Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Η πρόταση των δανειστών: 3,5 δισ. μέτρα και πάρτε πίσω τις προσλήψεις



Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, σηκώνει τον πήχη των μέτρων - Θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους – Τι ζητούν για ασφαλιστικό, εργασιακά

Μια σκληρή συμφωνία που προβλέπει μέτρα 3,5 δισ. ευρώ η οποία όμως θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένη δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, βάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο το οποίο θα συζητήσουν το βράδυ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θέτει στόχο για φέτος την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%, γεγονός το οποίο σηκώνει και τον πήχη των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, τα οποία θα είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει σαφή δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Όσον αφορά τα εργασιακά, οι δανειστές παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους αλλά, ωστόσο, φαίνεται ότι αποδέχονται ορισμένες από τις παραμέτρους του ILO.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και αποτελεί συμφωνία - "γέφυρα". Ωστόσο, περιγράφει και θέτει τα ζητήματα που θα πρέπει να οριστικοποιούν στην μεγάλη συμφωνία μεταξύ της χώρας και των δανειστών.

Επίσης, φέρεται να περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως και ότι η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει στο θέμα των 15.000 προσλήψεων στο Δημόσιο.

Προφανώς, στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ είναι πιθανό να υπάρξουν τροποποιήσεις και αλλαγές που θα υπακούουν σε πολιτικές ισορροπίες ώστε να οδηγηθούμε σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τους Financial Times και τον Πίτερ Σπίγκελ οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Κατά τους FT, δε, το σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει αναφορά σε μείωση του χρέους καθώς δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές και τους αξιωματούχους του ΔΝΤ.




Πηγή : newmoney.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου