Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Παράλληλα με την παραλαβή των ανώτερων γερμανικών Marder η αποστολή των ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία

 



Η παροχή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ, ύστερα από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με την υπόλοιπη βοήθεια που στάλθηκε, ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την παραχώρηση στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ανατολικογερμανικής προέλευσης τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), τη χρήση των οποίων γνωρίζουν οι Ουκρανοί, με ταυτόχρονη αντικατάστασή τους από ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, που είναι πολύ ανώτερα σε σχέση με το ΒΜΡ-1 και μηχανολογικά έχουν πολλές ομοιότητες με τα Leopard 1 που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Η τελική συμφωνία, μετά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Καγκελάριο της Γερμανίας και ανακοινώθηκε τόσο από τον Καγκελάριο, όσο και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας μας. Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι τα ΒΜΡ-1 που παραχωρούνται από τη χώρα μας είναι πολύ παλιά κι έχουν πολύ μικρή χρησιμότητα για τον Ελληνικό Στρατό, ενώ έχουν αξία για τους Ουκρανούς, καθώς έχουν εκπαιδευμένα πληρώματα σε αυτά τα ανατολικογερμανικά οχήματα, αλλά και δυνατότητες συντήρησης (σε αντίθεση με άλλα, άγνωστα σε αυτούς δυτικής κατασκευής οχήματα). Να σημειωθεί επίσης ότι δεν δημιουργείται απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας, αφού η αποστολή των οχημάτων θα γίνεται παράλληλα με την παραλαβή των γερμανικών. Το παράδοξο δε είναι ότι εκφράζουν έντονη ανησυχία μήπως υπάρξουν κενά στην άμυνα της χώρας, εκείνοι που δεν ψήφισαν την αγορά των Rafale, που ενισχύουν πολύ σημαντικά την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας.


 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου