Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Αποτελέσματα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 29ης Μαρτίου 2021 - Απολογισμός Έργου

 


Συνεδρίασε στις 29 Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, οι αρμόδιοι Υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε για έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμού

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη, θα συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου. 

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει μόνιμα 7 μονάδες στο Α.Ε.Π. σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας. Οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 170. Αφορούν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Σχέδιο έχει 4 κύριους πυλώνες: Α. Την Πράσινη μετάβαση. Β. Την Ψηφιακή μετάβαση. Γ. Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και Δ. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και το  μετασχηματισμό της οικονομίας.

Η κατάθεση του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έγινε  τον περασμένο Νοέμβριο,  έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και η χώρα μας θα είναι μία από τις πρώτες που θα υποβάλει το τελικό της σχέδιο πριν τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Απριλίου, ώστε να μπορούμε να επιταχύνουμε και την έλευση των σχετικών πόρων. Στόχος είναι να έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.

Με το νομοσχέδιο αυτό, ρυθμίζονται οι διαδικασίες άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, τα κριτήρια συμμετοχής, τα μέσα εποπτείας, καθώς και η εισαγωγή στο εθνικό δίκαιο υπαίθριων δραστηριοτήτων για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων. Οι δραστηριότητες που ρυθμίζονται αφορούν α) στις λαϊκές αγορές, β) τις εμποροπανηγύρεις γ) το στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, δ) άλλες υπαίθριες αγορές και ε) το street food market.

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται κριτηρίων  διαφάνειας και ισονομίας, καθώς και στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι υπαίθριες δραστηριότητες και ιδίως ο κλάδος των λαϊκών αγορών να παρουσιάζουν μια στάσιμη εικόνα, αναντίστοιχη τόσο με τις καταναλωτικές ανάγκες, όσο και με τις τάσεις των εμπορικών καταστημάτων.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας  και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές.

Τελικός στόχος είναι οι υπαίθριες αγορές να αποτελέσουν μία σύγχρονη μορφή εμπορικών δραστηριοτήτων, με βιώσιμο εισόδημα για τους συμμετέχοντες και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε για τη  Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αφορά  μια πανευρωπαϊκή διαβούλευση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία των τριών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο). Ξεκινά το Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Α’ εξάμηνο του 2022, στη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας. Σε εθνικό επίπεδο, συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα γεγονός υψηλής συμβολικής αξίας.

Κεντρικό κορμό της ελληνικής συμμετοχής στη Διάσκεψη  θα αποτελέσει η εθνική καμπάνια διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, τα πορίσματα της οποίας θα επεξεργαστεί ακαδημαϊκή Επιτροπή Σοφών (Advisory Group) και το Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα. 

Σκοπός της καμπάνιας είναι να εισαγάγει στη δημόσια συζήτηση την ευρωπαϊκή ατζέντα και να κινητοποιήσει τους πολίτες μέσα από μια ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία διαβούλευσης, υβριδικές και φυσικές εκδηλώσεις, συνεργασίες με Περιφέρειες, Πανεπιστήμια, Σχολεία, Επιμελητήρια, Επιχειρηματικοί Φορείς, Νεολαία. Με βάση τα αποτελέσματα από τις δράσεις αυτές, θα εκπονηθεί ένα εθνικό πόρισμα με τις θέσεις της χώρας μας σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Οι στόχοι πολιτικής της Ελλάδας εντός της Ε.Ε. που θα υπηρετήσει η εθνική καμπάνια είναι: η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου Ασφάλειας και Άμυνας, οι Πολιτικές Συνοχής, ένα Ισορροπημένο Μοντέλο Ανάπτυξης, το Περιβάλλον και η Κλιματική Αλλαγή, η Μετανάστευση, η Έρευνα και η Καινοτομία, τη Νεολαία, η εμβάθυνση της ΟΝΕ, το Κράτος Δικαίου, η Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η έναρξη της ελληνικής εκστρατείας προγραμματίζεται για την εβδομάδα 20-27 Μαΐου 2021.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κρατική Αρωγή.

Η Επιτροπή συγκροτείται από τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και θα επιλαμβάνεται της επίλυσης υποθέσεων κρατικής αρωγής μετά από θεομηνίες μείζονος σημασίας. Θα είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για:

τον συντονισμό των ενεργειών για την άμεση και ταχεία έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων για τον προσδιορισμό των ζημιών στις περιπτώσεις κρατικής αρωγής, μετά από θεομηνίες,

τον συντονισμό και την προώθηση των διαδικασιών αποζημίωσης πληγέντων, 

τον συντονισμό για τον εντοπισμό των κατά περίπτωση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση σχεδίων ανασυγκρότησης, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης,

τον συντονισμό των διαδικασιών για την παροχή πόρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση ενίσχυση των πληγέντων για πρώτες ανάγκες, 

την καταγραφή και την εκτίμηση αναγκών και τον συντονισμό για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και ανασυγκρότησης, και

την προώθηση των κατάλληλων μέτρων νομοθετικής, κανονιστικής και οργανωτικής φύσης για αντιμετώπιση των εντοπισμένων αναγκών, καθώς και για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ως προς την κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

Η Επιτροπή μαζί με το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, στηρίζονται σε καλές πρακτικές και έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κρατικής συνδρομής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ενημέρωσαν για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων.

Η Επιτροπή συγκροτείται από τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ  και είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ενεργειών για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Η Επιτροπή συγκροτείται  από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιους για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και τους Γενικούς Γραμματείς Πολιτισμού και Υποδομών. Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την επιτάχυνση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση και ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Η μελέτη αυτή διαμορφώνει μια οριστική πρόταση για την ανάπτυξη του Κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό για όλες τις ηλικίες, κατά την διάρκεια όλου του έτους, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την βιωσιμότητά του. Η μελέτη αξιοποίησε προηγούμενες προτάσεις, οι οποίες επανεξετάστηκαν και εμπλουτίστηκαν με νέες ιδέες και δεδομένα. Οι νέες προτάσεις σέβονται το υφιστάμενο περιβαλλοντικό υπόβαθρο την ταυτότητα του ακινήτου και το πολεοδομικό καθεστώς, και αξιοποιούν  σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία. Για την διαμόρφωση και κυρίως την υλοποίηση του σχεδίου τέθηκαν δύο βασικές αρχές: Σεβασμός στην Ιστορία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία με την εξασφάλιση των εξής παραμέτρων:

Διάσωση και αποκατάσταση κτιρίων και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων και αγροτικών δραστηριοτήτων του κτήματος.

Προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στο σύνολο της έκτασης.

Ισορροπία και συνέργεια μεταξύ του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και του Κτήματος.

Προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για μεγάλο εύρος κοινού.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε  για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή συμμετέχουν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η Κυβερνητική Επιτροπή είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση, έγκριση και εποπτεία της εθνικής στρατηγικής για την οδική ασφάλεια και την παρακολούθηση και εποπτεία της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων.

Συγκροτείται επίσης Εκτελεστική Επιτροπή με συντονιστή προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους και  μέλη  εκπροσώπους των αρμόδιων για την οδική ασφάλεια οργανικών μονάδων των εμπλεκόμενων Υπουργείων που θα συνεπικουρεί την Κυβερνητική Επιτροπή στην άσκηση των καθηκόντων της. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής έθεσε για έγκριση στο  Υπουργικό Συμβούλιο την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Το Πρόγραμμα Εκτέλεσης έργων αρμοδιότητας του Υπουργείου περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό έργων βασικής υποδομής της χώρας στο οποίο εντάσσονται τόσο τα εξελισσόμενα έργα όσο και εκείνα που κρίνεται απαραίτητη η εκτέλεσή τους, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την απαραίτητη υποδομή που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται σημαντικά τμήματα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι, λιμένες και αεροδρόμια) και λοιπά βασικά έργα, κυρίως οδικοί άξονες, που έχουν σε μεγάλο βαθμό διαλειτουργικό και υπερτοπικό χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση αποτελούν αναπτυξιακές δράσεις υψηλής προτεραιότητας για την επιτάχυνση της οικονομικής  ανάπτυξης.

Τα έργα αφορούν είτε σε σχεδιαζόμενα έργα είτε συγχρηματοδοτούνται ή σχεδιάζονται να συγχρηματοδοτηθούν από προγράμματα της Ε.Ε. ορισμένης διάρκειας, υποστηρίζονται ή θα υποστηριχθούν από διεθνείς ή άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης και οι  τυχόν καθυστερήσεις των απαλλοτριώσεων θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην έγκαιρη υλοποίηση των έργων και της απορρόφησης των συγχρηματοδοτούμενων πόρων.

Έχει παρατηρηθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των έργων παρουσίαζε σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους εξαιτίας των απαλλοτριώσεων, οι οποίες απαιτούν σημαντικό χρόνο προετοιμασίας. Καθίσταται έτσι αναγκαία η αξιοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να επιταχυνθεί η παράδοση των  χώρων που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων αυτών και ειδικότερα  η εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος και  του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Πρόκειται για σημαντικά έργα ανάμεσα στα οποία:

Κατασκευή έργων ύδρευσης στην Πρέβεζα, την Άρτα και την Λευκάδα.

Έργα αποκατάστασης Θεσσαλίας από Ιανο.

Κατασκευή έργων ύδρευσης Λέσβου- φράγμα Τσικνιά.

Κατασκευή έργων ύδρευσης Αμφιλοχίας.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου