Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Αναμένονται θετικές αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα εντός των ημερών



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν λύση στα χρόνια προβλήματα της λειτουργίας των ΚΕΠΑ αλλά και του συστήματος απόδοσης των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.

Επίσης θα υπάρξει μετά από άιτημα της ΕΣΑμεΑ  συμμετοχή εκπροσώπου της στο ΔΣ του ΙΚΑ, ο αρμόδιος υπουργός κύριος Στρατούλης θα εισηγηθεί θετικά για τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ στο ΔΣ του ΙΚΑ, βάσει και της εξαιρετικά θετικής εμπειρίας αντίστοιχα στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων και ότι τα υπόλοιπα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ, που έχουν σχέση με ασφαλιστικά θέματα, συντάξεις, ΕΚΑΣ, κλπ, θα αντιμετωπιστούν σταδιακά.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας αλλά και ότι θα καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από την διακοπή παροχής του επιδόματος, την έκδοση με απλή διοικητική πράξη των πιστοποιήσεων που αφορούν τις 43 χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου στα ΚΕΠΑ οι δικαιούχοι καθώς και την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων και την κάλυψή του από άλλες πηγές, την παράταση ισχύος του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013.

 Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7 του Ν.3863/2010 με επικεφαλής των Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει, σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α) και τη συμπλήρωση της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων.

Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου