Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Φωτιά σε 21 φόρους από τις νέες αντικειμενικές αξίες



Φωτιά στους 21 φόρους ακινήτων που υπολογίζονται βάση των αντικειμενικών αξιών βάζει η επικείμενη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών προτάσεις για αύξηση των τιμών ζώνης στο 60% των ζωνών που είναι χωρισμένη η περιφέρεια σβήνοντας έτσι με παταγώδη τρόπο τις προσδοκίες των φορολογούμενων και της αγοράς για μείωση των τιμών λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς στα χρόνια της κρίσης. Η αύξηση των τιμών ζώνης, αν και δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό θα γίνει αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι δεδομένη προκαλώντας τελικά επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών. Θα υπάρξουν, όμως, και ωφελημένοι καθώς στο 23% των ζωνών οι πιστοποιημένοι εκτιμητές πρότειναν μειώσεις ενώ στο υπόλοιπο 17% των ζωνών δεν θα προτάθηκε κάποια μεταβολή.

Ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ, λόγω των επικείμενων αυξήσεων στις τιμές ζώνης, εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Με δεδομένο ότι έρχονται σημαντικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα υπάρξουν και επιβαρύνσεις για πολλούς ιδιοκτήτες και μάλιστα σε περιοχές με ακίνητα χαμηλής εμπορικής αξίας που βάση των προτάσεων οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν. Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες "λαϊκές" περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης (π.χ. δυτική Αθήνα) που προτείνονται αυξήσεις καθώς και σε παραλιακές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αν δεν γίνουν παρεμβάσεις στις κλίμακες και τους συντελεστές του κύριου και του συμπληρωματικούς φόρου τότε θα υπάρξει αυξημένη βεβαίωση σε σχέση με τα 3,2 δισ. ευρώ που φέρνει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν ήδη σκέψεις στο ΥΠΟΙΚ να υπολογιστεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ με τις παλιές τιμές προκειμένου να υπάρχει χρόνος για τις απαραίτητες "διορθώσεις".

Οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες είναι οι εξής: Οι φόροι που υπολογίζονται βάση αντικειμενικών.

1. Κύριος ΕΝΦΙΑ.

2. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

3. Τεκμήριο κατοικίας.

4.  Τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης.

5. ΤΑΠ.

6. ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα.

7. Φόρος μεταβίβασης.

8. Φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

9. Φόρος δωρεάς ακινήτου. 

10.  Φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

11. Φόρος χρησικτησίας.

12. Φόρος ανταλλαγής.

13. Φόρος διανομής.

14. Δημοτικός φόρος.

15. Τέλη Νομικών.

16. Τέλος Μεταγραφής.

17. Τέλος εγγραφής.

18. Πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου.

19. Πρόστιμο νέου αυθαιρέτου.

20. Εισφορά σε γη και χρήμα.

21. Φόρος ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (Offshore).


Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου