Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Πέθανε ο Μοχάμεντ Άλι



Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ένας από τους μεγαλύτερους πυγμάχους ο Μοχάμεντ Άλι η Κάσιους Μαρσέλους Κλέι που ήταν και το πραγματικό του όνομα . 

Επί 32 χρόνια ο Μοχάμεντ Άλι έδινε μάχη με την νόσο του Πάρκινσον και τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Φοίνιξ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1942 και ασχολήθηκε με την Πυγμαχία όπου και έφτασε συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, αποσύρθηκε από την πυγμαχία το 1981.

Απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη για τις θέσεις του πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας σε θέματα της ελευθερίας των Αφροαμερικάνων. Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των Μαύρων Μουσουλμάνων και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το όνομα ενός δούλου. 

Έχει λάβει το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το Κέντρο Μοχάμεντ Άλι, αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου