Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Νεο «ψαλιδι» μισθων το 2015 στο δημοσιο ζητα επιτακτικα η Τροικα και η κυβερνηση συμφωνει


Η κυρία Δαμανάκη τον Μάιο του 2005 το είχε πει ξεκάθαρα σε συνέντευξη της ότι η Κομισιόν απαιτεί μειώσει μισθών!
Είχε μιλήσει η τότε επίτροπος στο ΒΗΜΑ FM ότι  το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκές χώρες έχει συζητηθεί στην Κομισιόν καθώς θεωρείται μέτρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει κι από αλλά μέλη της Επιτροπής αλλά κι από τον επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν.
Η είδηση που βγήκε τότε από τις δηλώσεις Δαμανάκη είναι ότι η ίδια και άλλοι επίτροποι πρότειναν να τεθεί έκτος συζήτησης το θέμα του κατώτατου μισθού για να μη δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση, αλλά «δυστυχώς δεν έχει δεκτή αυτή η πρόταση».
Αυτή όμως η πρόταση που δεν έγινε δεκτή τότε  σημαίνει ότι θα υπάρξουν και άλλες τραγικές μειώσεις στους μισθούς των Ελλήνων γιατί όπως γνωρίζουμε η κυβέρνηση Σαμαρά δεν λέει όχι ποτέ γιατί αυτή είναι η συμφωνία με την τρόικα να μην τολμήσει ποτέ να πει όχι και να χρησιμοποιεί υπουργούς έτοιμους για όλα για να περάσουν δύσκολα μέτρα.
Φυσικά τότε τον Μάιο βγήκε η κυβέρνηση και διέψευδε για τις προθέσεις της τρόικα να μειώσει και άλλο τους μειωμένους σε επίπεδα φτώχειας μισθούς, αλλά 5 μήνες μετά η είδηση είναι ότι ήξερε τι έλεγε η Δαμανάκη αφού  συζητιέτε έντονα και φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει και η κυβέρνηση να καταργηθεί ο φραγμός της «υπερβάλλουσας μείωσης» στο δημόσιο και να μειωθούν ακόμα περισσότερο από 1.1.2015  οι μισθοί σε όσους υπαλλήλους είχαν προσωρινά «παγώσει» επειδή είχαν περικοπεί υπερβολικά ζητά η Τρόικα, ενώ φαίνεται πως έχει συμφωνήσει και η κυβέρνηση.
Το άθλιο στην όλη υπόθεση είναι ότι η τρόικα ζητάει μισθοί που είχαν μειωθεί περίπου 40% να μειωθουν ακόμα ένα 5% έως 15% χωρίς να αντιδρά η κυβένηση γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί που θα μειωθούν περαιτέρω οι μοισθοί τους και μαζί με αυτούς και τα μέλη των οικογενειών τους θα οδηγηθούν με βεβαιότητα στην απόλυτη φτώχεια.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο μπαίνουν οι μισθοί των υπαλλήλων για τους οποίους είχαν παγώσει στις προηγούμενες περικοπές, επειδή  θα έχαναν από τη μια στιγμή στην άλλη πάνω από το 25% με 30% των αποδοχών τους.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι το πάγωμα αφορούσε κυρίως σε υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αλλά όπως ξέρουμε μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά δυστυχώς.

Έτσι λοιπόν όλα δείχνουν πως από 1.1.2015 θα υποστούν μαζεμένη την υπόλοιπη μείωση, που θα ξεπερνά και το 50%  του μισθού που έπαιρναν προ τετραετίας και το αποτέλεσμα του να πέσει ο μισθός σου στο 50% καταλαβαίνετε τι περαιτέρω επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία και στην αγορά.
Άλλη μία "γενναία"  απόφαση της κυβέρνησης κατά απαίτηση της τρόικα χωρίς καμία αντίδραση και αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις των πράξεων της.

Κώστας Βουκελάτος

newsotherwise.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου