Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η λογική του παραλόγου Δ. Στρατούλης: Χρωστάμε πολλά, άρα έχουμε το πάνω χέρι



Μια διαφορετική εκδοχή έδωσε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, για τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι η χώρα χρωστάει πολλά στους δανειστές άρα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

«Άμα τους χρωστάς πολλά, που εμείς χρωστάμε 327 δισ. ευρώ, το πάνω χέρι το έχουμε εμείς» δήλωσε στα parapolitika ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για να στηρίξει τη θέση του, ο Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι αυτό είναι ένα λαϊκό ρητό που ισχύει και στις διεθνείς σχέσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός δήλωσε πως θα υπάρξει συμφωνία στις 11 Μαΐου και αυτό προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ.

Έχουμε εναλλακτικά σχέδια

Για τα εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, ανέλυσε ο Δημήτρης Στρατούλης.

«Το πρώτο που λέμε στον Τόμσεν και στον κάθε κύριο Τόμσεν είναι ότι περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων δεν τις αντέχουν οι συνταξιούχοι διότι ήδη το 50% από αυτούς παίρνουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, προκειμένου να μην γίνουν αυτές οι μειώσεις, ο κ. Στρατούλης μίλησε για εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης.

«Έχουμε πει ότι φέτος θα έχουμε συγκεκριμένες εισπράξεις από την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Ακόμη, εκτιμούμε ότι θα εισπράξουμε 136 εκατ. από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, ενώ θα δημιουργήσουμε γρήγορα ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι πόροι του οποίου δεν θα είναι νέοι φόροι, αλλά δημόσιοι πόροι από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας», ανέφερε.

Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι με εξαίρεση τη νέα φορολογία και τη νέα επιβάρυνση των τραπεζικών καταθέσεων, όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι υπό εξέταση για αυτό το θέμα.

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών αυξήθηκαν στην περίοδο της κρίσης

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματά τους, αυξήθηκαν και εντάθηκαν την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Η αξιοπρεπής εργασία των γυναικών προϋπόθεση για την ισότητα των φύλων» που οργάνωσε το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής - Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι πολιτικές λιτότητας τόσο στην Ευρώπη όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και να ενταθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, τους μισθούς τους αλλά και την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το 65% της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα αφορά γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη λιγότερο εξασφαλισμένη ασφαλιστική τους πορεία. Μάλιστα, ως προς αυτό, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα ο περιορισμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Όπως είπε, πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα ενοικίασης εργαζομένων (οι περισσότεροι είναι γυναίκες), όπως και οι υπεργολαβίες στον δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, ο κ. Στρατούλης ανέφερε πως τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνουν ότι οι παραβιάσεις δικαιωμάτων εργαζόμενων γυναικών έχουν αυξηθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα μητρότητας.

Σημείωσε, δε, ότι πολλές γυναίκες, επιστρέφοντας στην εργασία τους, μετά την εγκυμοσύνη τους, έχουν να αντιμετωπίσουν την υποβάθμισή τους (σε ό,τι αφορά τη θέση ευθύνης) ή/και τη μείωση του μισθού τους. Σχετικά με όλα αυτά, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε. Ο υπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει κοινωνικές παροχές όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η γενική γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γενική γραμματεία ήταν τελείως υποβαθμισμένη τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά ότι «και το αίτημα της ισότητας πήγε πίσω και η διεκδίκησή του έφτασε να φαντάζει πολυτέλεια». Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που αφορά σε μια σειρά από τομείς (εργασία, εκπαίδευση κλπ).


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου