Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Μάρδας και Μπαλαούρας μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του Τσίπρα, μετά τις δηλώσεις τους



Αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση τόσο από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τους πρόσφυγες-επενδυτές, όσο και από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα για την ονομασία «Μακεδονία».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό, κεντρικό θέμα στην ατζέντα ήταν φυσικά το προσφυγικό. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε στα όσα είπε ο Δημήτρης Μάρδας περί ευνοϊκότερης μεταχείρισης των προσφύγων που θα επενδύσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη κράτησαν δημόσια αποστάσεις από τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς τα προσωπικές απόψεις και τονίζοντας πως οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν ζήτημα κεντρικής πολιτικής.

Παρά τις αποστάσεις και τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Δημήτρη Μάρδα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα για την ώρα τελειώνει εδώ, αφού υπάρχουν σημαντικές κοινοβουλευτικές μάχες στη Βουλή. Ωστόσο οι ψίθυροι για ανασχηματισμό ακούγονται όλο και πιο έντονα, ενώ ήδη κάποιοι σημειώνουν τα ονόματα που θα αποτελέσουν παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα.

Παππάς και Βίτσας «άδειασαν» τον Μάρδα

Εξάλλου νωρίτερα τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας κράτησαν αποστάσεις από τον κ.Μάρδα.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είπε ότι «αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων». Αναφορικά με το θέμα Μουζάλα άφησε να εννοηθεί ότι θα παραμείνει στη θέση του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβερνητική πορεία είναι συμπαγής και αδιατάρακτη και τονίζοντας πως θα διαψευστούν για άλλη μια φορά όσοι λένε για κυβερνητική κρίση.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας «άδειασε» τον υφυπουργό Εξωτερικών μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε η ανάπτυξη της χώρας να έρθει από τους πρόσφυγες, μια περίπτωση, αν υπάρχει αυτή, δεν αποτελεί τον κανόνα, εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποια περίπτωση (επενδυτή) μεταξύ των προσφύγων».

Αποστάσεις και από το «Μακεδονία» του Μπαλαούρα

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κράτησε αποστάσεις όμως μόνο από τον κ. Μάρδα, αλλά και από τον βουλευτή του κόμματος Μάκη Μπαλαούρα για την ονομασία των Σκοπίων. Ο κ. Μπαλαούρας σε συνέντευξή του είπε πως δεν θα είχε πρόβλημα ακόμα και αν η ΠΓΔΜ λέγεται σκέτο Μακεδονία.

Η δήλωσε προκάλεσε τριγμούς καθώς είναι ακόμα νωπή η διαμάχη Καμμένου-Μουζάλα μετά τη γκάφα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε αποκαλέσει τα Σκόπια Μακεδονία. Μάλιστα στην κυβέρνηση τονίζουν πως η θέση της για τα ζητήματα της ονομασίας της γείτονας χώρας είναι σαφής και εκφρασμένη (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων).

Σήμερα ο κ. Μπαλαούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ονομασίας είπε ότι πρέπει να λυθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν το «Βόρεια Μακεδονία», είπε ότι δεν θα έλεγε «όχι» και όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν θα απέρριπτε το σκέτο «Μακεδονία», απάντησε: «Δεν θα απέρριπτα το "Μακεδονία" σκέτο». Μάλιστα, ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας πως «μπορεί να πιέζονται από άλλα σχήματα».

Ψάχνουν τρόπο  για να..αδειάσουν Ειδομένη-Πειραιάς

Η επιτάχυνση των δράσεων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο από τις 4 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι επιστροφές στην Τουρκία των μεταναστών που μπήκαν παράνομα στη χώρα, όπως προβλέπει εξάλλου και η συμφωνία που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα συζητήθηκε το πώς προχωράει η δημιουργία 30.000 θέσεων φιλοξενίας και τέθηκε θέμα εντατικοποίησης όσων είναι να αποχωρήσουν από την Ειδομένη και τον Πειραιά, ενόψει και της Τουριστικής περιόδου.

Τέλος, την Τετάρτη έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και το οποίο θα περιλαμβάνει και το πλαίσιο για την εφαρμογή  της συμφωνίας.



Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου