Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες:
Το σημαντικό αποτέλεσμα των κυρώσεων που θα επιβληθούν θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι περίπου, το 90% του ρωσικού πετρελαίου το οποίο κατευθυνόταν προς την Ευρώπη ουσιαστικά θα σταματήσει να τροφοδοτείται από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μία αναλυτική συζήτηση για ζητήματα τα οποία αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας. Εκεί, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω -ακόμα μία φορά- τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενεργειακής τροφοδοσίας.
Συζητήσαμε επίσης την πολύ σημαντική νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ακούει στο όνομα «REPowerEU», δηλαδή ουσιαστικά τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αδιάθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα προφανώς και θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από αυτούς τους πόρους όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους, αλλά έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο.
Για ακόμα μια φορά συζητήσαμε το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και τη διασύνδεσή τους με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.
Δόθηκε η σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου.
Μέσα σε αυτές τις προτάσεις θα μπορεί να είναι, υπάρχει και μια ρητή αναφορά σε αυτό στα συμπεράσματα, και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο και η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εισηγούνται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι μια συζήτηση -το έχω πει και σε προηγούμενη ευκαιρία- εξαιρετικά σύνθετη. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.
Ανοίγει τις επόμενες εβδομάδες η σχετική πλατφόρμα προκειμένου τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Θα είναι μια σημαντική ανακούφιση και μια αναγνώριση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πράγματι υπήρξαν υπερβολικά υψηλές χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες ερχόμαστε εκ των υστέρων και διορθώνουμε.
Και βέβαια από τον Ιούλιο -όπως έχουμε πει- θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο ήδη έχουμε πάρει τις σχετικές ευρωπαϊκές εγκρίσεις, με το οποίο θα μπορέσουμε πρακτικά να εξουδετερώσουμε τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και να κρατήσουμε τις αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε λογικά επίπεδα.
Θα ξαναπώ ακόμη μια φορά ότι η χρηματοδότηση αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας γίνεται από εθνικούς πόρους, αλλά γίνεται και, όπως είχαμε δεσμευτεί, και από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια.
Συζητήσαμε και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την επισιτιστική ασφάλεια. Και εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου έχουμε μία πολύ έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι παραπάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, οι οποίοι δεν μπορούν να διακινηθούν διότι η από θαλάσσης διέξοδος μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι πρακτικά αποκλεισμένη και οι δυνατότητες να μεταφερθούν αυτά τα σιτηρά μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας όπως αυτή εκδηλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Είπα για ακόμα μία φορά ότι τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Και εκεί πια να υπάρχει και σαφής αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μία ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας, παντελώς περιττής και αχρείαστης, τουρκικής προκλητικότητας.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου