Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Φλωρίδης: Το μεγαλύτερο πλήγμα στο κράτος δικαίου ο νόμος Παρασκευόπουλου -Βγήκαν έξω βιαστές και ναρκέμποροι

 


Ο νόμος Παρασκευόπουλου ήταν «το μεγαλύτερο πλήγμα στο κράτος δικαίου», είπε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας στην κριτική που ασκείται μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ότι «ο νόμος Φλωρίδη πάει να γίνει το αντίθετο του νόμου Παρασκευόπουλου».

«Επειδή σεβασμός στο κράτος δικαίου σημαίνει σεβασμός στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, ήρθε ο νόμος αυτός τότε και έβγαζε καταδικασθέντες σε 1,5-2 έτη. Ποιοι βγήκαν έξω; Βιαστές, βιαστές παιδιών, εμπόρους ναρκωτικών. Τότε -και μιλάω από την πλευρά των θυμάτων- όταν αποφυλακιζόταν ο δολοφόνος, ο βιαστής, ο παιδοβιαστής, πώς ένιωθαν τα θύματα; Πού ήταν αυτοί να πουν μια κουβεντούλα;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως εξήγησε, «ο σκοπος της ψήφισης των νέων Ποικικών Κωδίκων τον Φεβρουάριο ήταν ότι έπρεπε μετά απο πάρα πολλα χρόνια που το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δραστών, να δουμε και τα θύματα. Δηλαδή να σκεφτούμε ότι στην κοινωνία αυτή που ζούμε δικαιώματα έχουν και τα θύματα».

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις δικηγόρων και δικηγορικών συλλόγων, που κάνουν λόγο για αλλαγές άρον-άρον, τονίζοντας ότι «λένε ψέματα οι δικηγορικοί σύλλογοι, γιατί ξέρουν ότι αυτές οι πρόσφατες ρυθμίσες τις επεξεργαζόμαστε από την ψήφιση των προηγούμενων, γιατί το φαινόμενο εξελίσσεται. Δεν μπορούμε όσο μάγοι και να είμαστε, σε ένα Σαββατοκύριακο να φτιάξουμε νόμους». «Πρέπει επιτέλους να νομοθετήσουμε και υπέρ των θυμάτων και να απαντήσουμε στο αγωνιώδες αίτημα της ελληνικής κοινωνίας ότι πρέπει αυτό το το αίσθημα ατιμωρησίας να πάψει», συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

«Δεν είναι γενικός κανόνας η προφυλάκιση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά αν ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η προφυλάκιση είναι ο κανόνας για όσους ο δικαστής αντιλαμβάνεται ότι η προφυλάκιση μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα», είπε ο κ. Φλωρίδης, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε για την ενδοοικογενειακή βία.

«Οι νέες, συμπληρωματικές ρυθμίσεις ισχύουν ήδη για την αθλητική βία και τον εμπρησμό, τώρα θα ισχύουν και για την ενδοοικογενειακή βία. Τι καημός τους έχει πιάσει τώρα όλους τους δικηγόρους που αντιδρούν; Το μέτρο είναι σε ισχύ ενάμιση μήνα και έχει αρχίσει να αποδίδει», είπε επίσης και κατέληξε: «Στόχος δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, στόχος είναι να μη γίνουν τα περιστατικά».iefimerida.gr0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου