Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΟΝΝΕΔ: 25 Νοέμβρη σπάμε τη σιωπή-Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

 



Το 1981 γυναικείες οργανώσεις καθιέρωσαν την 25η Νοέμβρη ως φόρο τιμής στις δολοφονημένες αδερφές Μιραμπάλ, και το 1999 η ημέρα αυτή αναγνωρίστηκε ως παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψή της Βίας κατά των Γυναικών με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από τότε μέχρι και σήμερα οι αριθμοί δεν είναι καθησυχαστικοί. Σύμφωνα με την ΕΕ 1/3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών, ποσοστό το οποίο κυμαίνεται από 10 % έως 50 % ανάλογα με το κράτος μέλος. Με τις νέες τεχνολογίες και μορφές επικοινωνίας η κατάσταση δεν βελτιώνεται, μάλιστα το 2020, το 58% των κοριτσιών υπέστη διαδικτυακή παρενόχληση.

Τι δείχνει αυτό; Ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι ένα απλό οικογενειακό πρόβλημα. Είναι βαθιά κοινωνικό που σχετίζεται με την παιδεία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν θέλουμε να βάλουμε ένα οριστικό «φρένο» στη βία κατά των γυναικών, οφείλουμε να μιλάμε δυνατά και χωρίς φόβο για αυτήν. Να μην την προσπερνάμε, να μην αδιαφορούμε. Στο πλαίσιο αυτό η ΟΝΝΕΔ ντύνεται πορτοκαλί, το επίσημο χρώμα που ορίστηκε από τον ΟΗΕ, ως μια ένδειξη στήριξης στην προσπάθεια δημιουργίας ενός κόσμου απαλλαγμένου από περιστατικά εμφυλης βίας.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου