Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Κακοποιοί και συμμορίες ρημάζουν τη Μύκονο



Στο νησί της Μυκόνου πραγματοποιούν απόβαση και φέτος μέλη οργανωμένων συμμοριών διαρρηκτών, μπουκαδόρων και ληστών που λεηλατούν βίλες και πολυτελή τουριστικά καταλύματα ή αρπάζουν χωρίς καν να γίνουν αντιληπτοί πανάκριβα ρολόγια από τα χέρια των κατόχων τους. Ακολουθώντας το δόγμα «follow the money», οι κακοποιοί χτυπούν συντεταγμένα τους στόχους τους κάνοντας «χρυσές δουλειές» στο κοσμοπολίτικο νησί. Οπως υπογραμμίζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα κυκλώματα αποτελούνται τόσο από έλληνες όσο και από αλλοδαπούς κακοποιούς, μεταξύ των οποίων και μέλη μαφιόζικων οργανώσεων του ιταλικού Νότου.

Πίσω από τις ομάδες κρούσης με εξειδίκευση στην «ταχυδακτυλουργική» αρπαγή ρολογιών βρίσκεται, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., δίκτυο κλεπταποδόχων, οι οποίοι ειδικεύονται στον «καθαρισμό» τους, με αλλαγή των σειριακών αριθμών, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να διοχετευθούν στη μαύρη αγορά.

Με την αρπαγή ρολογιών μεγάλων οίκων μόδας να αποτελεί την «τελευταία τάση» μεταξύ των κακοποιών που επιλέγουν τη Μύκονο, ταυτόχρονη έξαρση εμφανίζεται και σε άλλες μορφές εγκληματικότητας όπως οι κλοπές, οι διαρρήξεις αλλά και η διακίνηση ναρκωτικών. Μάλιστα, πολλές από τις συμμορίες δραστηριοποιούνται σε πλέον του ενός… τομείς παραβατικότητας, αναπτύσσοντας πολυεπίπεδη δράση.

Εκμεταλλευόμενα τα μεγάλα κενά στην αστυνόμευση του λαμπερού νησιού, τα μέλη των συμμοριών βάζουν, επίσης, στο στόχαστρό τους πολυτελείς βίλες και τουριστικά καταλύματα. Το πιο πρόσφατο κρούσμα σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ενοικιαζόμενη βίλα, όπου διέμενε οικογένεια υπηκόου Περού. Η διάρρηξη έγινε ξημερώματα· οι δράστες με ειδικά εργαλεία παραβίασαν την μπαλκονόπορτα και έκλεψαν χρυσαφικά και δύο πανάκριβα ρολόγια αξίας 45.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στοχευμένα έδρασε μία ακόμη συμμορία, η οποία εισέβαλε στη βίλα γάλλου τουρίστα στη Φτελιά αποσπώντας 5.000 ευρώ σε μετρητά καθώς και κοσμήματα αξίας 35.000 ευρώ.

Το πρωί του Σαββάτου, άνδρες του Λιμενικού Σώματος συνέλαβαν στον Πειραιά έναν 33χρονο ομογενή λίγα λεπτά πριν επιβιβαστεί στο πλοίο για τη Μύκονο έχοντας μαζί του ένα φορητό… οπλοστάσιο, ενώ τρεις συνεργοί του αναζητούνται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, ο συλληφθείς φαίνεται να ετοίμαζε μεγάλο χτύπημα κατά πολυτελούς οικήματος στο νησί των ανέμων, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πυροβόλο όπλο, κουκούλα full face καθώς και δεματικά τύπου tire up και μονωτική ταινία που χρησιμοποιούνται από ληστές για την ακινητοποίηση των θυμάτων τους.

Σήμα SOS για την προστασία του Νησιού των Ανέμων εκπέμπει προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ζητώντας την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», ο δημοφιλής προορισμός δέχεται περί τα δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ενώ τα τελευταία χρόνια, κατόπιν συστηματικών και στοχευμένων ενεργειών, έχει καταφέρει να αποτελεί τον Νο 1 προορισμό του διεθνούς τζετ σετ, γεγονός που το καθιστά στόχο κυκλωμάτων.

«Απόδειξη της αξεπέραστης ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε εδώ η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τίφανι. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να χαθούν όσα τόσα χρόνια έχουν καταφέρει οι Μυκονιάτες λόγω της αύξησης συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Κουκάς, προσθέτοντας πως η αθρόα συρροή στο νησί κορυφαίων πολιτικών, αθλητών, καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας είναι ακριβώς η αιτία που το έχει ταυτόχρονα καταστήσει δελεαστικό προορισμό για έμπειρους κακοποιούς που συνηθίζουν να χτυπούν πολυτελή θέρετρα ανά την υφήλιο.

«Το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν διαθέτει μόλις 80 στελέχη (από 25 τον χειμώνα), εκ των οποίων οι 32 είναι δόκιμοι ή νεαροί ανθυπαστυνόμοι που απασχολούνται στον διαβατηριακό έλεγχο. Η ανάγκη ενίσχυσής του είναι επιτακτική» τονίζει ο δήμαρχος Μυκόνου, που έχει αιτηθεί την αποστολή δύο τετραμελών κλιμακίων της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) καθώς και τεσσάρων ανδρών της Κρατικής Ασφάλειας: «Κατόπιν επιστολής μου προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, λάβαμε τη διαβεβαίωση πως σήμερα (31/7) θα φτάσουν στο νησί οι επιπλέον αστυνομικοί, οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες αλλά και στους τέσσερις συν τέσσερις άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας που αποσπάστηκαν τον Μάιο και τον Ιούλιο και ήδη σημείωσαν τις πρώτες επιτυχίες».

Μάλιστα, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπηρεσία αλλά και να υπάρξουν κίνητρα για τη μετακίνηση αστυνομικών στο νησί, ο Δήμος Μυκόνου έχει φροντίσει να παρέχει στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. 13ο μισθό από δημοτικά κονδύλια, καθώς και δωρεάν στέγαση και σίτιση κατόπιν συνεννόησης με ντόπιους επιχειρηματίες.

«Προστατεύοντας την εικόνα της Μυκόνου προστατεύουμε την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας. Το νησί αποτελεί τη βιτρίνα της χώρας μας στο εξωτερικό» καταλήγει ο Κωνσταντίνος Κουκάς.

Νεσφυγέ Λία, Σκορδάς Αγγελος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου