Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

H Ουγγαρία κλείνει τα σύνορα με Κροατία



ΣΟΦΙΑ. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες θανάτου Αφγανού πρόσφυγα από σφαίρα συνοριοφύλακα το βράδυ της Πέμπτης στα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας, καθώς ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών κάνει λόγο για «εξοστρακισμό σφαίρας που ρίχτηκε για εκφοβισμό προς τον ουρανό». Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση Ορμπαν έκλεισε από τα μεσάνυχτα το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της με την Κροατία, εξέλιξη που αναμένεται να κατευθύνει τις ροές των προσφύγων προς τη Σλοβενία.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ εξέφρασε «βαθιά λύπη για το φρικτό δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο του μετανάστη, ο οποίος διέσχισε παράνομα τα κρατικά σύνορα» και απηύθυνε έκκληση για «συντονισμένη και ταχεία λήψη μέτρων για την επίλυση της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Το περιστατικό συνέβη καθώς ομάδα 54 ανθρώπων συλλαμβανόταν από τις βουλγαρικές αρχές μετά τη διάσχιση των συνόρων.

Ως τώρα, από τις χώρες των Νότιων Βαλκανίων οι πρόσφυγες κατευθύνονταν προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω Σερβίας και Κροατίας. Στα σύνορα Κροατίας - Ουγγαρίας, λεωφορεία της ουγγρικής κυβέρνησης τους παρελάμβαναν και τους μετέφεραν ώς τα σύνορα με την Αυστρία. Από σήμερα όμως, αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς η Ουγγαρία ολοκλήρωσε τον φράκτη στα σύνορα με την Κροατία, εμποδίζοντας τη διάβαση σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πλην των συνοριακών σταθμών. «Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας (της Ουγγαρίας) αποφάσισε ότι, από το Σάββατο, η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ζώνης Σένγκεν» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιιτζάρτο. «Με άλλα λόγια, από τα μεσάνυχτα κλείνει η συνοριακή γραμμή».

Οπως το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία οδήγησε στην παράκαμψη μέσω Κροατίας, έτσι και ο νέος φράκτης αναμένεται να κατευθύνει τους πρόσφυγες προς τη Σλοβενία. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίλο Τσέραρ έκανε λόγο για τον κίνδυνο να υπάρξει «φαινόμενο ντόμινο» αν η Αυστρία και η Γερμανία προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις. «Αν τα σύνορα βόρεια από μας αρχίσουν να κλείνουν ή αν τεθούν σε ισχύ πολύ πιο αυστηροί έλεγχοι, η Σλοβενία θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Τσέραρ.

«Απαράδεκτη προσφορά»

Οι απόπειρες των Βρυξελλών να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία, προκειμένου να βοηθήσει η Αγκυρα στη συγκράτηση των προσφυγικών ροών στο έδαφός της, μέχρι στιγμής απέβησαν άκαρπες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου χαρακτήρισε χθες «απαράδεκτη» την προσφορά που απηύθυνε η Ε.Ε. στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. «Η Ε.Ε. μας πρότεινε ένα χρηματοδοτικό πακέτο και εμείς τους είπαμε ότι είναι απαράδεκτο», είπε ο Σινιρλίογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο της συμφωνίας. Κατά τον Τούρκο υπουργό, το κείμενο που συμφωνήθηκε την Πέμπτη είναι «προσχέδιο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε, όχι κάτι τελικό». Αύριο μεταβαίνει στην Τουρκία η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τα αποτελέσματα της συνόδου.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει αναγνωρίσει ότι ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη είναι η επιδείνωση των συνθηκών στα στρατόπεδα προσφύγων γύρω από τη Συρία. Ομως, η εφημερίδα «Βελτ» σημειώνει ότι οι υποσχέσεις για χρηματοδότηση των υποδομών που συγκρατούν τους πρόσφυγες στις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία και των υποδομών που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της υποσαχάριας Αφρικής δεν έχουν τηρηθεί. Από το 1,8 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χορηγήσουν στο ταμείο βοήθειας για την Αφρική, με στόχο την καταπολέμηση των αιτιών της φυγής, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 24 εκατ. ευρώ. «Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Διατροφής του ΟΗΕ και του Ταμείου για τη Συρία», ανέφερε πηγή των Βρυξελλών στη γερμανική εφημερίδα. «Αλλά ο χρόνος πιέζει».


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου