Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Δεν γελάει κανείς κύριε Βαρουφάκη




Του Λουκά Βελιδάκη

Δεν γέλασε κανείς κ. Βαρουφάκη με τις εικόνες των ηλικιωμένων να υποφέρουν για μερικά ψίχουλα. Δεν φάνηκε σε κανέναν αστεία η εικόνα των παππούδων και των γιαγιάδων να βασανίζονται μπροστά από τις τράπεζες. Δεν είναι αστείο κύριε υπουργέ των Οικονομικών.

Πόσο ανάρμοστο είναι να δεις έναν ευσταλή 50ρη να στέκεται στην ουρά μπροστά από ένα πηγμένο από κόσμο ΑΤΜ; Καθόλου. Κι όμως, για τον Γιάνη Βαρουφάκη αυτό δεν είναι πρέπον. Και όχι μόνο αυτό. Συνιστά κατά πως φαίνεται και λόγο για πηγαία γέλια.

Ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε στο Bloomberg την Πέμπτη. Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν και ο ίδιος στάθηκε στις ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ για να βγάλει τα 60 ευρώ που του αναλογούν ημερησίως.

Η απάντηση Βαρουφάκη είναι αποκρουστική. Το γέλιο του απαίσιο.

"Ξέρετε, δεν το έχω κάνει. Εγώ και η γυναίκα μου πρέπει να είμαστε οι μόνοι Έλληνες που δεν το έχουμε κάνει. Πρώτον δεν έχω χρόνο και δεύτερον θεωρώ ότι θα ήταν ανάρμοστο για μένα να σταθώ στην ουρά".

 "Μα γιατί, είστε μέρος του ελληνικού πληθυσμού, παίζετε με τους ίδιους κανόνες. Δεν θα δείχνατε έτσι αλληλεγγύη;" διερωτάται ο δημοσιογράφος.

Ο κ. Βαρουφάκης αρχίζει τα χαμόγελα και αντιδρά ωσάν να έχει ακούσει κάτι απίστευτο: "Να στηθώ στην ουρά μαζί τους;". Και συνεχίζει γελώντας: "Κατά μία έννοια ναι θα το σκεφτώ...".

Υπάρχει μία λέξη που λέγεται ενσυναίσθηση. Σημαίνει να μπορείς να νιώσεις την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου. Ο Βαρουφάκης όχι μόνο δεν διαθέτει, αλλά με αυτή του τη συμπεριφορά γίνεται αντιπαθής. Οι σκηνές που εξελίσσονται με τους ηλικιωμένους να ξεροσταλιάζουν και να λιποθυμούν έξω από τις τράπεζες είναι εφιαλτική. Έκανε το γύρο του κόσμου γεμίζοντας με ντροπή την Ελλάδα.

Για τον Βαρουφάκη δεν θα ήταν πρέπον να φερθεί σαν κανονικός πολίτης σε αυτή την περίπτωση, μολονότι με τη στάση του όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο. Πάει χωρίς συνοδεία στο Μαξίμου με μηχανή, ντύνεται χύμα ακόμα και σε επίσημες συναντήσεις, περπατάει μέσω της πλατείας Συντάγματος από το υπουργείο στη Βουλή -συνοδεία καμερών-, τρώει στα Εξάρχεια και ούτω καθεξής.

Κι αν τώρα στεκόταν στην ουρά; Τα ΜΜΕ θα γέμιζαν με τις σχετικές φωτογραφίες. Ο Βαρουφάκης είναι το αντικείμενο του πόθου τους. Το μήνυμα και τα συμφραζόμενα θα ξεχείλιζαν από λαϊκισμό. Δεκτό.

Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το γέλιο είναι που οργίζει. Η τόσο λάθος απάντηση και στάση, όταν (και) με δική του υπαιτιότητα οι Έλληνες έχασαν τη δυνατότητα ελεύθερης διαχείρισης των καταθέσεων τους.

Δεν είναι αστείο κύριε Βαρουφάκη. Δεν γελάει κανείς όταν περιμένει στα ΑΤΜ για να βγάλει μικρό μέρος των χρημάτων του για να καλύψει (αν μπορέσει) τις ανάγκες του. Δεν είναι καθόλου αστείος ο φόβος και η αγωνία που ταράζει τις μέρες και τις νύχτες που ζούμε. Δεν είναι συμπεριφορά υπουργού σε τέτοια κρίση αυτή. Είναι η Μαρία Αντουανέτα με ένα ν...


Πηγή : Nooz.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου