Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Ένα ξεκάθαρο μα και ταυτόχρονα άβολο και για τις ελληνικές κυβερνητικές επιδιώξεις μήνυμα κόμισε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί πριν από ημέρες. Ειδικότερα, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συναντήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα βγει από το καθεστώς των capital controls πριν την άνοιξη του 2017, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί αλλαγής του τραπεζικού αυτού στάτους στις αρχές του 2016.Τα ιδια μεταφέρει όμως και στις Βρυξέλλες όπου θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα δύσκολα θα βγει από το ασφυκτικό καθεστώς.
Ο κ.Μοσκοβισί, επικοινώνησε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές από τον χώρο των πολυεθνικών, τις θέσεις αυτές στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να είναι προετοιμασμένος για αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα ο Επίτροπος ξεκαθάρισε πως παρά την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η όλη διαδικασία θα είναι επώδυνη και το θέμα του bail in δεν θα κλείσει αυτόματα. Σε κάθε περίπτωση, η θέση αυτή των Ευρωπαίων εταίρων δημιουργεί νέες δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στο επικοινωνιακό αφήγημα της δικομματικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι οι συνθήκες ομαλότητας που επιδιώκεται να φανούν σε διεθνές επίπεδο για να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις διαψεύδονται και μάλιστα με τρόπο κάθετο.
Ταυτόχρονα το να συνεχιστεί αυτό το δύσκολο καθεστώς για τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις θα επιτείνει τις αμφιβολίες για το κατά πόσο το «ελληνικό θέμα» περνάει σε δεύτερη μοίρα. Βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν καταλαμβάνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και τους γνώστες των οικονομικών απροετοίμαστους. Όλοι γνωρίζουν πως και η κυπριακή οικονομία είχε αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη (αν και ποιοτικά καλύτερη) κατάσταση τον Μάρτιο του 2013. Όπως θα γίνει λοιπόν και στη χώρα μας, έτσι και στην Κύπρο η υποχώρηση των κεφαλαιακών ελέγχων έγινε περίπου στα δύο χρόνια. Επομένως η ΕΕ δεν λέει κάτι καινούργιο. Απλά επικοινωνιακά έρχεται να ανατραπεί η καλλιέργεια ελπίδας που η κυβέρνηση έκανε συστηματικά με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός πως εδώ και δέκα ημέρες μετά την επίσκεψη Μοσκοβισί κανένα κυβερνητικό στέλεχος ή εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου δεν έχει δηλώσει πως θα υπάρξει άρση των capital controls στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Προειδοποίηση: νέες εκλογές ίσον GREXIT
Το ενδιαφέρον στοιχείο της εξομολόγησης του Γάλλου Επιτρόπου ήταν πως αναγνωρίζει πως στη χώρα, παρά τη σταθερότητα που προς ώρας επιδεικνύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., θεωρείται δεδομένο πως αυτή η κατάσταση πιθανότατα υπό το βάρος αντιλαϊκών πολιτικών θα αλλάξει. Μάλιστα ο χρονικός προσδιορισμός αυτών των προβλημάτων τοποθετείται από τη μεριά των ξένων αναλυτών στο προσεχές εξάμηνο, το οποό χαρακτηρίζεται ως παραπάνω από «κρίσιμο». Για το λόγο αυτό ο κ. Μοσκοβίσι διαμήνυσε στην κυβέρνηση πως νέες εκλογές θα σημάνουν GREXIT, θέση την οποία υπογράμμισε και στις γαλλικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα.
Αυτός εξάλλου είναι και ο ανομολόγητος φόβος των Βρυξελλών που βλέποντας την κατάσταση στην Πορτογαλία και τον περίεργο συνασπισμό Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών, θεωρούν πως ανωμαλία στη χώρα μας θα σημάνει νέα προβλήματα για το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα. Κύκλοι μάλιστα των Βρυξελλών αναφέρουν πως αυτός είναι και ο λόγος της τόσο μεγάλης στήριξης που η Κομισιόν εσχάτως παρέχει σε έναν πολιτικό από το αριστερό φάσμα. «Αν πέσει η Ελλάδα, το ντόμινο θα είναι ευρύτερο και πλέον απρόβλεπτο λόγω των άλλων εμπλοκών στον ευρωπαϊκό νότο. Από τη στιγμή όμως που οι Έλληνες λοιπόν έχουν στηρίξει με τόσο μαζικό και μη αμφισβητούμενο τρόπο τον Αλεξη Τσίπρα δεν μπορούμε παρά να συνεργαστούμε στενά μαζί του» αναφέρει έμπειρος διπλωματικός παράγοντας της ΕΕ.
Την ιδια στιγμή όμως οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να δίνουν λευκή επιταγή στην ελληνική κυβέρνηση για θέματα όπως οι αλλαγές στο Κράτος και η επιβολή νέων προσώπων σε ανεξάρτητες αρχές και στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων.
Ήδη έχει διαμηνυθεί πως τέτοιες πρωτοβουλίες που οδηγούν σε κομματικοποίηση το Κράτος θα βρουν σε επόμενη φάση την ΕΕ αντίθετη. Όμως το ότι τα θέματα αυτά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα σε υψηλή προτεραιότητα εκλαμβάνεται, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές της Ευρώπης, από την ελληνική κυβέρνηση ως πράσινο φως για να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ανατροπή των θεσμών του Δημοσίου.
Πηγή : newmoney.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου