της Ευγλυκαιμικής Διαβητικής Κετοξέωσης. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου εμφανίζεται Κετοξέωση με φυσιολογικά ή ελαφρώς αυξημένα σάκχαρα. Η παρενέργεια αυτή είναι επικίνδυνη αλλά φαίνεται να προκαλείται μόνο όταν υπάρχει υποκείμενο στρες (αρρώστια, χειρουργείο) και γίνεται χρήση του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι με σωστή χρήση η παρενέργεια αυτή μπορεί να αποφευχθεί.

Ας επιστρέψουμε τώρα στα αποτελέσματα της μελέτης. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη είχε σχεδιαστεί πριν την εμφάνιση της προαναφερόμενης παρενέργειας και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
351 άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 συμμετείχαν στην έρευνα. Όλοι είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μεταξύ 7%-9%. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η πρώτη έλαβε 100 mg καναγλιφλοζίδη, η δεύτερη 300 mg καναγλιφλοζίδη και η τρίτη έλαβε εικονικό φάρμακο.
Μετά την λήψη της καναγλιφλοζίνης για την αποφυγή των υπογλυκαιμιών, όσοι είχαν γλυκοζυλιωμένη κάτω από 8% μείωσαν την βασική ινσουλίνη 20% και όσοι είχαν πάνω από 8% την μείωσαν 10%. Παρόλο την μείωση της ινσουλίνης τα άτομα αυτά κατόρθωσαν να μειώσουν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά  0,4%, που ήταν ο σχεδιασμένος στόχος, σε ποσοστά 37% για τα 100mg, 41% για τα 300mg και 15% για το εικονικό φάρμακο.

Το βάρος δεν αυξήθηκε στο 84% για τα 100mg, στο 96% για τα 300mg, ενώ μόνο το 49% διατήρησαν το βάρος τους για το εικονικό φάρμακο. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση του βάρους στο 3,1% για τα 100mg, στο 5,1% για τα 300mg, αντίθετα το βάρος αυξήθηκε κατά 0,3% για το εικονικό.
Οι συνολικές μονάδες ινσουλίνης μειώθηκαν, επιπλέον της αρχικής μείωσης, κατά 4 μονάδες την ημέρα, για τα 100mg, 7 μονάδες για τα 300mg, ενώ δεν μειώθηκαν καθόλου στο εικονικό φάρμακο.
Στον αντίποδα, οι υπογλυκαιμίες αυξήθηκαν 3% στα 100mg, 7% στα 300mg 2% στο εικονικό. Γενικά οι παρενέργειες αυξήθηκαν 16% στα 100mg, 29% στα 300mg και μόνο13% στο εικονικό.
H ανάγκη νοσηλείας για Διαβητική Κετοξέωση αυξήθηκε 4% για τα 100mg, 6% για τα 300mg και 0% για το εικονικό. Να σημειώσουμε ότι για όλες τις περιπτώσεις υπήρχε υποκείμενη αιτία.
Όσον αφορά στις παρενέργειες του φαρμάκου, παρουσιάστηκαν ουρολοιμώξεις 4% για τα 100mg, 5% για τα 300mg, 2% για το εικονικό. Επίσης εμφανίστηκαν λοιμώξεις γενετικών οργάνων μόνο στις γυναίκες 4% για τα 100mg και 21% για τα 300mg

Τα αποτελέσματα όπως διαπιστώνεται έχουν καλά και κακά νέα. Δεν είμαστε όμως σε θέση ακόμα να καταδικάσουμε ή να προτείνουμε την εν λόγω θεραπεία. Ίσως σε μικρότερες δόσεις τα οφέλη να είναι καλύτερα. Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Το άρθρο γράφτηκε από τον

Ρηγόπουλο Δημήτριο,
Παθολόγο-Διαβητολόγο


Πηγή :smarthealth.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου