Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Τι θα γίνει κύριε Μητσοτάκη με την ανομία στα Πανεπιστήμια; Πολιτική παρέμβαση ζητά το Πανεπιστήμιο Πατρών

 



Πέρυσι με τυμπανοκρουσίες είχαν παραταχθεί για λίγες ημέρες, στελέχη της δήθεν πανεπιστημιακής αστυνομίας έξω από της σχολές, για να νιώθουν ασφάλεια οι φοιτητές και οι καθηγητές.

«Θέλουμε πανεπιστήμια γνώσης και καινοτομίας, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας. Και σε αυτά τα πανεπιστήμια, δεν χωράει η βία. Δεν χωράει ο εκφοβισμός», είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το tweet του πρωθυπουργού συνοδευόταν από ένα βίντεο μέσω του οποίου περνάει το μήνυμα, πως «θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας να παρέχουν ευκαιρίες για γνώσεις και δημιουργία, να είναι κυψέλες έρευνας και καινοτομίας, να είναι ποιοτικά και εξωστρεφή, να παρέχουν σε φοιτητές και καθηγητές ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας. Αυτά είναι τα πανεπιστήμια που θέλουμε. Και σε αυτά τα πανεπιστήμια δεν χωράει η βία και ο εκφοβισμός».



Αποτέλεσμα δεν υπάρχει σήμερα η πανεπιστημιακή αστυνομία που θα φύλαγε τα δήθεν πανεπιστήμια, η ανομία στις σχολές είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως και οι κίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των φοιτητών.

Η τραγική κατάσταση στα πανεπιστήμια φαίνεται αυτές τις ημέρες, που με ευκολία ακροαριστεροί, αριστεροί με την βοήθεια κακοποιών αντιεξουσιαστών έχουν κάνει κατάληψη στα πανεπιστήμια σε βάρος της πλειοψηφίας των φοιτητών που κινδυνεύουν να χάσουν και την εξεταστική τους. Τραμπουκίζουν, απειλούν, κλειδώνουν σχολές, κρατάνε ρόπαλα, και ούτε ένας αστυνομικός δεν υπάρχει να προστατέψει την πλειοψηφία των φοιτητών.

Πάνω από 300 φοιτητές της Νομικής του ΕΚΠΑ έστειλαν επιστολή στη Κοσμητεία της σχολής και την Πρυτανεία ζητώντας να βρεθεί λύση για την εξεταστική. Δεν αποδέχονται την απόφαση της συνέλευσης για κατάληψη, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν ήδη ειλημμένη, και ζητούν ακόμα και επικουρικά εξ αποστάσεως εξεταστική, ειδικά σε περιπτώσεις όπως οι φοιτητές που είναι επί πτυχίω.

«Η κατάληψη είναι μία βίαιη παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των φοιτητών στη σχολή τους. Με αυτές τις ενέργειες πλήττουν τις πιο ευάλωτες ομάδες φοιτητών, παιδιά που βρίσκονται κοντά στη λήψη πτυχίου και μπορεί πλέον να έχουν ξενοικιάσει και αναγκάζονται να μισθώνουν καταλύματα για να μη δώσουν τελικά εξεταστική. Πυροβολούμε τα πόδια μας με όλο αυτό», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Οσο για τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως εξεταστικής, εφόσον οι σχολές παραμένουν κλειστές και με κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο, ο ίδιος αναφέρει: «Η εξ αποστάσεως εξεταστική θα ήταν ήττα. Είναι υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών. Είχε γίνει σε μια περίοδο όπου ετίθετο ζήτημα της δημόσιας υγείας».

Η Σύνοδος Πρυτάνεων σε έκτακτη σύσκεψη χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την εξεταστική και το εαρινό εξάμηνο και ζήτησε από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του.

«Καταλαμβάνουν τα κτίρια, βάζουν λουκέτα, βάφουν τοίχους», περιγράφει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ο οποίος μιλώντας στον «Ε.Τ.» ζητάει πολιτική παρέμβαση. «Θα περίμενα μια πιο γενναία στάση από το πολιτικό σύστημα», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να βγουν και να καταδικάσουν τις καταλήψεις.

Ο κ. Γκλαβίνης αναφέρει ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί από μερίδα φοιτητών, η οποία γράφει συνθήματα κατά της διοίκησης του τμήματος, ενώ σημειώνει ότι ακόμα και φοιτητές διστάζουν να έρθουν στη σχολή καθώς δέχονται πιέσεις και προπηλακισμούς για να ψηφίσουν στις συνελεύσεις.

Επιτέλους τι θα γίνει κύριε Μητσοτάκη με την απάτη της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ανομία στα Πανεπιστήμια;;;;



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου