Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026

Δεν εξελέγει όπως ήταν φυσικό αντιπρόεδρος της βουλής η ακατάλληλη Ελενα Ακρίτα


 

Καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση της ακατάλληληςΈλενας Ακρίτα στη θέση αντιπροέδρου της Βουλής. Συνολικά ψήφισαν 288 βουλευτές με την υποψηφιότητα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ να μη συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία καθώς υπερψήφισαν 119 έναντι 169 βουλευτών που ψήφισαν «παρών».

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων την ακατάλληλη Έλενα Ακρίτα υποστήριξαν οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση ενώ ΝΔ και Νίκη ψήφισαν «παρών».



Πάλι τα έκανε μπάχαλο στην βουλή η ακροαριστερή υπόδικη Ζωή Κωνσταντοπούλου

 


Σε γενικευμένη σύρραξη με ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών και με ευθύνη της ακροαριστερή υπόδικης Ζωής Κωνσταντοπούλου εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για την υποψηφιότητα της Έλενας Ακρίτα στην θέση αντιπροέδρου της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βάλλοντας κατά πάντων κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συμπαιγνία με τη ΝΔ ενώ κατήγγειλε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπλοκάροντας την υποψηφιότητα της κυρίας Ακρίτα «μπλοκάρει την τοποθέτηση γυναικών στο προεδρείο της Βουλής».

Η παρέμβαση της ανεξέλεγκτης Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νότη Μηταράκη ο οποίος είπε ότι το ενδιαφέρον της κυρίας Κωνσταντοπούλου για τις γυναίκες είναι υποκριτικό. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 2023 στην ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε υπερψηφίσει μόνο την δική της πρόταση (σ.σ. τον κ. Μ. Χουρδάκη) καταψηφίζοντας όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους μεταξύ των οποίων και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη.

«Ακούσαμε συνταγματικούς βερμπαλισμούς και ακροβασίες. Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα γνώμης με "ναι" ή "παρών" . Η μεγάλη υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας είναι η εξής: Το ΠΑΣΟΚ το 2023 δεν ψήφισε τον υποψήφιο της Πλεύσης Ελευθερίας και η Πλεύση Ελευθερίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταψήφισε την μόνη γυναίκα υποψήφια που είχε προταθεί, την κα Ολγα Γεροβασίλη. Είστε υποκριτές» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα η Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε τον προεδρεύοντας της συνεδρίασης Πάρη Κουκουλόπουλο «ότι βάζει πλάτη στη ΝΔ» γιατί εφάρμοσε την απόφαση της Διάσκεψης και τον Κανονισμό που προβλέπει ότι της ψηφοφορίας για την κα Ακρίτα δεν προηγείται συζήτηση.

«Αυτά που συμβαίνουν φέρουν την υπογραφή και ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Είστε αξιωματική αντιπολίτευση! Τι παριστάνετε εδώ μέσα. Η Βουλή είναι κενή. Οι επιτροπές συνεδριάζουν χωρίς τους εκλεγμένους προέδρους. Στην ολομέλεια με ΠΑΣΟΚ και με τον Κουκουλόπουλο επιχειρείτε να στερήσετε το λόγο. Γιατί χειρονομείτε κ. Δουδωνή; Η αξιωματική αντιπολίτευση - έστω με καραμπόλα - έχει τεράστια ευθύνη για τη θεσμική κατάπτωση. Η ΝΔ επιχειρεί να στερήσει τη μοναδική υποψήφια γυναίκα από το αντιπροεδρείο» ανέφερε αρχικά η Πρόεδρος.

Όταν δε ο Δουδωνής σχολίασε την τοποθέτηση της συνέχισε λέγοντας «γιατί το κάνετε αυτό και με διακόπτετε; Το έχει κάνει βουλευτής μας στον δικό σας αρχηγό ή νομίζετε ότι επειδή είμαι γυναίκα πρόεδρος μπορείτε να το κάνετε; Τρία άτομα είστε. Γιατί είναι τρεις την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να στερήσει την μοναδική γυναίκα αντιπρόεδρο; Γιατί συκοφαντείτε την μοναδική γυναίκα αρχηγό που κάνει αντιπολίτευση; Γιατ;i κάνετε τα ίδια που κάνει ο Τσίπρας; Γιατί ξέρετε ποιος είναι ο αντίπαλος σας. Εκείνοι που δεν χρωστάνε 600 εκατ. ευρώ και δεν έκαναν την πάπια στον Στουρνάρα».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Δουδωνής σημείωσε ότι η πρόεδρος της Πλεύσης δεν κατανόησε την παρέμβαση και τις τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για την επιλογή της ΝΔ να μην στηρίξει την υποψηφιότητα Ακρίτα είπε: «Έχει υπάρχει συμφωνία όλων των καθηγητών συνταγματικού δικαίου για το θέμα της εκλογής αντιπροέδρου. Δεν μπορεί η πλειοψηφία να ορίζει ποιος είναι αρεστός ή όχι. Ο Γεραπετρίτης έχει επιχειρηματολογήσει σχετικά για την ελεύθερη δημοκρατική τάξη του κοινοβουλίου και το δικαίωμα μειοψηφίας. Από την άλλη έχουμε τον Μακάριο Λαζαρίδη να επιχειρηματολογεί απέναντι σε καθηγητές συνταγματικού δικαίου. Διορθώστε τη στάση σας. Αυτό που κάνετε προσομοιάζει με τον Σουλτάνο για την επιλογή πατριάρχη τον 16ο αιώνα» ενώ σχολιάζοντας τις επιθέσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου σημείωσε «η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν είχε ψηφίσει κανένα πλην του δικού της υποψηφίου».

Η θρασύτατη υπόδικη Κωνσταντοπούλου ανταπαντώντας ανέφερε: «αυτό που συμβαίνει είναι απόλυτη απόδειξη της υπόγειας σύμπραξης που έχετε κάνει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πλάτη βάζετε στη ΝΔ… Δείξτε το πραγματικό σας πρόσωπο σε κάποιους βουλευτές σας που νομίζουν ότι κάνετε αντιπολίτευση. Ο Κουκουλόπουλος ενεργεί ως ΝΔ ενώ η κυρία Ακρίτα δεν θα λειτουργήσει ως ΝΔ. Το μπλοκάρισμα υποψηφιότητας Ακρίτα σημαίνει μπλοκάρισμα συμμετοχής γυναικών στο προεδρείο Βουλής. Αυτό έχει να συμβεί από το 1996 επί Σημίτη».

Η ίδια βλέποντας τον κ. Δουδωνή να συνομιλεί με την βουλευτή του ΚΚΕ Λιανά Κανέλλη συνέχισε:

Κωνσταντοπούλου: Συνεννοηθείτε και με την Κανέλλη που λέει ότι η κα Μπακογιάννη είναι η καλύτερη υπουργός.


Κανέλλη: Άντε από εκεί.


Κωνσταντοπούλου: Συνεννοηθείτε για να στηρίξετε Μητσοτάκη τώρα που είναι στα σκοινιά. Είστε άξιος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ.


Κουκουλόπουλε. Συγχαρητήρια.


Κουκουλόπουλος: Περιττεύει να απαντήσω.


Κωνσταντοπούλου: Κατεβείτε κάτω.


Κουκουλόπουλος: Αφήστε τους εξυπνακισμούς επιτέλους. Δεν το ανέχομαι. Καταλάβατε;


Κωνσταντοπούλου: Είστε ένας τραμπούκος.



Μουρούτης πρώην διευθυντής Σαμαρά: Να είναι πιο προσεκτικός, επί διακυβέρνησής του υπήρχε επίσης το «Άρρεν», «Θήλυ», «Άλλο» στο Δημόσιο


 

Ο 75χρονος Αντώνης Σαμαράς διάλεξε να ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά, είτε έπεσε θύμα της ΕΣΤΙΑΣ, είτε όχι.

«Ο κ. Σαμαράς οφείλει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας, αφού επί εποχής του το 2012, το 2013 και το 2014  στον ΕΟΠΥΥ στο φύλο του ασθενή υπήρχε η ένδειξη Άρρεν, Θήλυ, Άλλο» αποκάλυψε στην εκπομπή Evening Report του One ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης.

Όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος, το γεγονός αυτό οφείλεται στα διεθνή πρότυπα ISO που εφαρμόστηκαν και στην παρούσα φάση από τον ΕΟΠΥΥ. 

«Αν υπάρχει μετάλλαξη αυτή έχει γίνει επί των ημερών του» είπε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε για τον Σαμαρά: «Το πρόβλημα του είναι ο ίδιος ο εαυτός του. Κάποτε υπήρχε μια ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ»... Αυτή η αγωνία να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ στο τέλος κάνει κακό στον ίδιο.

Να σημειωθεί ότι οι επιλογές που εμφανίζονταν στο πεδίο προσδιορισμού φύλου στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους προκάλεσαν σήμερα σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «woke ατζέντα» και «συνειδητή κυβερνητική επιλογή» και η κυβέρνηση απάντησε ότι επρόκειτο για αστοχία της αναδόχου εταιρείας, η οποία διορθώθηκε άμεσα.

Ο Αντώνης Σαμαράς συνέδεσε την υπόθεση με μια ευρύτερη ιδεολογική μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί επιλογές που δεν εκφράζουν τις αρχές και τις αξίες της πλειονότητας των Ελλήνων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα είχε σχεδιαστεί από τον ανάδοχο με βάση το πρότυπο ISO/IEC 5218 και ότι, μετά την επισήμανση του ζητήματος, έδωσε εντολή και τροποποιηθηκε άμεσα.

«Θλίβομαι για την ανάρτησή του, τα φύλα είναι δύο και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό με κυβέρνηση Μητσοτάκη» σημείωσε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό για την κριτική του περί «woke ατζέντας».



Τελικά «Όσο γερνάς, μωραίνεις» αλλιώς δεν εξηγείται πώς έπεσε θύμα της ΕΣΤΙΑΣ ο Αντώνης Σαμαράς

 



Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι «όσο γερνάς, μωραίνεις», αλλιώς δεν εξηγείται πως πέφτει ο Αντώνης Σαμαράς σε τέτοιες παγίδες της ΕΣΤΙΑΣ, εάν ήταν θύμα, εφημερίδας που είναι γνωστή η εμπάθεια της στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρώτο βιολί σε συννενόηση με τον 75χρονο Αντώνη Σαμαρά, η ΕΣΤΙΑ που πήγαν μαζί να σηκώσουν θέμα για να πλήξουν την κυβέρνηση και τελικά αυτός που ξεφτιλίστηκε είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά την "αποκάλυψη" της ΕΣΤΙΑΣ ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για την κατ’ οίκον αποστολή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους εμφανίζονταν, εκτός από τις επιλογές «Άρρεν» και «Θήλυ», και οι επιλογές «Άλλο» και «Ακαθόριστο».

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαρας, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων πως έχει μεταλλαχθεί η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, αδιαφορώντας η ξεχνώντας λόγο ηλικίας, ότι επί της εποχής του είναι εκεί στον ΕΟΠΥΥ  το “Άρρεν”, “Θήλυ”, “Άλλο”, “Ακαθόριστο” !

Η δήλωση Αντώνη Σαμαρά: “Άρρεν”, “Θήλυ”, “Άλλο”, “Ακαθόριστο” !

«Αυτές οι επιλογές εμφανίζονται στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, όπου ο κάθε ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να δηλώσει το φύλο του για να πάρει τα φάρμακα υψηλού κόστους! Είναι η ίδια woke ατζέντα που έχει ήδη περάσει στην κρατική διοίκηση και τώρα γράφεται και στα σχολικά βιβλία.

Πρόκειται για συνειδητή κυβερνητική επιλογή. Πέραν της γελοιότητας ως προς τα φάρμακα, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα σβήνει δημογραφικά και ότι η οικογένεια χρειάζεται στήριξη, όχι επαναπροσδιορισμό.

Το μόνο «Ακαθόριστο» εδώ είναι το μέγεθος της μετάλλαξης της ιδεολογίας του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως, ένα είναι σίγουρο: αυτή η πολιτική δεν έχει σχέση όχι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Με τις αρχές, τις αξίες και την αξιοπρέπειά του.» 

Ο ΕΟΠΥΥ διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο πεδίο που βρίσκεται εκεί απο την εποχή Σαμαρά, είχε ενσωματωθεί από την ανάδοχο εταιρεία που υλοποίησε την πλατφόρμα, κατ’ εφαρμογή του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 5218, και ότι η σχετική πληροφορία δεν χρησιμοποιούνταν κατά την επεξεργασία των δεδομένων των ασφαλισμένων για την παροχή των υπηρεσιών του Οργανισμού. Παράλληλα, το πεδίο τροποποιήθηκε ώστε να επιτρέπεται πλέον η επιλογή ενός από τα δύο βιολογικά φύλα.

Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι έδωσε άμεσα εντολή για την αλλαγή, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη διαμόρφωση δεν αποτελούσε συνειδητή κυβερνητική επιλογή.

Και απαντώντας στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ που είτε χρησιμοποίησε τον Σαμαρά, είτε ο Σαμαράς χρησιμοποίησε την εύκολη και γνωστή για την αντιπάθεια της στον Μητσοτάκη ΕΣΤΙΑ, αλλά εμμέσως και στον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνει σε μακροσκελή ανάρτησή του ότι οι ίδιες επιλογές φύλου που εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα υπήρχαν και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι τότε κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί να τις αλλάξει.

«Επί Πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι ίδιες επιλογές φύλου, όπως αυτές που παρουσιάσατε χθες, ήταν στις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ χωρίς κανείς τότε να ενδιαφερθεί να τις αλλάξει», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Όπως σημειώνει, αυτό δεν σημαίνει ότι η τότε κυβέρνηση υπηρετούσε τη λεγόμενη «woke ατζέντα», αλλά ότι «στη Δύση είχαν επικρατήσει σε πολλά σημεία τέτοιες απόψεις, που είχαν οδηγήσει σε τέτοια πανευρωπαϊκά πρότυπα».

«Ούτε εγώ με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που αποκαλύψατε χθες, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπηρετούμε αυτή την ατζέντα. Ένα λάθος ήταν τότε, λάθος και τώρα, αλλά τώρα λόγω του θορύβου διορθώθηκε», υποστηρίζει ο υπουργός.

Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στρέφεται παράλληλα κατά της «Εστίας», υποστηρίζοντας ότι η εφημερίδα επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κάνει αναφορά και στη στάση που, όπως λέει, είχε ο ίδιος εκδοτικός όμιλος απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

«Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ του κ. Γιάννη Φιλιππάκη και του ομίλου @DimokratiaGr πολεμά σκληρά την Κυβέρνηση και τον @kmitsotakis προσωπικά. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό μέσα σε μια Δημοκρατία», αναφέρει.

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς «έκανε μάθημα» στον υπουργό για τη woke ατζέντα, ο κ. Γεωργιάδης απαντά: «Φυσικά κανένα μάθημα δεν μου έκανε κανένας, δεν υπηρέτησα ποτέ και δεν υπηρετώ τη woke ατζέντα».

Ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει κάτι άλλο πέραν των δύο φύλων, ενώ διαχωρίζει τη συζήτηση για την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών από τη λεγόμενη woke ατζέντα.



Μητσοτάκης για τη ρωσική υβριδική επίθεση στη Λειψία: Αλληλεγγύη στη Γερμανία - Οι απόπειρες εκφοβισμού των δημοκρατιών μας θα αποτύχουν

 


Την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τη Γερμανία μετά τη ρωσική υβριδική επίθεση στη Λειψία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προσπάθειες εκφοβισμού των δημοκρατιών δεν θα πετύχουν, υπογραμμίζοντας ότι «παραμένουμε αταλάντευτοι και θα διατηρήσουμε μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη για την προστασία των πολιτών μας και της ασφάλειάς μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Η Ελλάδα εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τη Γερμανία μετά την υβριδική επίθεση της Ρωσίας στη Λειψία. Οι προσπάθειες εκφοβισμού των δημοκρατιών μας δεν θα πετύχουν. Παραμένουμε αταλάντευτοι και θα διατηρήσουμε μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη για την προστασία των πολιτών μας και της ασφάλειάς μας».





Σήμερα 12:30 η ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της ακατάλληλης Ακρίτα για θέση αντιπροέδρου της βουλής

 


Σήμερα η τυπική διαδικασία για να απορριφθεί η υποψηφιότητα αντιπροέδρου βουλής της ακατάλληλης Έλενας Ακρίτα. 

Σύσσωμη η παρακμιακή αντιπολίτευση μαζί τους και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν αυτή την υποψηφιότητα της περαιτέρω υποβάθμισης του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι διαχρονικά στηρίζει τις υποψηφιότητες των κομμάτων, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από ακροδεξιούς σχηματισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έφερε στο προσκήνιο την περίπτωση του Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος το 2023 είχε προταθεί από την Πλεύση Ελευθερίας για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Όπως ανέφερε, 24 από τους 32 τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Χουρδάκη. Με αυτό το επιχείρημα, ο κ. Μαρινάκης αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό της Χαριλάου Τρικούπη ότι στηρίζει ανεξαιρέτως τις προτάσεις των κομμάτων για το προεδρείο, εκτός από τις «ακραίες περιπτώσεις».

Επιπλέον στελέχη της κυβέρνηση υπενθύμισαν την στάση του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για την συνέχιση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα ως επικεφαλής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη διυλίζει -και καταψηφίζει- τον κ. Στουρνάρα, αλλά “καταπίνει” την κυρία Ακρίτα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.




Ονειρεύονται τον Σαμαρά στα γεράματα να ηγείται κυβέρνησης συνεργασίας μαζί με όλα τα πολιτικά νούμερα


 

Ο συνεργάτης του εθνικού μας προδότη Αντώνη Σαμαρά, που θέλει ξεκάθαρα για γινάτι να κάνει κακό στην χώρα και να την οπισθοδρομήσει όπως έκανε και το 1993,  Θανάσης Σκορδάς που έγραψε προ ημερών άρθρο παρουσιάζοντας το υπό ίδρυση κόμμα ως δυνητικό κυβερνητικό εταίρο σε ένα μετεκλογικό σχήμα, το πήγε...αρκετά βήματα παρακάτω, για να γελάει ο κόσμος μαζί του και με όλα αυτά τα νούμερα που αδιαφορούν για το μέλλον της Ελλάδας, τους αρκεί να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές του φιλοδοξίες. 

«Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας, γιατί το έχει ξανακάνει και με επιτυχία», είπε χθες στα Παραπολιτικά 90,1, κάνοντας κάθε σοβαρό άνθρωπο να γελάει και παράλληλα να εξοργίζεται με την ελλεφρότητα κάποιον επικίνδυνων για την χώρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε παράλληλα ότι δεν θα ήταν νοητό ένα κόμμα Σαμαρά να μιλά για πολιτική αλλαγή και ταυτόχρονα να στηρίξει την παραμονή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, και δεν βρέθηκε κάποιος να τον ρωτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με ποιον; Με ποιους; Με ποια προοπτική όταν έχεις να κάνεις με αποδεδειγμένα πολιτικά νούμερα;



Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την υβριδική επίθεση στο αεροδρόμιο της Λειψίας λέει η Γερμανία, κλείνει το ρωσικό προξενείο στη Βόννη

 



Η Γερμανία δήλωσε και επίσημα, δια του υπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση της 4ης Αυγούστου με drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας.

Προχώρησε, ακόμη, και σε σειρά μέτρων, με το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στη Βόννη αλλά και του Οίκου της Ρωσίας στο Βερολίνο.

Ο υπουργός τόνισε ότι η επίθεση της 4ης Αυγούστου ακολουθούσε το «καθιερωμένο μοτίβο των ρωσικών υβριδικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη» και ότι η υπόθεση εργασίας ήταν ότι η Γερμανία θα αποτελούσε και πάλι στόχο.

Εξήγησε ότι οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας καταγράφουν ένα «υψηλό επίπεδο απειλών» διαμέσου υβριδικών επιχειρήσεων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία «δείχνουν» προς την εμπλοκή της Ρωσίας, είπε.

Όπως πρόσθεσε, για το όλο ζήτημα είχε εκτεταμένες συνομιλίες με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Φρίντριχ Μερτς.

Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για το σαμποτάζ στη Λειψία «μάς είναι γνωστά από άλλες υβριδικές επιχειρήσεις που έχει διεξάγει η Ρωσία και από τον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Ντόμπριντ που έδωσε λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση του drone, τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και εκρηκτικά.

Η απόπειρα επίθεσης στο αεροδρόμιο της Λειψίας στις 4 Αυγούστου «ταιριάζει με το καθιερωμένο πρότυπο των ρωσικών υβριδικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη» και κατέληξε ότι η γερμανική κυβέρνηση καταλήγει στο συμπέρασμα «ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την υβριδική επίθεση στη Λειψία στις 4 Αυγούστου».

Για τον Ντόμπριντ, το περιστατικό στη Λειψία «δεν είναι μεμονωμένο, αλλά μέρος ευρύτερου σχεδίου υβριδικών ενεργειών», ενώ αναμένει ότι η Γερμανία θα παραμείνει στόχος των ρωσικών υβριδικών επιθέσεων. «Να είμαστε σαφείς: Δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά σε καθημερινό στόχο υβριδικού πολέμου», τόνισε.

Υπάλληλοι στο αεροδρόμιο είχαν εντοπίσει, περίπου κατά τύχη, ένα drone κοντά σε ουκρανικά αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου.

Το drone είχε πάνω του εκρηκτικό μηχανισμό που δεν εξερράγη, καθώς ο πυροκροτητής ήταν ελαττωματικός. Οι γερμανικές Αρχές υποψιάζονται ότι και ένα δεύτερο drone συγκρούστηκε με ένα αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου που βρισκόταν σε μικρή απόσταση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας «ταιριάζουν σε μια μακρά σειρά με απόπειρες για αποσταθεροποίηση, παραπληροφόρηση, απειλές, σαμποτάζ και επιθετικότητα κατά της Ευρώπης».

Όπως ακόμη τόνισε, «η Γερμανία δεν είναι εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο».

Για τον υπουργό, η Ρωσία «δυστυχώς δεν δείχνει καμία προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία και να επιδείξει αποκατάσταση με τη Δύση».

Το ρωσικό προξενείο στη Βόννη θα κλείσει στις 18 Σεπτεμβρίου σε αντίποινα για την επίθεση. Παράλληλα, θα καταγγελθεί η σύμβαση του Ρωσικού Οίκου για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στο Βερολίνο, ένα πολιτιστικό κέντρο που υπάγεται στη ρωσική πρεσβεία

Επιπλέον το Βερολίνο θα πιέσει για πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για ελέγχους εισόδου Ρώσων πολιτών και νέα μέτρα για τον σκιώδη ρωσικό στόλο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε καλωσόρισε τα μέτρα και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες της Ρωσίας να μας εκφοβίσει, να υπονομεύσει την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μάταιες και θα αποτύχουν».

«Οι υβριδικές επιθέσεις δεν θα μείνουν χωρίς καθαρή απάντηση, είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επίσης καλωσόρισε τα μέτρα.

Την πλήρη αλληλεγγύη προς τη Γερμανία εξέφρασε η Πολωνία, ενώ η Φινλανδία δια του πρωθυπουργού της Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι «ξέρουμε πολύ καλά το ρωσικό εγχειρίδιο».



Το συγκινητικό «ευχαριστώ» του πατέρα της 12χρονης από την Νέα Υόρκη που χειρουργήθηκε για όγκο στην Ελλάδα

 


Λίγες ημέρες μετά την περιπέτεια υγείας της 12χρονης Μαρίας, της Ελληνοαμερικανίδας από την Νέα Υόρκη που διαγνώστηκε με έναν όγκο κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην Ελλάδα, η οικογένειά της στέλνει ένα μήνυμα βαθιάς ευγνωμοσύνης σε όσους στάθηκαν στο πλευρό του παιδιού της.

Από το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, όπου έγινε η πρώτη κρίσιμη εκτίμηση, έως το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η πολύωρη χειρουργική επέμβαση διάρκειας 6,5 ωρών, η οικογένεια περιγράφει μια αλυσίδα συνεργασίας και φροντίδας που, όπως σημειώνει, ξεπέρασε τα όρια ενός μεμονωμένου περιστατικού και δείχνει ότι η υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα είναι κορυφαία.

Αναλυτικά το «ευχαριστώ» της οικογένειας στο ΕΣΥ:


«ΟΤΑΝ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ


Μερικές φορές χρειάζεται να ζήσεις την πιο τρομακτική στιγμή της ζωής σου για να καταλάβεις πραγματικά τι μπορεί να καταφέρει ένα σύστημα υγείας.


Η περιπέτεια της οικογένειάς μας ξεκίνησε στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς και τελικά μας έφερε στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες, αλλά περισσότερο απ’ όλα δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στην κόρη μας και στην οικογένειά μας.


Αυτή δεν είναι απλώς μια ιστορία για έναν γιατρό, ένα νοσοκομείο ή μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση. Είναι μια ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί όταν ένα ολόκληρο δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί ενωμένο.


Από τους πρώτους γιατρούς και νοσηλευτές που φρόντισαν την κόρη μας στην Κεφαλονιά, μέχρι εκείνους που αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, τους ανθρώπους που συντόνισαν την ασφαλή μεταφορά της στην Αθήνα και, τέλος, τους ειδικούς που την περίμεναν στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» — όλοι έγιναν μέρος της ίδιας αποστολής.


Όταν φτάσαμε στην Αθήνα, αυτή η συνεργασία συνεχίστηκε. Παιδίατροι, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, νοσηλευτές, τεχνικοί και τόσοι άλλοι ένωσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για έναν και μοναδικό σκοπό: να δώσουν σε ένα παιδί την καλύτερη δυνατή ευκαιρία.


Αυτή η εμπειρία δίδαξε στην οικογένειά μας κάτι που θα κουβαλάμε μαζί μας για πάντα: Η ιατρική φροντίδα δεν έχει όρια όταν δεν υπάρχουν τείχη ανάμεσα στις ιατρικές ειδικότητες και τα τμήματα.


Το σπουδαιότερο σύστημα υγείας δεν είναι απλώς εκείνο που διαθέτει τους καλύτερους γιατρούς ή τον πιο προηγμένο εξοπλισμό. Είναι εκείνο στο οποίο οι γιατροί επικοινωνούν, οι ειδικοί συνεργάζονται, τα τμήματα εμπιστεύονται το ένα το άλλο και όλοι κατανοούν ότι αποτελούν μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον καθένα ξεχωριστά.


Η διαδρομή της κόρης μας ξεκίνησε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ενός ελληνικού νησιού και συνεχίστηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας. Κι όμως, ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι επρόκειτο για δύο διαφορετικά νοσοκομεία που αντιμετώπιζαν δύο διαφορετικά περιστατικά.


Ήταν μια ενιαία, αδιάκοπη αλυσίδα φροντίδας. Κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας είχε σημασία.


Κάποιος αναγνώρισε το πρόβλημα. Κάποιος άλλος έκανε το απαραίτητο τηλεφώνημα. Κάποιος πραγματοποίησε μια εξέταση. Κάποιος οργάνωσε τη μεταφορά. Κάποιος περίμενε στην Αθήνα. Κάποιος μελέτησε μια απεικόνιση. Κάποιος προετοίμασε το χειρουργείο. Κάποιος πραγματοποίησε την επέμβαση. Κάποιος έμεινε δίπλα στην κόρη μας και την παρακολουθούσε όλη τη νύχτα.


Κάθε μία από αυτές τις πράξεις έγινε μέρος της προσπάθειας που έσωσε τη ζωή ενός παιδιού. Γίνεται συχνά συζήτηση για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία. Όμως οικογένειες σαν τη δική μας έχουν επίσης την ευθύνη να μιλούν όταν βλέπουν αυτό το σύστημα να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Γίναμε μάρτυρες εξαιρετικής επιστημονικής κατάρτισης, επαγγελματισμού, ανθρωπιάς και συνεργασίας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Είδαμε γιατρούς που δεν έβλεπαν απλώς ακόμη έναν ασθενή, αλλά ένα παιδί που τους είχε ανάγκη.


Είδαμε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να τη φροντίζουν με ευαισθησία και ανθρωπιά σε μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της.


Και είδαμε επαγγελματίες υγείας από διαφορετικές ειδικότητες και διαφορετικά νοσοκομεία να αφήνουν στην άκρη τμήματα, τίτλους και γεωγραφικές αποστάσεις και να αναρωτιούνται απλώς:


«Τι χρειάζεται αυτό το παιδί από εμάς αυτή τη στιγμή;»


Αυτή είναι η ιατρική στο υψηλότερο επίπεδό της. Η ευγνωμοσύνη μας δεν μπορεί να ανήκει μόνο σε έναν άνθρωπο ή σε ένα τμήμα.


Ανήκει στους γιατρούς και τους νοσηλευτές της Κεφαλονιάς, στο ΕΚΑΒ και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ασφαλή μεταφορά της κόρης μας στην Αθήνα, καθώς και στους γιατρούς, τους χειρουργούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και κάθε τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».


Ανήκει στο δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας και, πάνω απ’ όλα, στους ανθρώπους που αποτελούν την καρδιά αυτού του συστήματος. Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να μπορέσουν οι γονείς να ευχαριστήσουν πραγματικά τους ανθρώπους που βοήθησαν να σωθεί το παιδί τους.


Γι’ αυτό, εκ μέρους ολόκληρης της οικογένειάς μας, μπορούμε μόνο να πούμε:


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΕΛΛΑΔΑ.


Ευχαριστούμε τους γιατρούς.


Ευχαριστούμε τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.


Ευχαριστούμε τα νοσοκομεία.


Ευχαριστούμε κάθε άνθρωπο του οποίου το όνομα γνωρίζουμε, αλλά και όλους εκείνους των οποίων τα ονόματα ίσως να μη μάθουμε ποτέ.


Η οικογένειά μας μπήκε σε αυτή την περιπέτεια φοβισμένη και χωρίς να γνωρίζει τι θα έφερνε το μέλλον. Βγήκαμε όμως από αυτή έχοντας καταλάβει κάτι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ:


Όταν η γνώση μοιράζεται, όταν τα τμήματα επικοινωνούν, όταν τα νοσοκομεία συνεργάζονται και όταν άνθρωποι με γνώσεις και ικανότητες ενώνονται για τη ζωή ενός ασθενούς, η ιατρική δεν έχει σύνορα.


Μερικές φορές, ένα ολόκληρο σύστημα υγείας μπορεί να γίνει μία ομάδα που αγωνίζεται για ένα παιδί.


Για τη δική μας οικογένεια, το δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας έγινε αυτή η ομάδα.


Και θα του είμαστε ευγνώμονες για όλη μας τη ζωή.


Οικογένεια Μενεγάτου».



Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: Πρόσκληση προς τις τράπεζες για δάνεια €250 εκατ.



Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) προχωρούν στο επόμενο βήμα για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την πρώτη πρόσκληση προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

  • Το νέο Ταμείο χρηματοδοτείται με πόρους €160 εκατ. από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027.Η πρόσκληση αφορά το πρώτο από τα 3 χρηματοδοτικά εργαλεία, το  Ταμείο Εγγυοδοσίας Αγροδιατροφικού Τομέα με δημόσιους πόρους €80 εκατ. που αναμένεται να κινητοποιήσουν δάνεια συνολικού ύψους €250 εκατ.
    • Επενδυτικά δάνεια από €25.000 έως €3.500.000, διάρκειας 2 έως 15 ετών
    • Δάνεια κεφαλαίου κίνησης από €25.000 έως €500.000, διάρκειας 2 έως 5 ετών
    • Παροχή Εγγύησης 70% σε κάθε δάνειο
    • Επιδότηση επιτοκίου έως 4% για έως 4 έτη
    • Κλιμακούμενη συμβουλευτική υποστήριξη έως €1.600
  • Το Ταμείο απευθύνεται σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγροδιατροφής: από τον πρωτογενή τομέα έως τη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και από τον μεμονωμένο παραγωγό έως τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, από νεοσύστατες έως μεγάλες.
  • Η ΕΑΤ αναλαμβάνει τον ρόλο της Διαχειρίστριας του  Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροδιατροφικού Τομέα του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο έχει  περίοδο επιλεξιμότητας έως τις 30.09.2029.

Με συνολική δημόσια δαπάνη €160 εκατ.  (αυξημένη κατά €45 εκατ. σε σχέση με τα €115 εκατ. των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ 2014-2022) και με μόχλευση πόρων μέσω του τραπεζικού συστήματος, τα 3 χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου αναμένεται να δημιουργήσουν ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους περί τα €365 εκατ. δίνοντας ξεχωριστή έμφαση στη δημιουργία και στην προσέλκυση νέων αγροτών .

Τα άλλα δύο  χρηματοδοτικά εργαλεία είναι: το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ΙΙ – χαρτοφυλάκιο δανείων €95 εκατ. και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Γεωργών Νεαρής Ηλικίας – χαρτοφυλάκιο δανείων €20 εκατ. Οι προσκλήσεις των δύο αυτών Ταμείων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αναμένεται να εκδοθούνστο αμέσως προσεχές διάστημα.

 

 




Παρατείνεται και τον Σεπτέμβριο η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

 


Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται και για τον μήνα Σεπτέμβριο η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στο δίκτυο, ύψους 10 λεπτών ανά λίτρο (8 λεπτά + ΦΠΑ), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησε η επιδότηση, το δημοσιονομικό κόστος για τη συγκράτηση των αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 211 εκατ. ευρώ.

Καθώς οι διεθνείς τιμές των καυσίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη στοχευμένη παρέμβαση για έναν ακόμη μήνα, περιορίζοντας την επιβάρυνση για πολίτες και επιχειρήσεις και, κυρίως, τις έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές.




Σιδηροδρομικός άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Με 100% τηλεδιοίκηση και ETCS από αυτή την εβδομάδα

 



Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

Από την Παρασκευή έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή του κατασκευαστικού έργου διπλής γραμμής, ενώ ενεργοποιήθηκε και η τηλεδιοίκηση στο 100% του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και έχει εγκατασταθεί πλήρως και το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου αμαξοστοιχιών ETCS. Όπως είχαμε δεσμευθεί, από αυτήν την εβδομάδα το Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί με 100% τηλεδιοίκηση.

Πρόκειται για την πρώτη σύμβαση στον ελληνικό σιδηρόδρομο που ολοκληρώνεται ακριβώς εντός του συμφωνημένου χρόνου. Είχαμε πει 15 μήνες και ολοκληρώθηκε σε 15 μήνες. Είναι η πρώτη φορά που σύμβαση στον ελληνικό σιδηρόδρομο παραδίδεται στην ώρα της.

Μέσω του railway.gov.gr, κάθε πολίτης μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη θέση των αμαξοστοιχιών. Υπάρχει πλέον στο κινητό κάθε πολίτη το railway.gov.gr, το οποίο δίνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ακρίβεια ενός δευτερολέπτου και πέντε εκατοστών, την ακριβή θέση κάθε αμαξοστοιχίας.



Οι αριθμοί των τελευταίων 7 ετών δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο

 



Από την ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ:

Καθώς μπαίνουμε στην εβδομάδα των οικονομικών ανακοινώσεων της ΔΕΘ, είναι χρήσιμο -τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση- να αφήσουμε για λίγο τα συνθήματα στην άκρη και να κοιτάξουμε τους αριθμούς της πραγματικής οικονομίας. Διότι οι αριθμοί έχουν μια κακή συνήθεια για την αντιπολιτευτική ρητορική: είναι επίμονοι και δεν προσαρμόζονται εύκολα σε ισοπεδωτικά αφηγήματα.

Ειδικότερα:

  • Οι επιχειρήσεις με μισθωτούς εργαζόμενους αυξήθηκαν κατά 49.289 (+16,9%), από 293.843 σε 343.132.
  • Οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 577.742 (+24,6%), από 2.344.269 σε 2.922.011.

Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να προσέξουμε: Ακούμε τα τελευταία χρόνια ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δήθεν «στραγγαλίζει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι η ανάπτυξη αφορά κυρίως τις μεγάλες. Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη στα ίδια τα μικρά και μεσαία μεγέθη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Από το 2019 έως το 2026:

  • Micro επιχειρήσεις (1-4 εργαζόμενοι): αυξήθηκαν κατά 30.409 (+15%)
  • Πολύ μικρές (5-10): αυξήθηκαν κατά 10.437 (+21%)
  • Μικρές (11-50): αυξήθηκαν κατά 7.075 (+21%)
  • Μεσαίες (51-250): αυξήθηκαν κατά 1.189 (+24,6%)
  • Μεγάλες (>250): αυξήθηκαν κατά 179 (+17,6%)

Δηλαδή από το 2019 έως σήμερα αυξάνονται όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους. 

Το ζητούμενο τώρα δεν είναι να πανηγυρίσουμε αλλά να συνεχίσουμε. Γιατί για να πηγαίνουν καλύτερα οι άνθρωποι, πρέπει πρώτα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να πηγαίνει καλύτερα η οικονομία: περισσότερες επιχειρήσεις, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη παραγωγικότητα, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Οι αριθμοί δεν λύνουν από μόνοι τους όλα τα προβλήματα. Αλλά χωρίς καλύτερους αριθμούς, δεν υπάρχει καλύτερη πραγματικότητα. Και οι αριθμοί των τελευταίων 7 ετών δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

 



Η Ελλάδα υποστηρίζει αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία, την ανεξαρτησία αλλά και την ενότητα του Λιβάνου

 


Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Joseph Aoun, στο Μέγαρο Μαξίμου:

  • … θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία, την ανεξαρτησία αλλά και την ενότητα του Λιβάνου. Συντασσόμαστε στο πλευρό σας και σε ό,τι αφορά την προσπάθειά σας να ενισχυθούν οι θεσμοί και να αποκατασταθεί η κρατική εξουσία στο σύνολο της επικράτειας του Λιβάνου.
  • Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη διαφύλαξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του Λιβάνου, στην προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων, των οποίων η γηγενής παρουσία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαχρονικής ταυτότητας της περιοχής.
  • Η θέση μας είναι σαφής: το ισχυρό κράτος είναι προϋπόθεση για έναν ισχυρό Λίβανο, με μία κεντρική διοίκηση, η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα θα εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών, διατηρώντας αυτή και μόνο το αποκλειστικό δικαίωμα να ασκεί νόμιμη ένοπλη ισχύ στο σύνολο της επικράτειάς της.
  • Χαιρετίζω και τη γενναία επιλογή σας να επενδύσετε στη διπλωματία και στον απευθείας διάλογο με το Ισραήλ υπό αμερικανική διαμεσολάβηση. Η Ελλάδα, ως ένας παραδοσιακός φίλος και του Λιβάνου αλλά και του αραβικού κόσμου, αλλά και ταυτόχρονα ένας στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης και αμοιβαίας συνεννόησης.
  • Σας διαβεβαιώνω ότι η χώρα σας θα παραμείνει ψηλά τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Πολύ περισσότερο καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει έτοιμη να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση μιας συνολικής εταιρικής σχέσης με τον Λίβανο. Θα επιδιώξουμε, μάλιστα, οι σχετικές συζητήσεις να εκκινήσουν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2027.
  • Αποδίδουμε μία ξεχωριστή σημασία στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, ως τον βασικό πυλώνα για την ασφάλειά του αλλά και την ακεραιότητά του. Γι’ αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα για την επιτυχή ολοκλήρωση και της δεύτερης σημαντικής αποστολής στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα. Είδα τις σχετικές φωτογραφίες με τα ελληνικά τεθωρακισμένα οχήματα να φτάνουν στον Λίβανο, με την ελληνική και τη λιβανέζικη σημαία δίπλα-δίπλα. Νομίζω ότι είναι μία ακόμα χειροπιαστή απόδειξη ότι η αλληλεγγύη μας δεν εξαντλείται στα λόγια.