Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η κομματοκρατία επιστρέφει στα ΑΕΙ



Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και οι ακροαριστερές μειοψηφίες θα πίνουν... νερό στο όνομα της Σίας Αναγνωστοπούλου, καθώς η κομματοκρατία επιστρέφει στα πανεπιστήμια! Οι παροικούντες την πανεπιστημιακή Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, όπως επιθυμεί η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, θα ενισχύσει τη θέση των ισχυρών φοιτητικών παρατάξεων, ενώ δεν θα περιορίσει καθόλου τον τσαμπουκά των μικρών, αριστερών ομάδων που δεν ενδιαφέρονται διόλου για τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αντίθετα, στις επόμενες πρυτανικές εκλογές θα πληροφορηθούμε ξανά για υπόγειες συναλλαγές μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων και υποψήφιων πρυτάνεων (όπως έγινε από το 1982 και έκτοτε) αλλά και κλοπές καλπών (το 2008 και το 2012) και έκτροπα κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων, όπως η Σύγκλητος. Η κ. Αναγνωστοπούλου, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, «ζει με την ψευδαίσθηση ότι κάνοντας τα χατίρια των φοιτητών θα διατηρηθεί η ηρεμία στα πανεπιστήμια», σχολίασε χθες στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Αναγνωστοπούλου προτίθεται να παρουσιάσει έως τις 15 Δεκεμβρίου νομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμίζονται βασικά θέματα της λειτουργίας των πανεπιστημίων, αφού προηγήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ψαλιδίστηκαν οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων. Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο Αναγνωστοπούλου, που θα αντικαταστήσει αυτό του Αριστείδη Μπαλτά σύμφωνα με:

– Επιστρέφει η φοιτητική συμμετοχή στις εκλογές για όλα τα μονοπρόσωπα όργανα των ΑΕΙ, δηλαδή για τον πρύτανη, τον κοσμήτορα κάθε σχολής και τον πρόεδρο κάθε τμήματος. Η βαρύτητα του αποτελέσματος της ψήφου των φοιτητών στο συνολικό αποτέλεσμα θα εξαρτάται από τη συμμετοχή τους στις πρυτανικές εκλογές.

– Επιστρέφει η φοιτητική εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων, όπως η Σύγκλητος. Με τις διατάξεις αυτές ουσιαστικά πριμοδοτούνται οι παρατάξεις με μεγάλη εκλογική δύναμη, όπως είναι η ΔΑΠ που πρωτεύει στις φοιτητικές εκλογές τα τελευταία 28 χρόνια. Βέβαια, στο κάδρο εισέρχονται και οι υπόλοιπες παρατάξεις, τα μέλη των οποίων θα έχουν πλέον κάθε λόγο να ψηφοθηρούν.

– Αλλάζει το σύστημα ανάδειξης αντιπρυτάνεων. Με το ισχύον σύστημα, ο πρύτανης επιλέγει τους αναπληρωτές του. Με τον νόμο-πλαίσιο του 1982, στις πρυτανικές εκλογές την ψήφο των εκλεκτόρων-ψηφοφόρων διεκδικούσαν πρυτανικά σχήματα αποτελούμενα από τον υποψήφιο πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του. Με το σύστημα Αναγνωστοπούλου θα οργανώνονται ξεχωριστές εκλογές για τους αντιπρυτάνεις.

– Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα είναι η τελική λύση διαφυγής για τις εκλογές των μονοπρόσωπων οργάνων. Το νομοσχέδιο θα την προβλέπει μόνο εάν δεν τελεσφορήσουν δις οι εκλογές με κάλπη. Γιατί να μην τελεσφορήσουν; Διότι μειοψηφικές ομάδες που θα αντιδρούν στο σύστημα θα κλέψουν τις κάλπες. Τα ΑΕΙ έχουν δει το ... ίδιο έργο στις εκλογές για πρύτανη και Συμβούλιο από το 2008 και έκτοτε.

– Για την ανάδειξη ή προαγωγή των πανεπιστημιακών, το εκλεκτορικό σώμα θα συγκροτείται από 15 μόνιμα μέλη ΔΕΠ ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας, ιδίου ή συναφούς αντικειμένου. Βέβαια, το νομοσχέδιο Μπαλτά όριζε ότι 5 μέλη του εκλεκτορικού θα είναι από το Τμήμα, 5 από τη Σχολή και 5 από άλλο ΑΕΙ. Η εκδοχή Αναγνωστοπούλου προβλέπει το 15μελές να έχει 8 μέλη από Τμήμα και Σχολή και 7 μέλη από άλλο ΑΕΙ.

Η κ. Αναγνωστοπούλου φέρεται να έχει πρόθεση να ικανοποιηθούν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, ανακόπτοντας ταυτόχρονα το κύμα φυγής τους προς την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Η επίσημη δικαιολογία της κ. Αναγνωστοπούλου για τις ρυθμίσεις; «Να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια», όπως λέει. Δημοκρατία στα ΑΕΙ σημαίνει για κάποιους κομματικοποίηση, τσαμπουκάδες, δυσλειτουργίες και... ένδοξες μέρες του ’80!



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου