Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν αλλάζει το όνομα της χώρας

 


Η Τουρκία θα είναι πλέον γνωστή ως Türkiye στον ΟΗΕ, αφού ο Οργανισμός ενέκρινε επίσημο αίτημα της Άγκυρας για αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Θα ζητηθεί μάλιστα από αρκετούς διεθνείς οργανισμούς να προβούν σε αυτή την αλλαγή, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας επαναπροσδιορισμού (rebranding) της Τουρκίας, την οποία ξεκίνησε πέρυσι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το [όνομα] Türkiye αντιπροσωπεύει και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού λαού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος τον Δεκέμβριο.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι έκανε την αλλαγή αμέσως μόλις έλαβε το σχετικό αίτημα αυτή την εβδομάδα.

Οι περισσότεροι Τούρκοι αναφέρονται ήδη στη χώρα τους ως Türkiye. Ωστόσο, η αγγλοποιημένη εκδοχή του ονόματος της χώρας (Turkey) χρησιμοποιείται ευρέως, ακόμα και εντός της χώρας.

Το κρατικό δίκτυο TRT προέβη στην εν λόγω αλλαγή με το που ανακοινώθηκε το 2021, εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους για αυτό τον επαναπροσδιορισμό της εικόνας της χώρας, ήταν η σύνδεση του ονόματος με τη γαλοπούλα (η οποία στα αγγλικά είναι επίσης turkey).

«Αναποτελεσματικός αντιπερισπασμός»

Σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό του Κέμπριτζ, η λέξη μπορεί να αναφέρεται επίσης σε «κάτι που αποτυγχάνει παταγωδώς» ή σε ένα «χαζό ή ανόητο άτομο».

Στο πλαίσιο αυτού του επαναπροσδιορισμού, η φράση “Made in Türkiye” θα αναγράφεται σε όλα τα εξαγόμενα προϊόντα, ενώ τον Ιανουάριο ξεκίνησε μια τουριστική καμπάνια με τίτλο “Hello Türkiye”.

Οι αντιδράσεις στο Διαδίκτυο για τη συγκεκριμένη απόφαση, ήταν ανάμικτες. Ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την υποστηρίζουν, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι είναι ένας αναποτελεσματικός αντιπερισπασμός, καθώς ο πρόεδρος ετοιμάζεται για τις εκλογές που θα γίνουν το 2023, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η απόφαση χωρών να αλλάξουν το όνομά τους δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Το 2020, οι Κάτω Χώρες κατήργησαν το όνομα Ολλανδία, σε μια κίνηση επαναπροσδιορισμού. Και πριν από αυτό, η ΠΓΔΜ άλλαξε το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία μετά από την πολιτική διαμάχη της με την Ελλάδα. Επιπλέον, η Σουαζιλάνδη άλλαξε το όνομά της σε Εσουατίνι το 2018.

Σημειώνεται, επίσης, ότι παλαιότερα, το Ιράν λεγόταν Περσία, η Ταϊλάνδη λεγόταν Σιάμ και η Ζιμπάμπουε, Ροδεσία.

Ίδιο όνομα με ένα πτηνό

Το Ü στο Türkiye μπορεί να δυσκολέψει μέρος της διεθνούς κοινότητας, που δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο γράμμα, αλλά στην ουσία είναι το ίδιο με το γερμανικό Ü, και προφέρεται όπως το αγγλικό γράμμα U στις λέξεις pure ή cue (δηλ. «πι-ουρ» και «κι-ου»)

Γιατί ήταν όμως απαραίτητη αυτή η αλλαγή; Ο Ερντογάν επιθυμούσε να ληφθεί αυτή η απόφαση εδώ και χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του αντιπροσωπεύεται καλύτερα από την τουρκική ονομασία της παρά από μια λέξη που μπορεί να σημαίνει και «γαλοπούλα».

Το πτηνό έχει διαφορετική ονομασία σε πολλές γλώσσες, όπως “peru” στα πορτογαλικά και “hindi” στα τουρκικά.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται στο γεγονός αυτό για να κατακρίνουν ως παράλογη την απόφαση της Τουρκίας, τη στιγμή που άλλοι συμφωνούν ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η διεθνής κοινότητα θα δεχθεί να χρησιμοποιεί το όνομα Türkiye αντί των: Turkey, Turquie or Twrci.


Πηγή: BBC

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου