Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Παρίσι: Εντοπίστηκε και 2ο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες - Συλλήψεις στις Βρυξέλλες



Εντοπίστηκε στο Μοντρέιγ -στα ανατολικά προάστια του Παρισιού- αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής σε δύο εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Νωρίτερα είχε εντοπισθεί και ένα ακόμη όχημα, γκρι, μάρκας Polo, με ξένες πινακίδες κοντά στο Μπατακλάν. Μέσα στο  - νοικιασμένο - αυτοκίνητο, ξένων πινακίδων, η αστυνομία βρήκε μία κλήση που επιβεβαίωσε το χειρότερο σενάριο αλλά βοήθησε ιδιαίτερα στις έρευνες, γράφει ο Guardian.

Η κλήση είχε εκδοθεί στις Βρυξέλλες.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε το Σάββατο ότι το αυτοκίνητο που νοικιάστηκε στο Βέλγιο συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι το είχε νοικιάσει ένας Γάλλος που ζει στις Βρυξέλλες καθώς και ότι οι αρχές το σταμάτησαν νωρίς χθες στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ο Γάλλος αυτός "αποτέλεσε το αντικείμενο οδικού ελέγχου το Σάββατο το πρωί μαζί με δύο άλλους που επέβαιναν σε ένα άλλο όχημα", σημείωσε ο Μολέν, προσθέτοντας ότι αυτοί οι τρεις συνελήφθησαν από την βελγική αστυνομία και ότι "δεν ήταν γνωστοί στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών".

Στο Παρίσι εντωμεταξύ πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για την άφιξη των βομβιστών με ένα αυτοκίνητο που είχε βελγικές πινακίδες.

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν εξάλλου το Σάββατο σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, κατά την διάρκεια μεγάλης επιχείρησης της αστυνομίας σε φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, συλλήψεις που συνδέονται με τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς που συνελήφθησαν στην συνοικία Μολενμπέκ πιστεύεται ότι είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι, όπου δύο αυτοκίνητα με βελγικές πινακίδες κατασχέθηκαν κοντά στις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.



Οι συλλήψεις αυτές "μπορούν να εξεταστούν σε σχέση με ένα αυτοκίνητο Polo που είχε νοικιαστεί στο Βέλγιο και βρέθηκε μπροστά στην (αίθουσα συναυλιών του) Μπατακλάν", δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κόεν Γκενς στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RTBF.

"Αυτός που νοίκιασε το αυτοκίνητο ήταν ένας Βέλγος. Τον γνωρίζουμε από τον αδελφό του", πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος από την πλευρά του, ενώ νωρίτερα ο εισαγγελέας του Παρισιού είχε δηλώσει ότι ήταν Γάλλος αυτός που νοίκιασε το αυτοκίνητο.

Η συνοικία Μολενμπέκ συνδέθηκε φέτοςκαι με άλλες επιθέσεις που έγιναν στην Γαλλία. Αξιωματούχοι της ασφάλειας δήλωσαν ότι οι ισλαμιστές που σκότωσαν ανθρώπους σε εβραϊκό παντοπωλείο τον Ιανουάριο στο Παρίσι παράλληλα με την επίθεση στο περιοδικό "Σαρλί Εμπντό" είχαν προμηθευτεί τα όπλα τους από την περιοχή. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον δράστη της επίθεσης που απετράπη στο τρένο Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, τον περασμένο Αύγουστο.

"Το Βέλγιο είναι κατά κάποιον τρόπο η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης", δήλωσε στο Reuters ε δικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, ενώ ένας άλλος, ο Ραφαέλο Παντούτσι, του Royal United Services Institut του Λονδίνου σημείωσε: "Τα δίκτυα μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου έχουν πολύ στενούς δεσμούς εδώ και κάποιον καιρό".

Ο πρωθυπουργός Μισέλ δήλωσε: "Το Βέλγιο έχει μια κεντρική θέση στην καρδιά της Ευρώπης, μια μικρή χώρα που η τοποθεσία της ευνοεί την μετακίνηση ανθρώπων με εχθρικές προθέσεις".



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου