Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Υπόθεση μπούλινγκ στην Κομοτηνή: Ο καθηγητής έλεγε στη φοιτήτρια «πρόσεξε μη μας βγάλουν στα μανταλάκια»



Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της περασμένης Κυριακής από το Πρώτο ΘΕΜΑ για το νέο περιστατικό βίας και λεκτικού εκφοβισμού που έλαβε χώρα στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η φοιτήτρια των ΤΕΦΦΑ, Σταματία Παππά κατήγγειλε σε άνδρες του Α.Τ Κομοτηνής ότι ξυλοκοπήθηκε άνευ λόγου και αιτίας από δυο συμφοιτήτριες της σε χώρο του Πανεπιστημιακού ιδρύματος ενώ παράλληλα κατήγγειλε προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού από καθηγητή και άλλα στελέχη της Σχολής. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι, άνθρωποι του Πανεπιστημίου, αντί να την ενθαρρύνουν να καταγγείλει το αποτρόπαιο αυτό συμβάν που την ανάγκασε σε τριήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο όπου εκεί κρίθηκε αναγκαίο να της χορηγηθεί από τους γιατρούς φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει το ψυχοτραυματικό στρες, αντιθέτως την προέτρεψαν να αποσιωπήσει το συμβάν «για να μην πληγεί η φήμη της Σχολής και των στελεχών της».

Αν και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου διέταξε αμέσως έρευνα μετά την δημοσίευση της υπόθεσης του ξυλοδαρμού της φοιτήτριας από το ΘΕΜΑ, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για όσα άσχημα διαδραματίστηκαν πριν από ενάμιση περίπου μήνα στο αμφιθέατρο της σχολής ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, το πρωί της Τετάρτης η Σταματία Παππά συνοδευόμενη από τον γνωστό ποινικολόγο, Πέτρο Μαντούβαλο πέρασε την πόρτα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης και κατέθεσε νέα μήνυση κατά παντός υπευθύνου ζητώντας να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε καθηγητές και μέλη του Διοικητικού Επιστημονικού Προσωπικού των ΤΕΦΦΑ Κομοτηνής που φέρονται να απέκρυψαν το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό της, όπως η ίδια κατήγγειλε. 

Οι προειδοποιήσεις του καθηγητή

Στο περιεχόμενο της μήνυσης αποκαλύπτονται νέα στοιχεία σχετικά με την προσπάθεια μερίδας καθηγητών και μελών του Διοικητικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π) να αποσιωπηθεί το επεισόδιο του ξυλοδαρμού της.   

Η φοιτήτρια αναφέρει ότι ο καθηγητής της δεν πήρε θέση όταν οι δυο συμφοιτήτριες της, της επιτέθηκαν φραστικά εναντίον της όταν εκείνη τόλμησε να του αναφέρει το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό της.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Χτυπώντας μάλιστα τα θρανία και ουρλιάζοντας μπροστά στον εν λόγω καθηγητή μας, ο οποίος δεν πήρε θέση, δε με υποστήριξε, ούτε καν επέπληξε φραστικά τις εν λόγω κοπέλες για την φασαρία που έκαναν εντός της αιθούσης και κατά την διάρκεια του μαθήματος». Και προσθέτει αμέσως παρακάτω: « Κατόπιν δε της λήξης του μαθήματος με εξύβρισαν και με απείλησαν λέγοντας μου « θα σε γα...με, θα δεις τι έχεις να πάθεις μα...νη», «καλύτερα να φύγεις από την Κομοτηνή παλιοπ...α», « να σηκωθείς να φύγεις από την ειδικότητα, είσαι χοντρή!»

Η καταγγέλλουσα φοιτήτρια υποστηρίζει ότι η προαναφερόμενη, στα όρια της νομιμότητας αντίδραση του εν λόγω καθηγητή, έγινε ακόμα πιο ύποπτη, όταν ήλθε σε επαφή μαζί της το χρονικό διάστημα των τριών ημερών που νοσηλευόταν.

Λέει χαρακτηριστικά στη μήνυση της: «Χωρίς να δείξει την παραμικρή έγνοια για την κατάσταση της υγείας μου, με παρακάλεσε να μη δώσω έκταση στο περιστατικό του ξυλοδαρμού μου από συμφοιτήτριες εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος, προκειμένου να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση του, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της Σχολής και όλου του Πανεπιστημιακού ιδρύματος, ενώ παράλληλα, παντελώς προκλητικά με προειδοποίησε λέγοντας μου χαρακτηριστικά, "Πρόσεξε μην τυχόν μας βγάλουν στα μανταλάκια"».

Στη συνέχεια της μήνυσης της, η φοιτήτρια αναφέρεται στην επαφή που είχε με την Κοσμήτορα της Σχολής, προκειμένου να την ενημερώσει, όχι για το περιστατικό, για το οποίο άλλωστε πίστευε ότι ήδη θα γνώριζε, αλλά για τις απουσίες από τα μαθήματα της λόγω της τριήμερης νοσηλείας της στο νοσοκομείο.

Η Κοσμήτορας από την πλευρά της, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της καταγγέλλουσας, αφού αρχικά εξέφρασε την έκπληξη της αναφέροντας ότι δεν γνώριζε το παραμικρό, δεσμεύθηκε να επικοινωνήσει με τον καθηγητή της φοιτήτριας με σκοπό να λάβει πλήρη γνώση του σοβαρότατου συμβάντος που έλαβε χώρα εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

Ωστόσο, η Κοσμήτορας δεν επικοινώνησε και με τον Πρύτανη ως όφειλε, όπως άλλωστε προκύπτει και από την αντίδραση του ίδιου καθώς, όπως προαναφέραμε, διέταξε έρευνα για το περιστατικό ενάμιση μήνα μετά και αφού το θλιβερό αυτό περιστατικό είδε πρώτα το φως της δημοσιότητας.

Το μπουλινγκ από τους συμφοιτητές 

Στη συνέχεια η φοιτήτρια αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν και έζησε κατά την επιστροφή της στα μαθήματα της. Ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα μπουλινγκ από συμφοιτητές της που την έβγαζαν φωτογραφίες χωρίς λόγο, την έφτυναν, την έβριζαν και την μείωναν φραστικά μπροστά σε άλλους, « σε σημείο η ίδια η Πανεπιστημιακή σχολή μου να έχει καταστεί δι εμέ ένα κολαστήριο» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην μηνυτήρια αναφορά της. 
Αναφέρεται δε και σε μια τελευταία προσπάθεια να προσεγγίσει τον καθηγητή της προκειμένου αυτός να παρέμβει και να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη της.

«Κατόπιν όλων τούτων, προέβην σε μια τελευταία επικοινωνία με τον εν λόγω καθηγητή, ο οποίος για άλλη μια φορά αρνήθηκε να μεσολαβήσει και να με υπερασπισθεί λέγοντας μου χαρακτηριστικά, "να τα βρεις με την Αστυνομία που πήγες και τις κάρφωσες", ενώ παράλληλα δέχτηκα απειλές πως από τη στιγμή που πήρα την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσω το περιστατικό, θα μεσολαβήσουν έτσι ώστε να μη δικαιολογηθούν οι απουσίες μου από τα μαθήματα λόγω της νοσηλείας μου με σκοπό να απολέσω το έτος φοίτησης μου».

Και καταλήγει στη μήνυση της : «Εν όψει όλων των ανωτέρω, καθίσταται προφανές πως το ανωτέρω αναφερόμενο περιστατικό βίας που έλαβε χώρα εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος από συμφοιτήτριες μου είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτώ σωματική, λεκτική αλλά και ψυχολογική βία, να νοσηλευτώ τρεις μέρες σε νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά έτι περαιτέρω να απομονωθώ, να απαξιωθώ εντός της ίδιας μου της σχολής χωρίς να προκαλέσω ή να φταίω από την πλευρά μου».

Το ΘΕΜΑ επικοινώνησε με μια εκ των δυο φοιτητριών προκειμένου να ζητήσει την άποψη της σχετικά με τις καταγγελίες της συμφοιτήτριας τους, όμως εκείνη αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε σχολιασμό, αναφέροντας πως, ότι έχει να πει θα το πει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Προσπάθεια επικοινωνίας έγινε και με τον καθηγητή της φοιτήτριας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου