Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Οι εξαγωγές είναι ο καθρέφτης μιας ανταγωνιστικής οικονομίας


 


Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας:

Δύο δείκτες δικαιώνουν την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Ο πρώτος αφορά στην αύξηση των εξαγωγών και ο δεύτερος στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε παραδοσιακούς τομείς, αλλά και σε νέους τομείς οι οποίοι καταδεικνύουν το συνολικό δυναμισμό της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, την ανθεκτικότητά της κατά την διάρκεια της δεκαετούς κρίσης που ταλαιπώρησε τη χώρα. Την ανθεκτικότητά της και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών.

Εξωστρέφεια  σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κατ' εξοχήν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας, είτε οι επιχειρήσεις που εξάγουν είτε οι κλάδοι εκείνοι οι οποίοι είναι υποδοχείς ξένων επενδύσεων, είναι κλάδοι με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, οι οποίοι έχουν δυναμική και μπορούν και πατάνε πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.

Αύξηση εξαγωγών κατά 24,7% και επενδύσεων κατά 34%


Το 1ο επτάμηνο 2021 -όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ- η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 22,11 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% έναντι του αντίστοιχου επταμήνου το 2020 και 19,95% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019.

Το Enterprise Greece δέχτηκε 208 αιτήματα για επενδύσεις την τελευταία διετία –με εμφανή άνοδο το τελευταίο εξάμηνο. Οργάνωσε 39 δράσεις προώθησης επενδύσεων (φυσικές και ψηφιακές) και προώθησε 24 μεγάλες επενδύσεις προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 3.335 θέσεις εργασίας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου