Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Στο 11,6% αποκλιμακώθηκε η ανεργία στο τρίτο τρίμηνο

 



Στο 11,6% υποχώρησε -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- η ανεργία το τρίτο τρίμηνο έναντι 12,4% το δεύτερο τρίμηνο και 13% το τρίτο τρίμηνο του 2021.


Οι άνεργοι στο τρίμηνο αυτό ήταν 555.567, παρουσιάζοντας μείωση 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 9,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολουμένων έφτασε σε 4.216.038 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 2,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (70,3%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,1%).

Σημειώνεται ότι για την μείωση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης συλλειτουργούν σειρά μεταρρυθμίσεων, δράσεων και προγραμμάτων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την Κυβέρνηση. Πρόκειται ανάμεσα στα άλλα για:


Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, «Πρώτο Ένσημο».

Το πρόγραμμα δημιουργίας 150 χιλ. νέων θέσεων εργασίας

Και τα προγράμματα που θέτει σε εφαρμογή η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εφαρμογή από τη ΔΥΠΑ 3 προγράμματα και προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα άλλα 3 με τον τίτλο «Δουλειά για σένα», που θα δημιουργήσουν συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που φτάνει τα 490 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου