Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

«Τρελοί, απολάμβαναν να σκοτώνουν»: Ρώσος περιγράφει ποιοι είναι οι «χασάπηδες της Μπούκα»

 


Ρώσος πρώην στρατιώτης που λιποτάκτησε ο Νικίτα Τσίμπριν υπηρέτησε, όπως λέει, στην 64η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων του 35ου Πανρωσικού Στρατού, που κατηγορείται για βασανιστήρια, βιασμούς και εκτελέσεις αμάχων στη Μπούκα και την Μποροντιάνκα και άλλες πόλεις και χωριά στα περίχωρα του Κιέβου.

Τον περασμένο Απρίλιο το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε για εγκλήματα πολέμου τους στρατιώτες της μονάδας του Τσίμπριν, μετά την ανακάλυψη μαζικών τάφων αμάχων κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, οι εικόνες των οποίων προκάλεσαν τότε διεθνή κατακραυγή και ώθησαν πολλές χώρες να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις αιτιάσεις κάνοντας λόγο για πλαστογραφημένες φωτογραφίες, και μάλιστα ο Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο στην ταξιαρχία, που είναι πλέον γνωστή ως «Χασάπηδες της Μπούκα», για τον «ηρωισμό» τους στην υπεράσπιση των «κρατικών συμφερόντων», ενώ ο αξιωματικός που την επέβλεπε πήρε προαγωγή.

Μετά την εξάμηνη θητεία του στα μέτωπα της Ουκρανίας ο Τσίμπριν λιποτάκτησε και διέφυγε στην Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας αρχικά και του Καζακστάν στη συνέχεια. Και τώρα μίλησε στο CNN για τα εγκλήματα πρώην συναδέλφων του από ευρωπαϊκή χώρα, όπου ζήτησε άσυλο.

«Ούτε ένα ίχνος ηρωισμού»

Ο Ρώσος πρώην στρατιώτης είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι θυμάται ακόμη τη στιγμή που είδε τον περασμένο Μάρτιο σε περιοχή βορειοδυτικά του Κιέβου πρώην συναδέλφους του να τρέχουν μετά τον βιασμό δύο Ουκρανών γυναικών. «Τους είδα να τρέχουν και μετά έμαθα ότι ήταν βιαστές. Βίασαν μια μάνα και την κόρη», είπε.

Οι διοικητές τους κούνησαν αδιάφορα τους ώμους όταν έμαθαν για τους βιασμούς. Οι στρατιώτες το πλήρωσαν, βέβαια, με ξυλοδαρμό, αλλά ουδέποτε τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματά τους. «Ουδέποτε τους έβαλαν φυλακή. Απλά τους έδιωξαν. Έτσι απλά: “φύγετε!”. Τους έδιωξαν από τον πόλεμο».

Ο ίδιος λέει ότι ουδέποτε είδε πράξεις ηρωισμού από τους συναδέλφους του, αντίθετα έγινε μάρτυρας πολλών εγκλημάτων. Η ταξιαρχία του είχε λάβει την εντολή «να σκοτώνει οποιονδήποτε» πρόδιδε πληροφορίες για τις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, είτε ήταν Ουκρανός στρατιωτικός είτε πολίτης. «Αν είχε κάποιος τηλέφωνο, μπορούσαμε να τον εκτελέσουμε», είπε.

Διαταγές που ορισμένοι εκ των συναδέλφων του έσπευδαν πρόθυμα να εκτελέσουν: «Υπάρχουν τρελοί, που το απολαμβάνουν να σκοτώνουν. Τέτοιοι τρελοί εμφανίστηκαν εκεί», είπε ο Νικίτα Τσίμπριν.

«Η Ρωσία δεν θα σταματήσει μέχρι να χυθεί πολύ αίμα»

Ο πρώην στρατιώτης δεν αμφιβάλλει ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αφού προηγουμένως χάσουν πολλοί ακόμη άνθρωποι τις ζωές τους. «Γιατί η Ρωσία δεν θα σταματήσει μέχρι να χυθεί πολύ αίμα, μέχρι να πεθάνουν όλοι. Οι στρατιώτες είναι γι’ αυτούς τροφή για τα κανόνια. Δεν τους σέβονται», λέει.

«Όλος ο κόσμος υποστηρίζει την Ουκρανία. Είναι ανόητο να νομίζει κανείς ότι [οι Ρώσοι] θα νικήσουν. Νόμιζαν ότι θα καταλάβουν σε τρεις μέρες το Κίεβο. Και τώρα ποια μέρα του πολέμου είναι; Η 260ή; Νόμιζαν ότι θα πάνε στην Ουκρανία και θα τους υποδεχτούν με λουλούδια. Αλλά εκείνοι μας έβριζαν και μας πετούσαν βόμβες μολότωφ».

Μετά τον τραυματισμό του στην πλάτη και την ανάρρωσή του ο Ρώσος στρατιώτης στάλθηκε εκ νέου στην Ουκρανία, αυτή τη φορά στην περιοχή του Χαρκόβου. Στα δάση γύρω από την πόλη Ιζιούμ βρήκε την ευκαιρία να το σκάσει. Πήδηξε στην καρότσα ενός φορτηγού που επέστρεφε στη Ρωσία, όπως κι άλλοι σύντροφοί του.

Τώρα ο Τσίμπριν είναι αποφασισμένος να μιλήσει για όσα βίωσε στην Ουκρανία. Έγραψε μάλιστα ένα αντιπολεμικό τραγούδι: «Εκατοντάδες ψυχές, εκατοντάδες σώματα χαμένων ανθρώπων. Εκατοντάδες μάνες χωρίς παιδιά», λέει το ρεφρέν. Ο πρώην στρατιώτης δηλώνει έτοιμος να καταθέσει κατά της μονάδας ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου. Ο ίδιος λέει ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα.


Πηγή: iefimerida.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου