Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη : Είμαστε το κόμμα της αλήθειας



Ομιλία Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, βουλευτή Β’ Αθηνών, κ. Κωστή Χατζηδάκη στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, Σας καλωσορίζω στο 11ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ έχουμε στην καρδιά μας την Ελλάδα. Δεν συμβιβαζόμαστε να βλέπουμε την πατρίδα μας μια χώρα β’ κατηγορίας στην Ευρώπη χωρίς ελπίδα και προοπτική. Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα εκεί που την ονειρεύτηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι που η παράταξη αυτή, τόσο παλαιότερα όσο και πρόσφατα, έχει κρατήσει όρθια την Ελλάδα. Και είμαστε αποφασισμένοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία! Ξέρουμε πολύ καλά πως αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα.

Και στέλνουμε από εδώ το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα με αλήθεια και δουλειά.
Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα με επικεφαλής σε αυτή την προσπάθεια τον πρόεδρό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Μ’ αυτήν την αντίληψη προχωρήσαμε στη διοργάνωση του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Του προγραμματικού μας Συνεδρίου. Με οδηγό την παράδοση εθνικής ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας. Με προτεραιότητα το άνοιγμα στην κοινωνία. Με πυξίδα σύγχρονες και αληθινές προγραμματικές θέσεις. Δεν θέλαμε να αναλωθούμε σε βαρετές κομματικές εκδηλώσεις με  «μπράβο» και «ζήτω». Θέλαμε να ακούσουμε νέες ιδέες και να θέσουμε πραγματικά διλήμματα πολιτικής. Κρίνοντας από την αντίδραση των στελεχών μας, αλλά και της κοινωνίας, το πετύχαμε. Χιλιάδες συμπολίτες μας συμμετείχαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες, είτε δια ζώσης, είτε μέσω νέων τεχνολογιών και ερωτηματολογίων. Και από τις διαδικασίες αυτές έχουν αναδειχθεί κάποια βασικά μηνύματα τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας:

1. Το πρώτο μήνυμα είναι ότι είμαστε το κόμμα της αλήθειας: Κυρίες και κύριοι, ο εύκολος δρόμος για μας θα ήταν να τάξουμε πολλά σε πολλούς. Να αποφύγουμε τα θέματα που προκαλούν αντιδράσεις. Να κλείσουμε το μάτι δεξιά και αριστερά, περιμένοντας την πολιτική ανταμοιβή. Έχουμε αρνηθεί να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Έχουμε επιλέξει να μιλάμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. 

Επειδή μιλάμε με ειλικρίνεια έχουμε πει και ότι δεν θα κάνουμε προσλήψεις πέρα από το όριο που ορίζει το Σύνταγμα. Τα λάθη και οι αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος δεν μπορούν να αποτελούν οδηγό για το μέλλον.

Επειδή μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας δεν έχουμε μιλήσει ανεύθυνα για αυξήσεις συντάξεων. Διότι οι συνταξιούχοι ξέρουν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι αυτοί που τους έταζαν τον ουρανό με τ’ άστρα κατέληξαν να κόβουν 21 φορές τις συντάξεις. Και δεύτερον, ότι εμείς που μετράμε τα λόγια μας είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στις περικοπές συντάξεων. Διότι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επίσης, είπαμε ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο συνδικαλιστικό νόμο που θα εναρμονίζει την Ελλάδα με αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Και αυτό το λέμε σταθερά, είτε είμαστε στην κυβέρνηση, είτε είμαστε στην αντιπολίτευση.

Αλήθεια, λοιπόν. Καθαροί λογαριασμοί με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

2. Το δεύτερο μήνυμα που έχουμε εκπέμψει είναι ότι είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της χώρας που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γι’ αυτό η ιδεολογία μας συνδυάζει την ελευθερία με την αλληλεγγύη. Χωρίς οικονομική ελευθερία δεν παράγεται πλούτος. Αλλά χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή. 

Βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η υπεράσπιση της μέσης ελληνικής οικογένειας, και ακόμα περισσότερο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Και θεωρούμε ότι εμείς έχουμε την πιο αποτελεσματική πολιτική για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Για τον πολύ απλό λόγο ότι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί να μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις, μπορεί να ανοίξουν καινούριες δουλειές, μπορούν να υπάρξουν νέες εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία και πόροι για ουσιαστική κοινωνική πολιτική για αυτούς που την έχουν ανάγκη.   

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, έχουμε παρουσιάσει, παραδείγματος χάρη, προτάσεις για ένα σύστημα υγείας που θα βασίζεται στην ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια. Δεν υποσχόμαστε θαύματα. Αλλά ούτε μιλάμε γενικά και αόριστα. Μεταξύ άλλων μιλάμε για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μιλάμε επίσης για δυνατότητα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι. Συγκεκριμένες και κοστολογημένες πρωτοβουλίες που θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή των συνανθρώπων μας. Όχι παχιά και μεγάλα λόγια.

Και, σε κάθε περίπτωση, δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Στο επίκεντρο της προσοχής αυτής της παράταξης είναι ο άνθρωπος. Και υπενθυμίζουνε προς πάσα κατεύθυνση ότι με βάση όλες τις μετρήσεις εμάς μας υποστηρίζουν πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, απ’ ότι οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

3. Το τρίτο μήνυμα που έχουμε καταστήσει σαφές είναι ότι είμαστε το κόμμα της κοινής λογικής και των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Κυρίες και κύριοι, σας ρωτάω ευθέως: Πιστεύετε ότι έχουμε κάτι να ζηλέψουμε από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος που βγήκαν από τα μνημόνια και άφησαν πίσω τους την κρίση; 

Θα ήθελα να σταθώ συγκεκριμένα στην Κύπρο, που όλοι οι Ελλαδίτες την έχουμε τόσο στην καρδιά μας. Για ποιο λόγο, φίλες και φίλοι, οι Έλληνες της Κύπρου έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια αυτά που δεν μπόρεσαν να καταφέρουν οι Έλληνες της Ελλάδας;

Οι Κύπριοι δεν είχαν κάποια μαγική συνταγή και τα κατάφεραν. Κάνανε κάτι απλό. Υιοθέτησαν ένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής. Με χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες δαπάνες, άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα. Είναι η πολιτική στην οποία θα αναφερθεί στη συνέχεια ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Γεωργιάδης. Και αυτή την πολιτική θέλει να υιοθετήσει και η Νέα Δημοκρατία.
Επίσης, σήμερα στην Κύπρο μπορούν να υποδέχονται χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό στα διεθνή τους πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, εμείς αρνούμαστε ξένους φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια και προτιμάμε να εξάγουμε τους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό! Για αυτό και στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Με τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων. Ώστε να προσελκύσουμε φοιτητές από όλο τον κόσμο αντί να εξάγουμε κάθε χρόνο φοιτητές και συνάλλαγμα.

4. Το τέταρτο μήνυμα που έχουμε στείλει, ως κόμμα, σε όλους τους Έλληνες πολίτες είναι ότι προχωράμε μπροστά με το βλέμμα στο μέλλον. Προφανώς το θεμέλιο αυτής της προσπάθειας είναι η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, που είναι σήμερα περισσότερο δεδομένη παρά ποτέ. Ζω τη Νέα Δημοκρατία από τότε που ήμουν 18 χρονών. Και έχω συνεργαστεί διαδοχικά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξέρω, λοιπόν, πολύ καλά, παλιά και καινούρια στελέχη. Ξέρω, επίσης, τους αγώνες των παλιών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.  

Είναι σήμερα εδώ αγωνιστές σε όλα τα επίπεδα που έχουν χτίσει αυτή την παράταξη και την έχουν κρατήσει όρθια μέσα σε πολλές δυσκολίες. Και δεν είναι μόνο ότι τους τιμούμε. Πάντοτε τους χρειαζόμαστε και πάντοτε θα τους χρειαζόμαστε. Για αυτά που μπορούν να προσφέρουν και στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως συμβαίνει και σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, η Νέα Δημοκρατία προχωρεί μπροστά σε μια ανανέωση με ποιότητα. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Αυτό ήταν το παλιό μας σύνθημα στην ΟΝΝΕΔ. Και είναι ένα μήνυμα που παραμένει πάντοτε επίκαιρο.

Δεν θα σταθώ στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για θητεία του προέδρου, για τέλος στον δανεισμό από το Κράτος, για την καθιέρωση του μητρώου στελεχών.

Θα σημειώσω σήμερα ιδιαίτερα ότι το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάστηκε από την αρχή ώστε να είναι διαφορετικό από πολλά αντίστοιχα συνέδρια που έχουμε δει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βγήκαμε από τα στενά κομματικά όρια και καλέσαμε πολλούς ομιλητές που ήρθαν για πρώτη φορά να μιλήσουν σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας.  Αξιοποιήσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημοσιεύσαμε ερωτηματολόγια προς τους Έλληνες πολίτες τα οποία έθεταν πραγματικά διλήμματα πολιτικής, στα οποία λάβαμε περισσότερες από 100.000 απαντήσεις. Καταλήξαμε σε χρήσιμα συμπεράσματα που είναι η βάση για το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Δεν αρκεστήκαμε όμως εκεί. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε κι άλλο στη δημοκρατική οργάνωση του Κόμματός μας. Γι’ αυτό στήνουμε κάλπες για ψηφοφορία πάνω σε μια σειρά από ζητήματα στα οποία περιμένουμε τις τοποθετήσεις των συνέδρων. Έτσι πετυχαίνουμε την έμπρακτη αναβάθμιση του Συνεδρίου, αλλά και του ρόλου των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε στην άκρη κάθε πρόταση που μέχρι σήμερα έχει ακουστεί αν εσείς στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αποφασίσετε κάτι διαφορετικό.

Επιχειρούμε, λοιπόν, να κάνουμε τη διαφορά. Ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα. Χτίζουμε ένα κόμμα που θα οικοδομήσει την Ελλάδα που αξίζουμε όλοι μας.

5. Και αυτό με φέρνει στο τελευταίο μήνυμά μας. Ότι είμαστε το Κόμμα στο οποίο μπορεί να ακουμπήσει η Ελλάδα. 

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, ας είμαστε ειλικρινείς. Όπως πορεύεται σήμερα η Ελλάδα, ο κίνδυνος δεν είναι απλώς να παραμείνει για πολλά χρόνια σε αυτή την κατάσταση. Να σέρνεται, δηλαδή, χωρίς ελπίδα. Ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να ακολουθήσει μια πορεία που θα την οδηγεί από το κακό στο χειρότερο. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Σήμερα ενώ δίνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επενδύοντας στους νέους, αυτοί φεύγουν από τη χώρα κατά δεκάδες χιλιάδες. Και μένουμε έτσι με μια κοινωνία που γηράσκει. Αν συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, η χώρα μας δεν θα έχει πια τη δυνατότητα να σηκώσει κεφάλι. Διότι θα προσπαθούμε να περάσουμε σε μια Ελλάδα της παραγωγής χωρίς παραγωγικές δυνάμεις. Διότι η παράνοια του λαϊκισμού μπορεί να συνεχίσει να κρατάει τους παραγωγικούς Έλληνες εξόριστους στο εξωτερικό.

Και αυτός είναι ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Όχι για λόγους κομματικού πατριωτισμού. Αλλά για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Άρα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές είναι πολύ πιο μεγάλης σημασίας απ’ ότι ακόμη και πολλοί από εμάς ενδεχομένως νομίζουμε. Είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει αυτή η χώρα μας να επιβιώσει. Να έχει μέλλον. Να μην μαραζώσει τιμωρημένη από τον ίδιο της τον εαυτό. Να μην ηττηθεί οριστικά από τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Εμείς λοιπόν τι μήνυμα στέλνουμε σήμερα από εδώ; Ότι έχουμε δουλέψει σκληρά και έχουμε κάνει την αναγκαία προετοιμασία. Και ναι, είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε μια νέα εποχή. Και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε γιατί αρχηγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο πρόεδρός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας πολιτικός με γνώσεις. Με ικανότητες. Με αποτελεσματικότητα. Με αληθινό πατριωτισμό. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, διότι σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλετε όλοι εσείς, παλιά και καινούρια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Που θα δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό για να δούμε, όπως λέει και ο ποιητής,
τα μάρμαρα να λάμπουν, να λάμπουν στον ήλιο
κι η θάλασσα να κυματίζει
Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε
Λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου