Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

FAZ: Ίσως χρειαστούν και νέα μέτρα λένε οι θεσμοί




Οι μεταρρυθμιστικές θέσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής, σημειώνει η εφημερίδα. Ωστόσο οι θεσμοί θέλουν διευκρινίσεις και ζητούν περισσότερες παρεμβάσεις σε κλάδους όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, την αγορά ενέργειας. Στα 82 δισ. ίσως ανέλθουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
FAZ: Θετική εισήγηση από θεσμούς αλλά ίσως χρειαστούν νέα μέτρα

Η «μετριοπαθώς θετική» ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση αναφέρει το Σάββατο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές και αποκαλύπτοντας μέρος του κειμένου της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup.

Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, οι θεσμοί θέλουν διευκρινίσεις και ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε κλάδους όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη FAZ, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Στο έγγραφο, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση διαπραγμάτευσης σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον». Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα τής τεθούν».

Περαιτέρω, οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να εισφέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν» τονίζεται από τους θεσμούς, ενώ για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Για το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί διακρίνουν σημαντικούς κινδύνους έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

«Πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ τις Αρχές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

«Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν επειγόντως νόμος προκειμένου "να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη", αλλά πριν περάσουν από τη Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από "στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς"» επισημαίνεται στην εισήγηση.

Δεν είναι βέβαιη μια συμφωνία

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πηγή από την ΕΕ εκτίμησε ότι η πιθανότητα επίτευξης ενός deal είναι 60-40. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ίσως ανέλθουν στα 82 δισ. ευρώ.


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου