Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλάζουν όλα στην Ασφάλεια, Αιχμή οι ΟΠΚΕ, το Οργανωμένο Έγκλημα και το Αρχαιοκαπηλίας, Η φύλαξη στόχων και τα νέα πρόσωπα


Αλλάζουν και μάλιστα πολύ σύντομα τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά των ομάδων ΟΠΚΕ της Ασφάλειας Αττικής και επαναπροσδιορίζεται ο λειτουργικός ρόλος τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, ειδικά τώρα που άνοιξαν τα "σύνορα" για την ένταξη ειδικών φρουρών στις ομάδες, η προοπτική είναι ν' αυξηθούν σε προσωπικό και ως εκ τούτου σε αριθμό, προκειμένου ν' αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στη μάχη της πρόληψης και της καταστολής του
εγκλήματος στο δρόμο.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σταδιακά η αύξηση των περιπολιών, κατόπιν ειδικού σχεδιασμού.
Ένας σχεδιασμός που θα προκύψει ως διαλειτουργικό αποτέλεσμα ενός στρατηγικού κέντρου οργάνωσης και διοίκησης που αναμένεται να συγκροτηθεί στο Οργανωμένο Έγκλημα, που προορίζεται ν' αλλάξει και αυτό ρόλο και προσανατολισμό ώστε ν' αποτελέσει ίσως τον βασικότερο πυλώνα της νέας Ασφάλειας.
Όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, στο Οργανωμένο Έγκλημα θα λειτουργεί ένα κέντρο υποδοχής και διαχείρισης πληροφοριών όλων των δράσεων ή του προγραμματισμού ανά κεντρική υπηρεσία, υποδιεύθυνση  ή τμήμα, ούτως ώστε να υπάρχει συνολική εκόνα δράσης και προγραμματικής στόχευσης- επιδίωξης. Σ' αυτή την υπηρεσία, πρόκειται επίσης να οργανωθεί ένα τμήμα για την κατασκευή διαδραστικού χάρτη απεικόνισης και ανάλυσης της ημερήσιας αλλά και της μεσο-μακροπρόθεσμης όπως θ' αποτυπώνεται ανά είδος, μορφή και περιοχή εγκλήματος, ώστε σ' αυτά ακρβώς τασημεία να περιστρέφονται πρωτίστως οι ΟΠΚΕ και στη συνέχεια τα περιπολικά των υπηρεσιών και των τμημάτων της Ασφάλειας.
Επίσης, αναμένεται να ενισχυθεί και ν' αναπροσανατολιστεί η φιλοσοφία του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, στο οποίο θα προσληφθεί προσωπικό εδικών καθηκόντων (αρχαιολόγοι- εκτιμητές έργων τέχνης), ενώ θα επιδιωχθεί ο ορισμός αστυνομικού σύνδεσμου στο υπουργείο Πολιτισμού, με καθήκον την προγραμματική "στρατολόγηση" και συνεργασία με τους αρχαιοφύλακες- μουσειοφύλακες όλης της χώρας.
Ήδη στα Ναρκωτικά άλλαξε η διοίκηση, καθώς στη θέση του κ. Γιώργου Καστάνη που "μετακόμισε" στους Αδιάφθοους τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Παναγωτόπουλος, παλιό στέλεχος της υπηρεσίας, με θητεία στην Αρχή για το ξέπλυμα του βρόμκου χρήματος, στην Οικονομκή Αστυνομία και στις Εσωτερικές Υποθέσεις, ο οποίος και αυτός, εκ πείρας και εξ' ειδίκευσης, αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στο πνεύμα κα στην αντίληψη της καταπολέμησης του εμπορίου των ναρκωτικών, σε συνδυασμό με το ξέπλυμα. Επίσης, αναμένεται να ξαναγίνει τμήμα η Αθλητική Βία και θα επανενταχθεί στην Κρατική Ασφάλεια, ενώ μάλλον το ίδιο θα γίνει και με το Ανηλίκων, που δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί στο Οργανωμένο Έγκλημα, ούτως ώστε να υπάρξει μια έγκαιρη καταγραφή των προσώπων που ενδέχεται ν' αποτελέσουν τους εκφραστές της βαριάς παρανομίας της επόμενης ημέρας.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, προϋπόθεση είναι η απεμπλοκή της Ασφάλειας στο βαθμό και στο μέτρο του δυνατού από φύλαξη στόχων και τα μέτρα τάξης. Για την πρώτη δράση, η προοπτική είναι οι στόχοι ν' ανατεθούν στην δεύθυνση Προστασίας Επισήμων, ενώ για τα μέτρα της τάξης, η εκτίμηση είναι ότι σε δύο μήνες που θα γίνουν οι συνενώσεις των τμημάτων Τάξης και Ασφάλειας σε ποσοστό που θ' αγγίζει το 50% των σημερινών, θα εξερευθεί προσωπικό και μέσα που θα μπορέσουν ν' απεμπλέξουν την Ασφάλεια από τα μέτρα τάξης.
Και φτάνουμε στο πιο δύσκολο κομμάτι της εσωτερικής αναδιοργάνωσης της Ασφάλειας, που ορίζεται από τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νέο στρατηγικό εγχείρημα.
Ήδη αναφερθήκαμε στον κ. Παναγιωτόπουλο και στα Ναρκωτικά. Η Κρατική Ασφάλεια δεν αλλάζει πρόσωπα αν και πρόκειται να υπάρξουν κάποιες επιστροφές και ανακατατάξεις πιο κάτω, ενώ η αναβάθμιση του Αρχαιοκαπηλίας μάλλον θα φέρει αλλαγή στο διοικητικό σχήμα. Το πρόβλημα όμως ορίζεται στο Οργανωμένο Έγκλημα, το οποίο λειτουργεί με ... διττή μορφή. Ως ανεξάρτητη Διεύθυνση ( άδειο κέλυφος ) υπό τον κ. Φώτη Γραικούση που υπάγεται απευθείας στον αρχηγό και αναμένεται η επικύρωση του νέου Π.Δ. που θα καταργήσει την αυτοτέλεια της, αλλά και ως υποδιεύθυνση της Ασφάλειας Αττικής που ναι μεν λειτουργεί κανονικά, αλλά τυπικά στερείται ενός επικεφαλής. Οι πληροφορίες σημειώνουν ότι είτε θα παραμείνε ο κ. Γραικούσης, είτε σε περίπου ένα μήνα θα την αναλάβε ο κ. Μανώλης Λυδάκης που έχει υπηρετήσει εκεί και στο παρελθόν, με τον κ. Γραικούση ν' αναβαθμίζεται σε άλλη θέση και ρόλο. 
Στην ΥΔΕΖΙ αναμένεται να τοποθετηθεί ο προϊστάμενος του Ανθρωποκτονιών, κ. Στέλιος Σπανάκης και τη θέση του να καταλάβει ο κ. Φώτης Ντουίτσης, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα οι διοικήσεις θα παραμείνουν το πιθανότερο ως έχουν.

Πηγή : bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου