Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Αντιρρήσεις και ενστάσεις από το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό


Κατρούγκαλος: Σκληρή διαπραγμάτευση, οι δανειστές θέτουν τα αναμενόμενα - Η κυβέρνηση επιμένει οτι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση συντάξεων - Για τα φορολογικά, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει αύριο την πρόταση της

«Πρόκειται για σκληρή διαπραγμάτευση», επανέλαβε πολλές φορές ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος μετά την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο για τη «μητέρα των μαχών» το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός απέφυγε να δώσει πολλά στοιχεία σχετικά με τις ενστάσεις και απαιτήσεις των δανειστών αρκούμενος να πει «έθεσαν τα γνωστά θέματα που τίθενται από τους θεσμούς». 

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα οι πληροφορίες ήθελαν το κουαρτέτο να μην έχει θέσει -τουλάχιστον μέχρι λίγη ώρα πριν το τέλος της συνάντησης- ζήτημα μείωσης συντάξεων.

Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, στην πρώτη συνάντηση του κουαρτέτου με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν αντιρρήσεις και ενστάσεις, αλλά δεν γίνονται πιεστικοί. Επιμένουν όμως πολύ, πρόσθεταν οι ίδιοι, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία και αποδείξεις για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου και της βιωσιμότητας του συστήματος.

Πάντως, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλο με το κουαρτέτο συνεχίστηκε για λίγη ώρα ακόμη μετά τη διαρροή των παραπάνω πληροφοριών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θέμα στο οποίο παραδοσιακά οι θεσμοί αντιδρούν καθώς το θεωρούν χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα. 

Καθ'όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας είχε δίπλα του τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησε λίγο πριν το τέλος της συζήτησης.
Η χθεσινή συνάντηση

Για το ασφαλιστικό, από την κυβέρνηση επιμένουν οτι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση συντάξεων και αναφέρουν οτι έχουν εκπονηθεί και εναλλακτικά σενάρια, τα οποία, αν χρειαστεί θα παρουσιαστούν.

Για τα φορολογικά, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει αύριο την πρόταση της.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές προανήγγειλαν παράταση της προστασίας για τα δάνεια πρώτης κατοικίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά και  μετά τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση που έχει δοθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει με την ψήφιση διάταξης που θα παρατείνει το καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης "κόκκινων" δανείων.

Από τις 11.00 το πρωί της Τρίτης το κουαρτέτο συναντάται με τον Υπουργό εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, για τις 15.00 έχει οριστεί συνάντηση με τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ στις 19.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση  με τον Γ.  Σταθάκη.



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου