Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΤτΕ: Η χώρα δεν θα γίνει πλυντήριο για ξέπλυμα χρημάτων




«Αν κάποιοι θα ήθελαν να γίνει η χώρα ένα πλυντήριο χρημάτων και μονοπάτι διέλευσης και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων, πλανώνται πλάνην οικτράν!». Με την φράση αυτήν σχολιάζει ανώτατη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος την κριτική που της ασκείται περί δημιουργίας αντικινήτρων για την επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα, λόγω της καταγραφής των ονομάτων όσων προσέρχονται για ανταλλαγή χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ στον γκισέ.

Οπως τονίζει σχετικά, «η ΤτΕ, δίνει μεγάλη σημασία τόσο στην επιστροφή των καταθέσεων, θέμα στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο Διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και στην αποτροπή διακίνησης μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες».

Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα επαναλαμβάνει οδηγίες που έχει ήδη δώσει στις τράπεζες, αναφορικά με τις ανταλλαγές χαρτονομισμάτων, οι οποίες «σε καμιά περίπτωση δεν δυσκολεύουν τους πολίτες που νόμιμα επιθυμούν να συναλλαχθούν με το τραπεζικό σύστημα».

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, «η εγκύκλιος της ΤτΕ λέει ότι οι τράπεζες θα καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σε αυτές».

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα και πάει σε κατάστημά της για να αλλάξει 500ευρα, δεν καταγράφονται τα στοιχεία του. 

Αν όμως είναι άγνωστος, δηλαδή δεν είναι πελάτης, καταγράφονται. «Αυτό επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος» τονίζουν από την ΤτΕ. 

Σημειώνεται πως για τις ανταλλαγές χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ με άλλα μικρότερης ονομαστικής αξίας, οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια ίση με 0,15% επί του ποσού που αλλάζεται, με ελάχιστο τα 5 και μέγιστο τα 200 ευρώ.


Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου