Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Βάζουν ασθενείς με καρκίνο να πληρώσουν 5.500 ευρώ!



Τους φόβους τους να επιβεβαιώνονται βλέπουν οι καρκινοπαθείς σε σχέση με τα νέα και καινοτόμα φάρμακα για τα οποία τέθηκαν σοβαρά εμπόδια αποζημίωσης από τον τελευταίο νόμο για τη φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου Υγείας.

Η απόφαση της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρίας Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα (φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ) καινοτόμο σκεύασμα για το μεταστατικό μελάνωμα, φάρμακο που ήδη λαμβάνουν 40 ασθενείς, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και κυρίως στους ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεραπεία.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με χθεσινή της ανακοίνωση, ζητά από το υπουργείο Υγείας και την εταιρία Roche να βρουν μια λύση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία για την ομάδα ασθενών που λαμβάνουν ήδη το επίμαχο φάρμακο χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι το φάρμακο κοστίζει κοντά στα… 5.500 ευρώ.

Η ΕΛΛΟΚ επισημαίνει ότι έχει εκφράσει πολλάκις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ανησυχία της σε σχέση με τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν από το Ν. 4472/2017 «καθώς και μεταγενέστερες διατάξεις που επιχειρούν να περιορίσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, θέτοντας φραγές στην εισαγωγή και αποζημίωση νέων φαρμάκων με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ιατρικά κριτήρια και τις ανάγκες ασθενών».

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «θολές πρακτικές» και αιφνιδιαστικές κινήσεις «με σκοπό να οδηγήσουν σε ένα blame game, παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, στο οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται για το θύμα, που είναι οι ασθενείς με καρκίνο!», όπως τονίζει, και προσθέτει: «Η αποσπασματική λήψη μέτρων, χωρίς καμία πρότερη επικοινωνία και διαβούλευση με τους εταίρους στο χώρο της ογκολογίας, τις επιστημονικές ιατρικές εταιρίες και τους εκπροσώπους των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και αποτελεί σαφές βήμα οπισθοδρόμησης για την ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας».

Η ΕΛΛΟΚ μάλιστα αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα και συγκεκριμένη μετάλλαξη, οι οποίοι και θίγονται από την απόφαση της Roche, καθώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στερείται πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπογραμμίζοντας ότι «έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΦΕΕ διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιριών-μελών του και των εργαζομένων τους. Καλούμε για ακόμη μία φορά το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Δέσμευση Μητσοτάκη: Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις

Για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και άτομα με αναπηρία δεσμεύεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό φέρεται πως θα ανακοινώσει σήμερα από το βήμα του 3ου προσυνεδρίου της Ν.Δ. στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεσμευτεί ότι σε μια κυβέρνηση Ν.Δ. κανείς καρκινοπαθής δεν θα χρειαστεί να περιμένει σε ουρά για να λάβει τα φάρμακά του. Το ίδιο φέρεται ότι θα διατυπώσει και για όσους πάσχουν από κάποια σοβαρή χρόνια πάθηση και σήμερα -όπως τονίζουν στην οδό Πειραιώς- «ταλαιπωρούνται, με απάνθρωπο τρόπο, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως πρόκειται για κεντρική δέσμευση και αποτελεί αυτονόητη απάντηση της Ν.Δ. «στη ντροπιαστική διαδικασία, την οποία έχει αναιτίως επιβάλει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».


Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου