Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Κυβερνητικές δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης

 



Από το ξεκίνημα της θητείας της, η Κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης και την έμπρακτη στήριξη των εργαζόμενων. Πέτυχε ήδη σημαντικά αποτελέσματα -καθώς η ανεργία μειώθηκε τον Μάιο στο 12,5%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2010- και συνεχίζει με έμφαση στην ίδια κατεύθυνση. Ανάμεσα στα άλλα επισημαίνονται:

Δαπανήθηκαν πάνω από 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας και άλλα 2,7 δισ. για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Διαψεύστηκαν έτσι οι Κασσάνδρες του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπαν καταιγισμό λουκέτων και έκρηξη της ανεργίας και δικαιώθηκαν οι κυβερνητικές επιλογές.

Εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που -μετά την τροποποίησή του- προβλέπει επιδότηση  3.600 ευρώ στους εργαζόμενους  και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας που δημιουργείται για νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία. Τα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, επιμεριζόμενα σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους του και τα υπόλοιπα απευθείας στον εργοδότη.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας -τη θέσπιση του οποίου καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ- με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Καταρτίστηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) και μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή σειρά προγραμμάτων για τη δημιουργία μέσα στο χρόνο συνολικά 86.000 νέων θέσεων εργασίας.

Προστίθεται στην αμοιβή του άνεργου που βρίσκει δουλειά το μισό του επιδόματος ανεργίας για όσο καιρό θα το λάμβανε.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου