Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Τριπλό "χτύπημα" για τους συνταξιούχους η κατάργηση του ΕΚΑΣ



Τρία βήματα… πίσω έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το ΕΚΑΣ. Μπορεί να κατάφερε να πείσει τους δανειστές να μη ζητηθεί αναδρομική επιστροφή του συγκεκριμένου προνοιακού επιδόματος που έλαβαν 90.000 χαμηλοσυνταξιούχοι το α΄ πεντάμηνο του 2016, έκανε όμως τρεις υποχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα ζητήσει την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ του Ιουνίου 2016 από εκείνους που το χάνουν πλήρως από τον ερχόμενο Ιούλιο, θα κόψει τέσσερις μήνες νωρίτερα το συγκεκριμένο επίδομα το 2017, ενώ και με το νόμο πλέον πρέπει να εξοικονομήσει 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2019 από την πλήρη κατάργηση του.

Πιο αναλυτικά :

·Εξακολουθούν να ισχύουν τα αρχικά αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια τα οποία προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, τα οποία αφαιρούν το ΕΚΑΣ από 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους (οι οποίοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 664 ευρώ)  από τις συντάξεις τις οποίες θα λάβουν στα τέλη Ιουνίου –αρχές Ιουλίου. Έτσι σε ετήσια βάση χάνουν αποδοχές οι οποίες αντιστοιχούν μέχρι και σε 2 "συντάξεις" ή στο 15%. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι  κάνει "ταξικό πόλεμο" και υπερασπίζεται πρωτίστως τους χαμηλοεισοδηματίες και έτσι και τους χαμηλοσυνταξιούχους , έρχεται να πλήξει πρώτα αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

·Με τροπολογία που πέρασε χθες ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προβλέπεται ότι ο επαναπροσδιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνει στα τέλη του 2016, ενώ η χορήγηση του ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους θα ξεκινά  την 1η Ιανουαρίου του 2017 και η μη χορήγηση του στους μη δικαιούχους θα ξεκινά επίσης την ίδια ημερομηνία. Αντίθετα αρχικά ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε πως ο επαναπροσδιορισμός των δικαιούχων και ο αποκλεισμός των μη δικαιούχων θα γινόταν τ΄ αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2017 και η μη χορήγηση του ΕΚΑΣ στους μη δικαιούχους θα ξεκινούσε από την 1η Μαΐου. Με βάση τροπολογία που είχε περάσει η κυβέρνηση στις 22 Μαΐου (η οποία όμως καταργήθηκε με άλλη χθεσινή τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση του ΕΚΑΣ από την 1η Ιουνίου του 2016 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2016) προβλεπόταν η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους μη δικαιούχους (με βάση τα νέα κριτήρια) σε 12 -30 δόσεις. Έτσι οι μη δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2017, θα μπορούσαν  -πριν περάσει η χθεσινή τροπολογία-  να λάβουν κανονικά το συγκεκριμένο επίδομα κατά τους τέσσερις μήνες του 2017 (Ιανουάριο έως και Απρίλιο του 2017) και έπειτα να το επιστρέψουν αναδρομικά ακόμα και σε… δυόμιση χρόνια μέσω ακόμα και 30 μηνιαίων παρακρατήσεων από τις συντάξεις τους.  Κάτι τέτοιο τελικά δεν θα γίνει.

·Η ίδια τροπολογία που πέρασε χθες ο κ. Κατρούγκαλος προβλέπει ρητά την εξοικονόμηση η οποία πρέπει να προκύψει κατ ΄έτος από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ την περίοδο 2016 -2019. Συγκεκριμένα, αποτελεί νόμο του κράτους η κυβερνητική πρόβλεψη για περικοπή :

-168 εκατ. ευρώ το 2016 (μείον 38 εκατ. ευρώ που "χάνονται" λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ του α΄πενταμήνου 2016)

-401 εκατ. ευρώ το 2017

- 234 εκατ. ευρώ το 2018

- 97 εκατ. ευρώ το 2019 .

Η πρόβλεψη αυτή υπήρχε με εξαίρεση εκείνη του 2019 που ήταν χαμηλότερη μιας και αρχικά είχε προβλεφθεί περικοπή του ΕΚΑΣ και το 2020, αποτυπωνόταν μέχρι πρότινος μόνο στην έκθεση.




Του Δημήτρη Κατσαγάνη 
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου