Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ο Τσακαλώτος «άδειασε» τον Τσίπρα για το ομόλογο και χάλασε τα πανηγύρια



«Αέρας» είναι εάν το επιτόκιο που δανειστήκαμε είναι ψηλότερο ή μικρότερο του 2014 και «αφρός» το εάν καταφέραμε να δανειστούμε πολλά ή λίγα… Το θέμα είναι η στρατηγική…

Τάδε έφη χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφήνοντας στήλη άλατος όχι μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον άκουγαν αλλά ουσιαστικά αδειάζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εδώ και δύο ημέρες πανηγυρίζει για την επιτυχή έξοδο στις αγορές που πραγματοποίησε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως «δεν έχει σημασία η συζήτηση που γίνεται για το εάν δανειστήκαμε φθηνότερα ή ακριβότερα ή περισσότερα ή λιγότερα από το 2014. Ούτε εάν η Ιταλία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος δανείζονται φθηνότερα από ό,τι εμείς. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν μπορείς να τα συγκρίνεις».

Το σημαντικό είπε είναι «η στρατηγική»! Και εξήγησε: «Το θέμα είναι να υπάρχει μια συνολική στρατηγική που θα σε βγάλει στις αγορές και να σε βγάλει από τα Μνημόνια. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική» και συγκρίνοντάς τη με τη στρατηγική του 2014 είπε πως η διαφορά με τα ομόλογα της Ν.Δ. το 2014 ήταν ότι εσάς δεν σας ενδιέφερε η απομείωση του χρέους, για αυτό και οι επόμενες της πρώτης φοράς εξόδου στις αγορές είχαν ως αποτέλεσμα να δανειστείτε με πολύ υψηλότερο επιτόκιο. Και φυσικά δεν μπορέσαμε να βγούμε από το Μνημόνιο, που εμείς θα βγούμε…».
Για τις… τηλεοράσεις

Ο κ. Τσακαλώτος, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου που πανηγυρίζουν για το ύψος του δανεισμού αλλά και το επιτόκιο, είπε ευθέως πως «αυτά είναι αφρός και αέρας και για τις τηλεοράσεις… Αυτά δεν θα τα θυμάται κανείς… Αυτό που θα θυμάται ο κόσμος είναι εάν υπάρχει στρατηγική…». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν είναι «σοβαρό επιχείρημα οι συγκρίσεις με το πόσο δανείζονται άλλες χώρες που βγήκαν από Μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία», λέγοντας ότι αυτές δεν είχαν κάνει «κούρεμα όπως εμείς με το PSI σε ιδιωτικά ομόλογα».

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως χθες ξεκινώντας την ομιλία του, θέλοντας να προσπεράσει με «ειρωνείες» προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό «βέρτιγκο» που έχει προκαλέσει στο Μαξίμου ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε: «Είχα μείνει με την εντύπωση ότι όταν ο Βαρουφάκης ήταν υπουργός, για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έφταιγε για όλα, ακόμα και γιατί για δύο χρόνια δεν είχαμε βγει στο Euro… Τώρα βλέπω ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τον ακούνε με θρησκευτική ευλάβεια και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν και το παραμικρό που λέει, ακόμα και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Πράγματι έχει αλλάξει το κλίμα για το ‘‘φίλο’’ μου και έχει φύγει ένα βάρος από πάνω μου…»

Αντιδράσεις

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών «με όσα μας είπε αποκάλεσε «αφρό» και «αέρα» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με όσα εκείνος μας ανέφερε προχθές στην τηλεοπτική του συνέντευξη», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ. ΣΥΜΠ. Γ. Μανιάτης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε πως μετά τις «ψευδαισθήσεις, αυταπάτες, οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης έχουν κοντά ποδάρια» και αποδόμησε με 6 επιχειρήματα την υποτιθέμενη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές σημειώνοντας: «Η έξοδος στις αγορές πρέπει να αποτελεί βήμα μιας δομημένης στρατηγικής, να γίνεται με ασφάλεια και διαχρονική συνέχεια και να μην είναι ευκαιριακή κίνηση για λόγους επικοινωνιακούς και κομματικούς».



Γιάννης Απέργης
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου