Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Τα γκέτο μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας: Πώς έχουν μοιράσει τα πόστα και πώς δρουν


Εγκληματική παραοικονομία ανθεί στα δημιουργημένα γκέτο της Αθήνας, με τις «φυλές» ή «εγκληματικές συμμορίες» να εκβιάζουν η μία την άλλη για τα πόστα διακίνησης ναρκωτικών, πώλησης λαθραίων τσιγάρων, ειδών παρεμπορίου, σημείων πορνείας ακόμη και για τα σημεία ληστειών του δρόμου ή διαρρήξεων αυτοκινήτων.

Η νωχελική ή η όχι δραστική αστυνομική αντιμετώπιση έχει κλιμακώσει την κατάσταση, έχει αφήσει τη δημιουργία ηγετικών ομάδων που απαιτούν ακόμη και «εκβιαστικά κόμιστρα» από τους πρωταγωνιστές υποομάδων. Οταν δεν υπάρχει συναίνεση στις εκβιαστικές απαιτήσεις εκδηλώνονται αιματηρές συμπλοκές επικυριαρχίας, βίαιοι ξυλοδαρμοί διαπόμπευσης και δολοφονίες παραδειγματισμού!

Μία θανατηφόρα συμπλοκή επικυριαρχίας φαίνεται να ήταν και αυτή που καταγράφηκε χθες το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Σαπφούς και Μενάνδρου, ανάμεσα σε ομάδες Πακιστανών και Αφγανών, η οποία άφησε πίσω της έναν νεκρό 23χρονο Αφγανό και έναν τραυματία 25χρονο ομοεθνή του. Το σχέδιο αστυνόμευσης των περιοχών που έχουν γίνει γκέτο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι υστερεί και πρέπει να αναμορφωθεί με ειδικές και στοχευμένες δράσεις ανά κατηγορία εγκλήματος που παρατηρείται ανά δρόμο, γειτονιά, περιοχή.

Το «τετράγωνο»

Το σημείο της χθεσινής θανατηφόρας συμπλοκής βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο ενός γεωγραφικού τετραγώνου, όπου σύμφωνα με τη χαρτογράφηση του εγκλήματος και τα καθημερινά συμβάντα που καταγράφονται από τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, δρουν συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες.

Το γεωγραφικό στίγμα βρίσκεται ανάμεσα σε Ομόνοια, Μοναστηράκι, Κεραμεικό και Μεταξουργείο. Μερικές από τις οδούς όπου «βασιλεύουν» εγκληματογόνα στοιχεία είναι: Μενάνδρου, Γερανίου, Νικηφόρου, Σοφοκλέους, Αναξαγόρα, Ζήνωνος, Ακομινάτου, Κουμουνδούρου, Αγησιλάου, Κολοκυνθούς, Μ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικού, πλατεία Βάθη, Σατωβριάνδρου, Μάρνη.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., εκεί δρουν «συμμορίες» που προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Αλγερία με ιδιαίτερα βίαιες συμπεριφορές.

Τα αδικήματα είναι διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και ειδών παρεμπορίου. Παράλληλα προβαίνουν σε βίαιες ληστρικές επιδρομές σε βάρος πεζών αλλά και οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ακόμη και εν κινήσει, τοποθετώντας ως εμπόδια από κάδους απορριμμάτων έως καφάσια!

Ναρκωτικά, πορνεία

Ένα ακόμη διευρυμένο γεωγραφικά «γκέτο» είναι το παραλληλόγραμμο που εκτείνεται από τις παράλληλες οδούς Γ’ Σεπτεμβρίου και Πατησίων. Σχεδόν σε όλες τις κάθετες οδούς και πλατείες «ανθούν» διαφορετικές συμμορίες και είδος εγκλήματος, όπως στις: Ιουλιανού, Χέυδεν, Ηπείρου, Αντωνιάδου, Βερανζέρου, Ιουλιανού, Δεριγνύ, Κοδριγκτώνος, Πιπίνου, Φυλής, Μηθύμνης, Λέλας Καραγιάννη, πλ. Αμερικής, πλ. Κολιάτσου, πλ. Βικτωρίας, πλ. Αγίου Παντελεήμονα, Πεδίο του Αρεως.

Οι εθνικότητες των εγκληματικών ομάδων, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι από τη Νιγηρία, Σομαλία, Σιέρα Λεόνε, Ακτή Ελεφαντοστού, Αφγανιστάν, Αλγερία και Μαρόκο. Τα αδικήματα είναι κυρίως αυτά της διακίνησης ναρκωτικών, πλαστών εγγράφων, λαθραίων τσιγάρων και κυρίως η μαστροπεία.
Ομόνοια, πλ. Βάθη, Αλσος Ευαγγελισμού, Καποδιστρίου, πλατεία Αμερικής, Κάνιγγος είναι μερικά χαρακτηριστικά σημεία όπου γίνεται αλισβερίσι μεταξύ τοξικομανών και εμπόρων ναρκωτικών. Εκτεταμένη διακίνηση παρατηρείται από Αφρικανούς στην οδό Φυλής.

Πατησίων, Γ’ Σεπτεμβρίου όπου εδρεύουν οι μαστροποί, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, που εξωθούν στην πορνεία συμπατριώτισσές τους, σε πολλές από τις κάθετες οδούς από τη Σόλωνος έως και την πλατεία Βικτωρίας.

Στα Εξάρχεια

Το επόμενο εγκληματικό τετράγωνο, σύμφωνα με την αστυνομική χαρτογράφηση, περικλείει συγκεκριμένες οδούς της περιοχής των Εξαρχείων, στην οποία πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο πεζών και εποχούμενων περιπολιών.

Στις οδούς Τσαμαδού, Ζαΐμη, Μεθώνης, Δερβενίων, Βαλτετσίου, Αραχώβης, Στουρνάρη, Τζωρτζ και μερικές άλλες παρατηρήθηκε εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων με απόκρυψη σε φρεάτια, καφάο και ζαρντινιέρες, όπως επίσης κλοπές-ληστείες του δρόμου, διαρρήξεις αυτοκινήτων και δραστηριότητα κυκλωμάτων διακίνησης πλαστών εγγράφων. Οι συμμορίες αποτελούνται από Αλγερινούς, Μαροκινούς, Σύρους, Αλβανούς και Ελληνες.





ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου