Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Καθηγητής εξηγεί γιατί δεν θεωρεί το ΙSIS μεγάλη απειλή



Το ISIS δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή όσο νομίζουμε, σημειώνει ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών Αλέξανδρος Κούτσης, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στην ΕΡΤ.  

Ο καθηγητής θύμισε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ήταν ένα παρακλάδι από το ισλαμικό μέτωπο, που δημιούργησαν και εξόπλισαν Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον Άσαντ στη Συρία.  

Το κομμάτι αυτό του «δημιουργήματος» Αμερικανών και Τούρκων αποσχίστηκε από το συνολικό Μέτωπο με επικεφαλής τον Μπαγκντάντι που έχει σπουδάσει ισλαμικό δίκαιο, ερμηνεύοντας το ισλαμικό δίκαιο σύμφωνα με τις πρώτες αρχές της εποχής του Μωάμεθ.

Την άποψη αυτή, όπως είπε ο καθηγητής, δεν δέχεται η πλειοψηφία των μουσουλμάνων, όπως δεν τη δέχονται και τα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή τα οποία το ISIS θέλει να ανατρέψει επειδή τα θεωρεί κοσμικά. Για αυτό και-όπως τόνισε- δεν θεωρεί το ISIS μεγάλη απειλή.   Εκεί που αποτελεί απειλή το Ισλαμικό Κράτος είναι στην αστάθεια που προκαλεί στην περιοχή με το προσφυγικό και τις διαμάχες ανάμεσα στις μειονότητες. «Στο παρελθόν λόγω ψυχρού πολέμου η Δύση στήριζε δικτατορικά καθεστώτα για να μην ανέβει η αριστερά, μετά το χτύπημα στη Νέα Υόρκη ο εχθρός είναι η τρομοκρατία.

Η δυτική πολιτική παραμένει στη στήριξη των δικτατοριών  και  τώρα με την τρομοκρατία του ISIS», τόνισε ο κ. Κούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε αυτή την τακτική «λάθος». Η λύση είναι-όπως είπε- να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. «Να βρεθεί μια λειτουργική πολιτική λύση που θα φέρει οικονομική ανάπτυξη και  θα οδηγήσει σε ένα δημοκρατικό, στο μέτρο του δυνατού,  καθεστώς με το οποίο θα ζήσουν οι μειονότητες. Η προσέγγιση είναι να λύνουμε τα προβλήματα, φέροντας ειρήνη", είπε ο καθηγητής.



Πηγή: lifo.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου