Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Δεδηλωμένη: Τι ισχύει για την κυβέρνηση μετά το "αντάρτικο" στην ψηφοφορία




"Νομικά η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη παρά τη διαφοροποίηση των 17 βουλευτών" εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή mega Σαββατοκύριακο κι έδωσε κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά στην συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την δεδηλωμένη.

"Νομικά η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη παρά τη διαφοροποίηση των 17 βουλευτών, αλλά πολιτικά είναι θέμα του πρωθυπουργού", διευκρίνισε ο κ. Σωτηρέλης.

Αναφορικά με το "παρών" της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο καθηγητής τόνισε: "Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητήσει την παραίτηση των δυο υπουργών που διαφοροποιήθηκαν, αλλά με την Πρόεδρο της Βουλής τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί δεν μπορεί να την εξαναγκάσει σε παραίτηση και μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να χάσει την θέση της".

Το σενάριο των εκλογών δεν θα μπορούσε να μην τεθεί και όταν ρωτήθηκε γι' αυτό, ο Γιώργος Σωτηρέλης εξήγησε πως αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει αυτή τη διέξοδο, δεν μπορεί να ζητήσει τη λεγόμενη "κυβερνητική διάλυση" κι αυτό γιατί δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές.

"Ο μόνος τρόπος είναι να παραιτηθεί", συνέχισε ο καθηγητής και εξήγησε πως σε αυτή την περίπτωση δεν πάμε σε διερευνητικές εντολές, αλλά πάμε κατευθείαν στη διαβούλευση του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, τότε πάμε σε εκλογές εντός 30 ημερών. Αυτό σημαίνει το νωρίτερο σε τρεις εβδομάδες και το αργότερο σε 30 μέρες.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου