Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Νεκρό γράμμα η ελληνική "υποψηφιότητα" για το Προολυμπιακό Μπάσκετ


O Νίκος Παπαδογιάννης αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί φάκελος για την ανάληψη του Προολυμπιακού τουρνουά.

O βιαστικός που ονειρεύεται ένα γεμάτο ΟΑΚΑ να χορεύει αγκαζέ με την «επίσημη αγαπημένη» και να πανηγυρίζει δίπλα της την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καλά θα κάνει να μαζέψει τα λάβαρα μέχρι νεωτέρας.

Η «υποψηφιότητα» της Ελλάδας για τη διοργάνωση ενός από τα τρία Προολυμπιακά τουρνουά είναι εικονική. Δεν έχει κατατεθεί φάκελος και ούτε πρόκειται.

Μόνο αν από κάποιο θαύμα εκταμιεύσει το –υπέρογκο- ποσό η Πολιτεία θα προχωρήσει το θέμα. Αλλά στις μέρες της χρεωκοπίας δεν γίνονται θαύματα.

«Δεν υπάρχει σάλιο», ήταν η απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γ.Κοντονή προς τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας μπάσκετ.

Οφείλουμε να συμφωνήσουμε με τη στάση του. Όταν ο κόσμος γύρω μας καίγεται, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χτενίσματος. Καλύτερα να επενδυθούν τα χρήματα στην περίθαλψη των προσφύγων.

Η FIBA μετέτρεψε –ως συνήθως- τη διαδικασία σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική δαπάνη για κάθε τουρνουά υπολογίζεται (από τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς) να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος πιθανής οικονομικής κόντρας με πλούσιους ανταγωνιστές όπως η Τουρκία.

Η ρήτρα συμμετοχής στον διαγωνισμό ανέρχεται στα 20.000 ευρώ, ποσό που ξεπερνά κατά 20.000 ευρώ αυτό που θα μπορούσε να διαθέσει σήμερα η ΕΟΚ από τα ταμεία της.

Βεβαίως, η διεξαγωγή ενός Προολυμπιακού τουρνουά στην Αθήνα θα φέρει και έσοδα, όπως έφεραν –τηρουμένων των αναλογιών- τα μικρά Ευρωμουντομπάσκετ του Ηρακλείου και του Βόλου.

Αλλά πόσα εισιτήρια και με τι αντίτιμο μπορεί να κόψει η Εθνική μπάσκετ σε 4 αγώνες με λ.χ. Ιταλία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία και Τυνησία; Και πόση διαφήμιση να μαζέψει ένα τέτοιο τουρνουά μέσα στη ντάλα του Ιουλίου;

Μπορεί το φετινό Ευρωμπάσκετ να κατάπιε όλη τη χώρα από πλευράς δημοφιλίας και τηλεθέασης, αλλά ήταν ποτισμένο με την αύρα μιας πληρέστατης, φιλόδοξης Εθνικής.

Στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2016, η ομάδα μπορεί να εμφανιστεί αποδεκατισμένη και αποδυναμωμένη. Και δεν θα υπάρχει λαμπερό τρόπαιο να περιμένει αυτόν που θα κόψει το νήμα.

Πάει, πέρασε πια η εποχή που μας συγκινούσε ως φίλαθλο έθνος το ενδεχόμενο μίας πρόκρισης…

Δεν είναι πάντως οικτρή η οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας μπάσκετ, τουλάχιστον όχι σε ό,τι αφορά την Εθνική Ανδρών.

Η πολύτιμη χορηγία της Eurobank θα φέρει στα ταμεία περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016, ενώ ισχύουν και για τη νέα χρονιά για την κάλυψη παράπλευρων εξόδων οι προσοδοφόρες συνεργασίες με την Aegean και τη Spalding.

Είναι όμως αδύνατο να εξοικονομηθεί το ποσό που ζητάνε οι αγιογδύτες της FIBA. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι κόπηκε το Προολυμπιακό τουρνουά σε τρία κομμάτια; Για το κέρδος και μόνο.

Οι τρεις διοργανωτές θα πληρώσουν γύρω στα 6 εκατομμύρια για να πάρουν το χρίσμα. Αν ήταν μοναχά μία η οικοδέσποινα, το ποσό θα έπεφτε αυτομάτως κατά τα δύο τρίτα.  

«Βάλε κι εμάς στους ενδιαφερόμενους και βλέπουμε», είχε πει ο Γ.Βασιλακόπουλος στον Μπάουμαν τις μέρες του Ευρωμπάσκετ.

Ο έστι μεθερμηνευόμενον, «και βλέπουμε αν θα βρούμε λεφτά». Εφ’όσον οι Φιμπαίοι βρήκαν αλλού κορόιδα, θα κάνουμε κι εμείς το κορόιδο.

Και θα ταξιδέψουμε με την Aegean στο Τορίνο ή στο Βερολίνο ή στο Βελιγράδι ή στην Πόλη ή στην Πράγα ή στο Τελ Αβίβ ή, ξέρω γω, στην Τεχεράνη, στη Μανίλα, στο Μέξικο Σίτι.

Εάν βρει κονδύλια το Μέχικο για να διοργανώσει Προολυμπιακό τουρνουά, θα διπλώσω το καπέλο μου σε σχήμα τσιμιτσάνγκα και θα το φάω, με μπόλικη τεκίλα για να γλιστράει…

Πριν από δύο χρόνια, η ΕΟΚ πήρε 800 χιλιάρικα από τη χορηγία της Eurobank και αγόρασε με αυτά την αυτόματη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και στο Ευρωμπάσκετ του 2015.

Η πρώτη ήταν χαμένη από χέρι λόγω της αποτυχίας στη Σλοβενία και η δεύτερη θα γινόταν περιπέτεια, αν παίζαμε αυγουστιάτικα προκριματικά με μισή ομάδα. Ήταν μία σωστή πρωτοβουλία, όσο κι αν φωνασκούσαν οι αντιρρησίες.

Πλέον, απαιτείται υπερδιπλάσιο ποσό και μόνο για την εντός έδρας διεξαγωγή ενός Προολυμπιακού τουρνουά!

Ας κρατήσουμε καλύτερα τα λεφτά για να ασφαλίσουμε τον Αντετοκούνμπο, τον Κουφό και τους άλλους.

Αν και φοβάμαι ότι το ΝΒΑ θα βάλει πάγο στη συμμετοχή των παικτών του, τέσσερις ολόκληρους μήνες πριν το ξεκίνημα της επίσημης σεζόν…



ΥΓ: Λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση αυτού του ρεπορτάζ, έλαβα στο μέιλ μου την παρακάτω πρόταση, από αναγνώστη που αυτοχαρακτηρίζεται "ο τρελός του χωριού". Τρελός του χωριού κι εγώ, τη μεταφέρω εδώ και την προσυπογράφω:

"Εγώ λέω να βάλουν από ένα φραγκάκι όλοι οι πλούσιοι του μπάσκετ που επωφελούνται των Εθνικών ομάδων να πάρουμε το Προολυμπιακό.

Πού τον είδε τον Παπαπέτρου ο Ολυμπιακός; Στην Εθνική Νέων. Δεν νομίζω να έβλεπε Τέξας. Τους Τολιόπουλο και Μουράτο;

Ο Παναθηναϊκός πού είδε Λούντζη και Παπαγιάννη; (Δεν βάζω Χαραλαμπόπουλο είναι ειδική κατηγορία.) Ποιος βοήθησε τον Νικ Καλάθη πέρυσι με την τιμωρία στο ΝΒΑ να μην έχει τρεχάματα όταν ο ΠΑΟ καιγόταν να τον φέρει;

Η ΑΕΚ από πού μάζεψε Μωραϊτη, Τσαλμπούρη, Κατσίβελη, Σαρικόπουλο κλπ κλπ;

Ο Άρης με τους Ξανθόπουλο, Πελεκάνο να έχουν εμπειρίες της Εθνικής που τώρα τις καρπώνεται ο ίδιος ο Άρης.

Πόσοι έχουν επωφεληθεί δια των Εθνικών ομάδων και την απόκτηση παικτών;

Πόσοι έσπευσαν να αποκτήσουν τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που ήταν κατόρθωμα της ΕΟΚ (έστω από τα λίγα);

Πόσοι έσπευσαν να αποκτήσουν τον Μήτογλου;

Να βάλουν οι πλούσιοι από 300.000 χιλιάρικα (Αγγελόπουλοι, Γιαννακόπουλος, Μάκης Αγγελόπουλος, Λάσκαρης).

Λέω εγώ ο τρελός του χωριού....".


Νίκος Παπαδογιάννης
Πηγή :  gazzetta.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου