Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Στις στοές των μεταλλείων παραμένουν 150 εργαζόμενοι



Στην κεντρική στοά των Σκουριών, που εκτείνεται σε βάθος 350 και πλέον μέτρων και μήκος 3 χλμ., όπου περισσεύει η υγρασία και λιγοστεύει το οξυγόνο, κλείστηκαν χθες 100 εργαζόμενοι των μεταλλείων, μαζί με τους 50 που βρίσκονταν ήδη εκεί από τη Δευτέρα. Στον χώρο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου υπογειτών των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χρήστος Σαφειρούδας, υπάρχει ένα πλήρως επανδρωμένο ιατρείο και ο γιατρός εργασίας της εταιρείας. Οι μεταλλωρύχοι γνωρίζουν πολύ καλά τις υπόγειες στοές του μεταλλείου και τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει η ζωή τους, τονίζει, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις στοές μέχρι να διασφαλιστούν οι 2.000 θέσεις εργασίας που έχουν καταστεί επισφαλείς μετά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο των Σκουριών και την απόφαση της εταιρείας να επιβάλει καθεστώς διαθεσιμότητας. Σε συμπαράσταση των έγκλειστων συναδέλφων τους στις στοές, οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συγκέντρωση και αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο τριήμερο με σειρά καταλήψεων στο πρώην Δημαρχείο της Μεγάλης Παναγιάς και στους κόμβους Στρατωνίου και Ιερισσού με στόχο την ενημέρωση των διερχόμενων οδηγών.

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Σκουρλέτης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός αλλά και των εργαζομένων, τους οποίους κατηγόρησε ότι «χρησιμοποιούνται ως ασπίδα» από την εταιρεία. Πρόσθεσε δε ότι «εάν προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, θα δικαιωθούν» για το καθεστώς διαθεσιμότητας που τους έχει επιβληθεί. Ο υπουργός υποστήριξε ότι η αναστολή αφορά τις Σκουριές και ένα μέρος των εργασιών στην Ολυμπιάδα και όχι στο σύνολο των τριών μεταλλείων, ενώ καταλόγισε στην εταιρεία ότι μεταφέρει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί στην Κίνα τοξικά μεταλλεύματα, ενώ είχε υποχρέωση να δημιουργήσει δικό της λιμάνι στο Στρατώνι και από εκεί να τα εξάγει στην Κίνα.

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ελληνικός Χρυσός, η οποία τονίζει με έμφαση ότι «δεν θα εμπλακεί σε κανενός είδους προεκλογικό παιχνίδι». Ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, «αντί να επιλέξει έστω και την ύστατη στιγμή τη λύση της συνεννόησης και της συνεργασίας με την Ελληνικός Χρυσός, όπως επανειλημμένα του έχουμε ζητήσει, συνεχίζει τις καθημερινές του επιθέσεις που στερούνται αλήθειας και επιστημονικής εγκυρότητας. Τελευταίο του πυροτέχνημα η δήθεν εξαγωγή παράνομων τοξικών υλικών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε περιοχή της Κίνας!». Και συνεχίζει:

«Η μητρική εταιρεία στον Καναδά ξέρει ότι έχει απέναντί της μια εχθρική κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω τον λόγο. Εντός της εβδομάδας θα καταθέσουμε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης Σκουρλέτη, η οποία δεν έχει νομική στήριξη». «Είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθούμε όπως έχει γίνει 9 φορές μέχρι σήμερα από το ΣτΕ. Είμαι όμως επίσης βέβαιος ότι μετά θα προκύψει κάτι άλλο», τονίζει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχ. Θεοδωρακόπουλος.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου