Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Θολό τοπίο στο ασφαλιστικό από Κατρούγκαλο



Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) πρόκειται να παρουσιασθεί σήμερα και να συζητηθεί η πρόταση για το νέο ασφαλιστικό, με πηγές του Μαξίμου να αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει το σχετικό νομοσχέδιο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα. Η συζήτηση για το θέμα άνοιξε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε ένα γενικό περίγραμμα των κυβερνητικών προθέσεων, χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες, ενδεχομένως και προς αποφυγήν εσωκομματικής γκρίνιας. Τα βασικά σημεία του σχεδίου που παρουσίασε χθες ο κ. Κατρούγκαλος περιλαμβάνουν την καθιέρωση μιας εθνικής σύνταξης, η οποία θα συνδέεται με ρήτρα ανάπτυξης, και η οποία θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης. Από εκεί και πέρα, για κάθε νέο συνταξιοδοτούμενο θα προστίθεται μια αναλογική σύνταξη, για την οποία θα ισχύουν ενιαίοι κανόνες υπολογισμού και ενιαίος συντελεστής αναπλήρωσης, με βάση τα επιπλέον χρόνια ασφάλισης του κάθε δικαιούχου. Αναφορικά με το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε (STAR) ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν όπως είναι, αλλά εάν κριθεί απολύτως αναγκαίο να υπάρξει αύξηση, δεν θα είναι μεγαλύτερη από μία ποσοστιαία μονάδα.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα, το οποίο θα διαμορφωθεί με βάση την ανάγκη να επιτευχθεί βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να επιτευχθεί εξορθολογισμός με δικαιοσύνη και διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα. Από την πλευρά των μελών της Πολιτικής Γραμματείας ζητήθηκε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να προστατευθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα και οι μικρές συντάξεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε καμιά αναφορά από τον κ. Κατρούγκαλο σε επανυπολογισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται. Πάντως, η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα, καθώς, όπως παρατηρούσαν στελέχη της, δεν υπάρχει συνολική εικόνα για τις αλλαγές που θα εισαχθούν με το νέο ασφαλιστικό και η μέχρι τώρα ενημέρωση είναι πολύ γενική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αξιολόγηση και να ασκηθεί κριτική επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Αναμένεται ότι καλύτερη εικόνα θα διαμορφωθεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ενώ για το ασφαλιστικό αναμένεται να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο προσεχώς.

Εκτενής διάλογος

Επιπλέον, τα μέλη της Γραμματείας ζήτησαν, πριν οριστικοποιηθούν οι όποιοι σχεδιασμοί, να γίνει εκτενής διάλογος και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, ενώ για το ασφαλιστικό αναμένονται οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς είναι ένα από τα ζητήματα που ο ίδιος έθεσε στο αίτημά του για εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένονται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα απουσιάσει σήμερα και αύριο, επισκεπτόμενος Ισραήλ και Παλαιστίνη, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα απουσιάσει αύριο και την Παρασκευή, λόγω επίσκεψης στην Ιταλία.

Πέραν του ασφαλιστικού, στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα ενόψει του συνεδρίου του κόμματος και αποφασίσθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 12 Δεκεμβρίου.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου