Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Το «παρών» επέλεξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Ζήτημα παραίτησης της Προέδρου της Βουλής εγείρουν κυβερνητικά στελέχη



Την ηχηρή διαφοροποίησή της από την κρίσιμη επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να προχωρήσει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, διατύπωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επιλέγοντας στην ονομαστική ψηφοφορία το «παρών». Η στάση της εγείρει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θέμα παραίτησής της. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να μην ανέβει στην έδρα για να προεδρεύσει, καθήκον που ανέλαβε ο α’ αντιπρόεδρος Αλ. Μητρόπουλος. Κατά την συζήτηση η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε και έλαβε τον λόγο όπου και έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει «παρών». Κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν δίσταζαν να υποστηρίξουν ότι η επιλογή της κυρίας Κωνσταντοπούλου εγείρει αυτονοήτως θέμα παραίτησής της από το αξίωμα της Προέδρου της Βουλής. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή η στάση της παρά την θεσμική θέση της συνιστά κάτι εξαιρετικά προβληματικό. Ωστόσο, παρέπεμπε για τα περαιτέρω μετά την συμφωνία.

Η ίδια νωρίτερα στην ομιλία της τόνισε ότι «σε τέτοιες στιγμές οφείλουμε να δρούμε και να μιλούμε με θεσμική ειλικρίνεια και παρρησία να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, να θωρακίζουμε τα ιερά και ακατάλυτα δίκαια, να διαφυλάσσουμε την κληρονομιά των νέων και τις αναπαλλοτρίωτες αξίες», ενώ επισήμανε ότι «το πώς επιλέγει και αποφασίζει ο καθένας να πράξει μπορεί να διαφέρει», όμως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ευτελίζει τις αποφάσεις που βγαίνουν από μια υπαρξιακή διαδικασία και να τις απομειώνει».

«Όλοι και όλες θα κριθούμε από τα ναι και τα όχι μας, από τις αντιστάσεις μας, την συνέπειά μας, την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλειά μας», πρόσθεσε η κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία είπε ότι η κυβέρνηση δίνει «άνιση μάχη σε καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμών», ενώ αναφερθείσα στο χρέος είπε ότι «δεν προέκυψε ως καιρικό φαινόμενο αλλά με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων». «Οι δανειστές εκβιάζουν την κυβέρνηση. Ενεργούν δόλια ενώ ήξεραν από το 2010 ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Κλείνοντας την στρόφιγγα ως αντίποινα για το δημοκρατικό όχι του ελληνικού λαού», πρόσθεσε λέγοντας ότι η λαϊκή ετυμηγορία όπως διατυπώθηκε στο δημοψήφισμα ήταν «όχι στους εκβιασμούς, τα τελεσίγραφα, τα μνημόνια της υποτέλειας, στο χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός». «Αυτό το όχι επιμένουν να το μετατρέψουν σε ναι και σε αυτό συμπράττουν κι εκείνοι που δημιούργησαν το χρέος», σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι «το όχι υπερβαίνει όλες και όλους μας και μας υποχρεώνει να υπερασπίσουμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να μην ζήσει μια ζωή μισή, μια ζωή σκυφτή».

Ενώ εξήρε την στάση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «μίλησε με ειλικρίνεια, παρρησία και ανιδιοτέλεια». «Τον τιμώ για την στάση αυτή και θα τον τιμώ πάντα, είπε, ωστόσο δήλωσε σχετικά με την συμφωνία ότι αποφάσισε να μην κλείσει τα μάτια και να μην προσποιηθεί ότι δεν καταλαβαίνει. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω και να το νομιμοποιήσω», τόνισε ενώ ξεκαθάρισε σε ό,τι την αφορά: «Την θεσμική μου ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρών και ότι έτσι θα είμαι πιο χρήσιμη στον λαό».

Η στάση της προκάλεσε θόρυβο στην αίθουσα ενώ ακούστηκαν από τα θεωρεία χειροκροτήματα. Η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ακούστηκε να της φωνάζει από το έδρανό της «παραιτήσου τώρα», ενώ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης αν το κόμμα του θεωρεί πως τίθεται θέμα παραίτησης της κυρίας Κωνσταντοπούλου, απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι δικό μας».


Πηγή : tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου