Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Αρρύθμιστοι οι οκτώ στους δέκα νέοι με τύπου 1 διαβήτη




Οι περισσότεροι νέοι με τύπου 1 διαβήτη δεν κάνουν όλες τις εξετάσεις που χρειάζονται για να αντιληφθούν εγκαίρως τυχόν επιπλοκές της νόσου τους, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα.

Επιπλέον, σχεδόν ένας στους τρεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα πιέσεως, νεφρικής λειτουργίας ή οράσεως πριν καλά-καλά κλείσουν τα 18 τους χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ρυθμίζουν καλά ούτε το σάκχαρό τους.

Όλ’ αυτά δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το μέλλον τους, λένε οι ειδικοί.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής & Υγείας Παίδων (RCPCH), οι οποίοι εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους των 26.687 παιδιών και νέων, ηλικίας κάτω των 25 ετών, που παρακολουθούνται στις Μονάδες Διαβήτη της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Το 95% πάσχουν από τύπου 1 διαβήτη ο οποίος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και το 5% έχουν τύπου 2 διαβήτη ο οποίος σχετίζεται πρωτίστως με τον τρόπο ζωής.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μόλις το 18,4% των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων έχουν άριστο έλεγχο του σακχάρου τους και μόλις το 16% υποβάλλονται σε όλες τις εξετάσεις που συνιστώνται σε ετήσια βάση για να παρακολουθείται η ρύθμισή του και ο κίνδυνος επιπλοκών.

Οι εξετάσεις αυτές αφορούν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) που δείχνει τη ρύθμιση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες, το προφίλ των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL) στο αίμα, τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας (με εξετάσεις αίματος και ούρων), την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους, καθώς και τον έλεγχο των ματιών και των ποδιών.

Μοιραία, λοιπόν, το 27,5% των νέων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση γεγονός που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών στο εγγύς μέλλον, το 7% έχουν ενδείξεις διαταραχής της νεφρικής λειτουργίας και πάνω από το 14% έχουν πρώιμες ενδείξεις βλάβης στα μάτια από το πολύ σάκχαρο.

Επιπλέον, σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας έως 11 ετών είναι παχύσαρκα, ενώ στις ηλικίες 12 έως 24 ετών το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 25%.

«Είναι η πρώτη φορά που κατορθώσαμε να συλλέξουμε και να αναλύσουμε αυτά τα στοιχεία και οι πρώιμες προειδοποιητικές ενδείξεις σοβαρών προβλημάτων δυστυχώς βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζάστιν Ουώρνερ.

«Η έρευνα αποκάλυψε πολλές ενδείξεις ότι τα προβλήματα στην όραση και τους νεφρούς είχαν εμφανιστεί σε πολλά παιδιά πριν καν φτάσουν στα 18 τους χρόνια, μερικές φορές ακόμα και από την ηλικία των 12 ετών», σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Μπάρμπρα Γιανγκ, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Diabetes UK.

«Αυτό είναι τραγικό και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για το μέλλον αυτών των παιδιών».



Πηγή : Web Only


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου