Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα μπουν τα πρώτα «ηλεκτρονικά βραχιολάκια» στους 250 δικαιούχους κρατουμένους των φυλακών.
Μεταξύ αυτών φυσικά και ο Σάββας Ξηρός, για την τύχη του οποίου προκλήθηκε μείζον πολιτικό θέμα, όταν άνοιξε συζήτηση για τον κατ' οίκον περιορισμό του εκτός της φυλακής. Οι πρώτοι «τυχεροί» θα είναι 100 υπόδικοι για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών, 50 κρατούμενοι από τα Διαβατά, τη Νιγρίτα, τα Τρίκαλα, την Κομοτηνή και τα Γρεβενά, 50 από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και 50 υπόδικοι που κρατούνται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
Μια τριμελής επιτροπή σε συνεργασία με την εταιρεία G4S, που τα προμηθεύει, αλλά και την Αστυνομία θα εποπτεύουν τις ύποπτες κινήσεις τους. Οταν το «βραχιολάκι» βγει από το σπίτι, ενεργοποιείται η οπτική ίνα που το περιβάλλει και χτυπούν σειρήνες στο αστυνομικό κέντρο.
Σε καμιά περίπτωση η ηλεκτρονική αυτή αλυσίδα δεν θυμίζει τις αμερικανικές αστυνομικές ταινίες με την απαραβίαστη ατσάλινη καδένα. Το «βραχιολάκι» μπορεί εύκολα να παραβιαστεί, αλλά αυτό δεν... συμφέρει καθόλου τον κρατούμενο, που θα ξαναδεί την πόρτα της φυλακής τάχιστα.
Το σχέδιο του υπουργείου
Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης για τους επόμενους 18 μήνες θα εφαρμόζεται πιλοτικά. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν ενταχθούν στη νέα μορφή σωφρονισμού οι 250 αυτοί κρατούμενοι, ενώ κατά τη διάρκεια της πιλοτικής του εφαρμογής το «βραχιολάκι» προορίζεται για κρατουμένους και υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας (ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια).
Τα «βραχιολάκια» και η τοποθέτησή τους αποτελεί ευθύνη της εταιρείας G4S, που είναι ο τεχνολογικός πάροχος και διαθέτει επίσης και τον μηχανισμό παρακολούθησης.
Υπάλληλοί της θα πηγαίνουν στα σπίτια των κρατουμένων και θα προσαρμόζουν στο πόδι τους τα... ηλεκτρονικά δεσμά. Θα έχουν την ευθύνη της άμεσης επικοινωνίας με τις Αρχές για οποιαδήποτε παράβαση, της τήρησης των μέτρων σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιτηρουμένων καθώς και της συνεργασίας με την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας που θα υπάρχει και η οποία λειτουργεί ελεγκτικά.
Το «βραχιολάκι» τοποθετείται στο πόδι του επιτηρουμένου ή, αν λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν, στον καρπό του χεριού και εκπέμπει διαρκές σήμα στο κέντρο ελέγχου. Το σπίτι του πρέπει να διαθέτει τηλεφωνική σύνδεση στην οποία συνδέεται το ειδικό τηλέφωνο του κρατουμένου. Η εταιρεία, ένα εικοσιτετράωρο αφού λάβει τα απαραίτητα στοιχεία για τις συνθήκες περιορισμού του κρατουμένου, πρέπει να τοποθετήσει τις συσκευές επιτήρησης.
Ταυτόχρονα ειδοποιούνται η αρμόδια Διεύθυνση Ασφαλείας, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγεται η κατοικία του φυλακισμένου και η Τριμελής Επιτροπή Εποπτείας. Ο πάροχος, αφού εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει το σύστημα, ειδοποιεί αμέσως την αρμόδια αρχή και συνεχίζει την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του επιτηρουμένου μέχρι να λάβει νέα ειδοποίηση από τις Αρχές.
Η συσκευή πρέπει να εκπέμπει διαρκή σήματα στο κέντρο ελέγχου και επιτήρησης με την αναγκαία συχνότητα για την επαρκή παρακολούθηση, ενώ η παραμικρή απομάκρυνση του επιτηρουμένου από τον ορισμένο του χώρο χτυπά... καμπανάκι στις Αρχές.
Σε περίπτωση που η εταιρεία υποπτευθεί ή διαπιστώσει δυσλειτουργία, παραβίαση των όρων περιορισμού ή απώλεια σήματος, ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, καθώς και, κατά περίπτωση, επικοινωνία με τον επιτηρούμενο. Ως παραβίαση των όρων χαρακτηρίζεται ακόμη η απειλή ή η χρήση βίας ή η άρνηση συνεργασίας με το προσωπικό του αναδόχου.
«Το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια μεγάλη τομή και ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα και την ελληνική δικαιοσύνη», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Παναγιώτης Κοντολέων, γενικός διευθυντής της G4S Secure Solutions, που βάζει ακριβώς τα ίδια «βραχιολάκια» σε φυλακισμένους στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία: «Μέσα από το μέτρο δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή και άμεση επανένταξη στην κοινωνική ζωή όσων έχουν καταδικασθεί σε ποινές εγκλεισμού. Παράλληλα, συμβάλλει στη διαρκή ?μάχη? για την αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος».
Το επόμενο στάδιο
Μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής, χρήση του προγράμματος θα μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των καταδικασθέντων και προσωρινά κρατουμένων σε μεγαλύτερο αριθμό φυλακών. Οσοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη, θα μπορούν να αποφυλακίζονται με «βραχιολάκι» έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ σε περίπτωση ισοβίων ο κρατούμενος θα βγαίνει από τη φυλακή εφόσον έχει εκτίσει 14 χρόνια. Οι ανήλικοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος εφόσον έχουν συμπληρώσει το 1/3 της ποινής τους.
Σύμφωνα με Εκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2011, ο δείκτης πληρότητας των φυλακών στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο 137%. Συνολικά οι κρατούμενοι υπολογίζονται σε 12.900, τη στιγμή που η προβλεπόμενη χωρητικότητα είναι για 9.400 κρατουμένους. Η εφαρμογή του μέτρου σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία έδειξε ότι η ηλεκτρονική επιτήρηση που αρχικά επιλεγόταν με διστακτικότητα από τις Αρχές έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές μέτρο, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής η εφαρμογή του στις περιπτώσεις των ανήλικων εγκληματιών.
Πιλοτική εφαρμογηή
Οι πρώτοι 250 που θα φορέσουν την ηλεκτρονική «καδένα»
100 υπόδικοι για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, και δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.
50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και την εκτίουν στα Καταστήματα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Στους κρατουμένους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησης τους εκτός αυτής.
50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού και εκτίουν αυτή στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Αττική. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι θα εφοδιαστούν με «βραχιολάκια», τα οποία θα παρακολουθούν τις κινήσεις τόσο στην κατοικία τους όσο κι έξω από αυτήν.
50 υπόδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης ή κατάδικους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και κρατούνται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Στους συγκεκριμένους θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής στην κατοικία τους.
ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ
Μετράει αντίστροφα για τις εκπαιδευτικές άδειες
«Ο Νίκος περιμένει το βραχιολάκι για να μπορέσει να συνεχίσει τα μαθήματά του στη σχολή» λέει ο Γιώργος Ρωμανός, πατέρας του Νίκου Ρωμανού, που τα περασμένα Χριστούγεννα, μετά την πολυήμερη απεργία πείνας που έκανε, πρώτος κατάφερε και πήρε το «OK» της πολιτείας για ηλεκτρονική παρακολούθηση εξ αποστάσεως.
Ανήκει στους πενήντα φυλακισμένους των φυλακών του Αυλώνα, με κατοικία στην Αθήνα, που θα αποφυλακιστούν, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Ο Νίκος Ρωμανός μετά τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάρρωσης, αφού η απεργία πείνας είχε προσβάλει τους μυς του, αλλά παρ' όλα αυτά... έγινε καλό παιδί και πέρασε τις εξετάσεις του.
Το πράσινο φως
Ως γνωστόν, τον περασμένο Δεκέμβριο με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων δόθηκε η δυνατότητα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και συμμετοχή στις εξετάσεις φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων. Οι εκπαιδευτικές άδειες για να φοιτά όποτε επιβάλλεται ο Νίκος Ρωμανός στο ΤΕΙ Αθηνών, όπου σπουδάζει, θα δίνονταν εφόσον είχε περάσει επιτυχώς τα προαπαιτούμενα μαθήματά του: «Ο Νίκος πέρασε τα τρία μαθήματα. Εδωσε τις εξετάσεις του και περιμένει να φοιτήσει στη σχολή του» μας λέει ο κ. Γιώργος Ρωμανός.
Eχει πλέον περάσει σε ένα νέο στάδιο της ζωής του, σύμφωνα πάντοτε με την οικογένειά του, και το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Πηγή : ethnos.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου