Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Μειωμένα δίδακτρα από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο



Με απόφαση Υπουργείου Παιδείας μειώνονται τα δίδακτρα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Λίγες ώρες πριν παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιό της, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία μειώνονται τα δίδακτρα για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Τη μείωση των διδάκτρων είχαν ζητήσει επιτακτικά οι χιλιάδες φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι δεν μπορούν λόγω της οικονομικής κρίσης να ανταποκριθούν με ευκολία στα δίδακτρα που οφείλουν να πληρώνουν κάθε χρόνο.

Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σχετικά με το ποσό συμμετοχής στις δαπάνες σπουδών των νεοεισαχθέντων και των επανεγγραφέντων φοιτητών του ΕΑΠ από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, προβλέπει τα εξής: Τα δίδακτρα ορίζονται στο ποσό των 500 ευρώ ανά θεματική ενότητα (από 550 ευρώ σήμερα) για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 650 ευρώ ανά θεματική ενότητα (από 700 σήμερα) για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδων. Οι χιλιάδες φοιτητές του ΕΑΠ ζητούσαν μεγαλύτερες μειώσεις στα δίδακτρα καθώς και διευκολύνσεις στον τρόπο πληρωμής, κάτι που το ίδρυμα αποδέχτηκε και τους έδωσε τη δυνατότητα να πληρώνουν με δόσεις και κάρτες, αλλά δεν μπόρεσε να μειώσει δραστικά τα δίδακτρα, καθώς αυτό δεν ήταν εφικτό, με δεδομένο ότι το πανεπιστήμιο στηρίζεται για τη λειτουργία του σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική συμμετοχή των φοιτητών.

Η μείωση των διδάκτρων αφορά όχι μόνο τους ήδη φοιτούντες, οι οποίοι ξεπερνούν τους 30.000, αλλά και τους υποψήφιους, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο δείχνουν ενδιαφέρον να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο περίπου 40.000-50.000 άτομα.

Η ζήτηση για σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι τεράστια και είχε αυξητική πορεία από το το 1992 που ιδρύθηκε έως και σήμερα, καθώς είναι δημόσιο πανεπιστήμιο, απολύτως ισότιμο με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας, και παρέχει στους αποφοίτους του όλα τα εχέγγυα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα δικαιώματα που απορρέουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας. Οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τρεις θεματικές ενότητες στα προπτυχιακά και δύο ή τρεις Θ.Ε. στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών κάθε ακαδημαϊκό έτος και ανάλογα με τις σχετικές αποφάσεις των σχολών. Σ

ήμερα το πανεπιστήμιο έχει 31.827 ενεργούς φοιτητές και συγκεκριμένα: Αριθμός πτυχιακών φοιτητών: Ενεργοί 16.369, εγγεγραμμένοι 18.874. Αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών: Ενεργοί 15.458, εγγεγραμμένοι 17.167.



Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου