Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Τσίπρας ακροαριστερά - Κασιδιάρης ακροδεξιά, κρατάει χρόνια αυτή η σχέση βοήθειας και στήριξης

 


ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ - ΜεΡΑ25 που έχουν μέσα ακροαριστερούς δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία για να τελειώσει η πολιτική ζωή της χώρας με ακροδεξιές συμμορίες.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ήταν σίγουρο ότι δεν θα ψήφιζε γιατί προσβλέπει σε ακροδεξιές ψήφους και δεν θέλει όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει αυτή την ευκαιρία.

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που η βάση του, ο κορμός του είναι ακροαριστερός εδώ και χρόνια, κρατάει μια σχέση αλληλοβοήθειας και στήριξης στην ακροδεξιά.

Οι αποκαλύψεις που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής παραιτούμενος από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσής Αυγής, ήταν συγκλονιστικές.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε την εύνοια στη Χρυσή Αυγή που επεδείκνυε η κυβέρνηση Τσίπρα γιατί εξυπηρετούσαν τα στρατηγικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, τη διατήρηση δηλαδή ενός τουλάχιστον πολιτικού πόλου στα δεξιά της ΝΔ.

Η πολιτική σύμπτωση του ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, και της ριζοσπαστικής Ακροδεξιάς, της Χρυσής Αυγής, ανάγεται στο μακρινό 2011, αμέσως μετά τα μνημόνια, όταν η μεν πρώτη ήταν περιθωριακή κοινοβουλευτική δύναμη με ποσοστά της τάξης του 3,5% και η δεύτερη περιθωριακή πολιτική δύναμη που καταγραφόταν κάτω από τη μονάδα.

Στην πλατεία Συντάγματος των «αγανακτισμένων» του αντιμνημονιακού αγώνα συνυπήρχαν χωρίς εσωτερικές αντιπαραθέσεις, οι μεν στο επάνω μέρος, οι δε στο κάτω.

Περίπου την ίδια περίοδο, τον Οκτώβριο του 2011, όταν διακόπηκε η παρέλαση για την εθνική επέτειο στη Θεσσαλονίκη μετά την εισβολή των συγκεντρωμένων, τα φώτα της δημοσιότητας κέρδισε ο τότε βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, όμως ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έλεγε ότι αυτοί που του επιτέθηκαν τον χαρακτήριζαν «προδότη», φρασεολογία που παρέπεμπε ευθέως στο ιδεολογικό περίγραμμα της Χρυσής Αυγής.

Μετά τις εκλογές του 2012 και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου το κύριο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποτροπή της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν κρίσιμη η προεδρική εκλογή του 2014, η επίτευξη της οποίας θα έδινε αέρα περίπου δύο χρόνων στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η δολοφονία Φύσσα και η κίνηση των διώξεων κατά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, το φθινόπωρο του 2013, δημιούργησε στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχία για τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, σε σημείο την άνοιξη του 2014 ο τότε γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, να καταγγείλει στη Βουλή κυβερνητικές μεθοδεύσεις με σκοπό την κήρυξη του κόμματος της Χρυσής Αυγής ως παράνομου.

Η ανησυχία του κ. Βούτση απέδωσε πολιτικά αποτελέσματα, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής αποφάσισε να μην υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, τις οποίες ήταν απίθανο να μην κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής εξέφραζε ανοιχτά την προτίμησή της να μη συνεχίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, όταν επρόκειτο να αρχίσει η δίκη, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από χρόνια και τελείωσε το 2020, χρειάστηκε πολύς χρόνος και πολλές διαπραγματεύσεις, στις οποίες αναμείχθηκε και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα για τη διεξαγωγή της.

Στο τέλος του Ιουνίου κι ενώ η αίθουσα δεν είχε βρεθεί ακόμη, η Χρυσή Αυγή συμπλήρωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην απόφαση για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατέστησε σαφές ότι «η Χρυσή Αυγή ψηφίζει “όχι”», άρα συμμετείχε στη διαμόρφωση της πλειοψηφίας του 61%, τη βούληση της οποίας ο κ. Τσίπρας διέσυρε υπογράφοντας το δικό του μνημόνιο.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, ο τότε υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής επισκέφθηκε το Καστελόριζο. Σε όλες τις φωτογραφίες δίπλα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Καμμένο να πει ότι «το μήνυμα ομοψυχίας του ελληνικού λαού ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το υψηλό ηθικό των ενόπλων δυνάμεων».

Την ίδια περίοδο ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έλεγε ότι σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο που προβλέπει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, δεν υπάρχουν μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.

Όμως η απαιτούμενη πλειοψηφία για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος (200 ψήφοι) ήταν ανέφικτη, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης διέθεταν την αποτρεπτική μειοψηφία, μεγαλύτερη του 1/3, δηλαδή 103 βουλευτές.

Η στάση της Χρυσής Αυγής δεν επηρέαζε και το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καταψήφιζε την πρόταση.

Ήταν η πρώτη αποστασιοποίηση της Χρυσής Αυγής σε στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν ανώδυνη.

Στο τέλος του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε ασφαλή θέση για την κ. Βασιλική Θάνου, ώστε σε ενδεχόμενη ήττα να μην κινδυνεύει να απομακρυνθεί. Κατέληξε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανεξάρτητη αρχή από την οποία εκτιμούσε ότι δεν θα τολμούσε να την απομακρύνει ο Μητσοτάκης. Προς έκπληξη όλων, την υποψηφιότητα υπερψήφισε η Χρυσή Αυγή, δίνοντας πολιτική πλειοψηφία από τη στενή κυβερνητική και διευκολύνοντάς τη να λέει ότι δεν μπορεί να τη διώξει κανείς.

Την εξήγηση έδωσε ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Εμπρός», παραταξιακής εφημερίδας του χώρου, Λ. Πανούσης, ο οποίος έγραψε: «Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι κατηγορούμενη για σοβαρότατο “αδίκημα”, που σηκώνει μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση [εγκληματική οργάνωση]… Αν εσάς σας είχαν τυλίξει στο σιδηρό πλέγμα μιας τέτοιας κατηγορίας… τι θα κάνατε;».

Αυτό το οποίο υπονόησε ο κ. Πανούσης το είπε δυνατά η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2019, όταν ήρθαν στην επικαιρότητα οι νέοι κώδικες.

«Σε μια συγκυρία που διεξάγεται η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως “εγκληματικής οργάνωσης”, είναι απαράδεκτο ο νέος ποινικός κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όμως δεν πήρε στα σοβαρά η κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονής είχε εντοπίσει την σχέση ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσή Αυγή και άφησε να εννοηθεί ότι γι’ αυτόν τον λόγο έχασε την καρέκλα του. 

Με λίγα λόγια Ακροαριστερά - Ακροδεξιά συγκοινωνούντα δοχεία!!

Με πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η βελτιωτική ρύθμιση που ενισχύει το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Εκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν στη Βουλή τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση για να μπει ανάχωμα στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», που, όπως είπε, θέλει με «φερετζέ» να πάρει μέρος στις εκλογές, απηύθυνε χθες από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του Τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος, το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε και συνέχισε: «Στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή; Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιον τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν, όποτε χρειαζόταν, συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί. Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι», είπε.

Ζήτησε από τις δημοκρατικές δυνάμεις να βάλουν στην άκρη τις όποιες διαφορές και να αντιληφθούν ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. «Η Χρυσή Αυγή είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός. Θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια», κατέληξε.

Η Ολγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά, ότι το κόμμα της δεν θα στηρίξει τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας τη στάση της «ουδετερότητας». Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει τονίζοντας: «Ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στο νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου