Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Και όμως η ΔΕΗ μια κερδοφόρα κρατική επιχείρηση κινδυνεύει με χρεοκοπία



Στα όρια η ρευστότητα 

«Τον Φεβρουάριο πρέπει να πληρώσουμε ένα ομόλογο 100 εκατ. και τον Απρίλιο ένα άλλο ομόλογο 400 εκ. (…) Εάν δεν πληρώσουμε αυτά τα χρήματα, θα τα πληρώσουμε, τα έχουμε, μας πάνε για χρεοκοπία, όχι μόνο εμάς αλλά και τη χώρα» ανέφερε το περασμένο Σάββατο ο κ. Παναγιωτάκης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ στο θέμα της ρευστότητας είπε καθαρά  «Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, οι τράπεζες μας πάνε για χρεοκοπία»..

Εν πολλοίς, η από εδώ και πέρα ρευστότητα της ΔΕΗ εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ΔΕΗ θα εισπράξει 320 εκατ. ευρώ για την πώληση του 24% από τους Κινέζους (State Grid), 93 εκατ. ευρώ ως επιστροφή κεφαλαίου, καθώς και τίμημα από το Δημόσιο για την απόκτηση του 25% του ΑΔΜΗΕ, το οποίο και θα καθορίσει ανεξάρτητος αποτιμητής. Αναγνώρισε πάντως ο επικεφαλής της Επιχείρησης ότι αν η απόσχιση δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως (τέλη Μαρτίου -αρχές Απριλίου), τότε η ΔΕΗ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την 100% πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Σε ερωτήσεις που του έγιναν για το αν θα αυξήσει τον αριθμό των εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης, ο Μανώλης Παναγιωτάκης απάντησε με νόημα «δεν διατυμπανίζουμε ότι κόβουμε το ρεύμα, αλλά δεν κάνουμε και κοινωνική πολιτική». Εξήγησε ότι η ΔΕΗ προχωρά σε επιλεγμένες αποκοπές καταναλωτών με υψηλά χρέη, αλλά και στρατηγικών κακοπληρωτών, προσθέτοντας ότι το άτυπο βέτο «δεν κόβουμε σε όσους χρωστούν ώς 1.000 ευρώ» δεν είναι γραμμένο σε πέτρα.

Εκτός των 85.000 πελατών που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ, με συνολικό χρέος 500 εκατ. ευρώ, και οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αποκοπών, ο Μανώλης Παναγιωτάκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να εφυσηχάζει κανείς. Κάτω από 500 ευρώ, συνολικά 1.130.000 πελάτες χρωστούν 130 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως ο ίδιος είπε, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να χαρίσει, αλλά παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι ο θόρυβος που θα προκληθεί από τυχόν αποκοπές στην ομάδα αυτή, ίσως είναι μεγαλύτερος από το όποιο όφελος. Οσο για τους πελάτες που χρωστούν ποσά από 500 έως 1.000 ευρώ, αυτοί είναι 250.000 και χρωστούν συνολικά γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου